banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 18:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Apr 2010, 09:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
DANAS se u Njemačkoj otvara stalna izložba fokusirana na nacističku ideologiju i zločine "zaštitnih odreda", to jest SS-a. Izložba je postavljena u dvorcu Wewelsburg, između njemačkih gradova Hamma i Paderborna, koji je pripadao nacističkom časniku i organizatoru holokausta Heinrichu Himmleru. On je dvorac, izgrađen početkom 17. stoljeća, planirao pretvoriti u elitno okupljalište pripadnika SS-a, gdje će zločinci njegovati svoju rasističku ideologiju i odavati počasti svojim umrlim članovima. Himmler je namjerno oko dvorca stvorio ozračje tajnovitosti te je podržavao širenje mitova o tome kako se u dvorcu prakticiraju pogani rituali u čast nečistih sila. Novinarima je ulazak u dvorac bio strogo zabranjen.

Zanimanje za kult SS-a je ogromno

Upravo se memorijalnom izložbom, koja se danas u dvorcu otvara, želi razbiti veo tajnovitosti koji okružuje to mjesto i ukazati na ogroman broj žrtava nacističkog režima. "Ljude oduvijek zanima što se sve događalo u dvorcu, žele saznati sve o kultu SS-a, njihovoj religiji i svemu što se krilo u pozadini tih priča o dvorcu. Tako da je stvarno postojala potreba za ovakvom izložbom", kaže zamjenica direktora muzeja Kirsten John-Stucke.

Simpatizerima nacističke ideologije pristup će biti zabranjen

"Povijest SS-a treba prikazati trijezno i opsežno i upravo će to biti najbolji način za demistifikaciju. Moramo ljudima otkriti i pokazati sve objekte iz dvorca kako o njima više ne bi kružile zastrašujuće glasine. Jer nisu zastrašujući sami predmeti, već ideologija koje je stajala iza njih", kaže John-Stucke.

Organizatori izložbe učinit će sve kako Wewelsburg ne bi postao nekakvo svetište za simpatizer nacista. Kamere će snimati posjetitelje dvorca, a svima koji na sebi ističu nacističku simboliku, bit će zabranjen pristup.

"Ljudi su se jako teško naučili nositi s poviješću"

Lokalno stanovništvo podupire postavljanje ovakve izložbe, no to tako nije bilo oduvijek. Još prije desetak godina, stavovi o povijesnim događajima bili su takvi da izložbu ne bi bilo jednostavno postaviti. I te promjene stavova od završetka Drugog svjetskog rata pa do danas također su dokumentirane na izložbi.

"Bio je to dugačak proces. Na početku, istina je bila potiskivana, ljudi je uopće nisu prihvaćali, to se događalo postupno. A kad su je prihvatili, počeli su joj se opirati, nisu se mogli pomiriti sa činjenicama. Tek unazad 10-ak godina, ljudi su se naučili nositi s poviješću, tako da sada lokalno stanovništvo podupire ovakvu izložbu", objašnjava John-Stucke.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 09:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Uh kako nisam blize d aovo posetim :(

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 12:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
ма мало сутра неће постат светиште нациста.. :)
па сви ће се фино обући и отићи тамо..
овакви пројекти увијек имају контраефекат од жељеног.
додуше, можда то неко ради намјерно..

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 12:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U svakom slucaju zasto bi jedan tako znacajan istorijski deo bio zaboravljen

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 12:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Hertzog je napisao:
U svakom slucaju zasto bi jedan tako znacajan istorijski deo bio zaboravljen

Niko to nije rekao. Pročitaj tekst. Stvar je u stidu njemačkog naroda zbog tih manijaka. I ja mislim da se netrebaju stidjeti i da trebaju pokazati šta su im djedovi radili isto kao što se netrebaju stidjeti naši unuci zbog raznih događaja koje smo uradili jedni drugima.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 12:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Feb 2010, 13:02
АЛЕКСАНДАР je napisao:

taj kontraefekat o kojemu ti pricas ne postoji...moze se pojaviti nacista uslikati i staviti to na net i svrsavati na to, i to je krajni domet koji oni mogu da ostvare...
za razliku od nas balkanaca, Njemac je sa nacistima davno zavrsio, nebitan su faktor, zakon ih je stisnuo...ono koji su bili opasni a te sigurno ne mozes ni prepoznati, jer su advokati i na razno raznim funkcijama su pohapsili, glavnu muzu za pare isto tako, ostali su "celavi" jazavci koji su zapravo drekavci i to je to...

Njemci u toku skolovanja dijecu vode dva puta u obilazak koncentracionih logora, tako da veoma rano spoznaju Njemci htjeli nehtjeli kakvo je to zlo bilo...
nacisti danas pokusavaju privuci ljudi mrznjom prema strancima, prema islamu, i standardno sa ulice...

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 12:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

@zozon
Pa svako zna ko su bili i sta su radili SS-ovci, a prednost kustosa je da moze sloziti pricu kako bi to sto manje bilo ideolosko mesto... Star i jeste u tome da je taj deo istorije, narucito u Nemackoj, "zaboravljen" jer nisu zeleli da se vracaju u to vreme, zato ova izlozba i jeste velika stvar... Ne vidim sta ti nije jasno u mom postu, a jos manje sta si hteo da kazes tim svojim... Apsolutno suvisan post :D

@ eugene post ti je obrisan jer je glup i napisan da bi zapoceo raspravu, imas teme cetnici ustase i ostale slicne price, pa ako tamo zelis ti se prepucavaj... Tako da je lepo da moderatori odmah reaguju, jer mi ne treba jos jedna tema u kojoj se prevrce ves sazvakana prica

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 13:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Imas li dokaze da srbi nisu isli u SS divizije? Nemoj da lupas...

A ako ti se ne svidja forum ti ga zaobidji...

p.s. ako mogu da se izbrisu postovi koji nisu vezani za temu....

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 13:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Hertzog je napisao:
mas li dokaze da srbi nisu isli u SS divizije? Nemoj da lupas...

Nije ih bilo u SS-u

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 13:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
bila jednom je napisao:
АЛЕКСАНДАР je napisao:

taj kontraefekat o kojemu ti pricas ne postoji...moze se pojaviti nacista uslikati i staviti to na net i svrsavati na to, i to je krajni domet koji oni mogu da ostvare...
za razliku od nas balkanaca, Njemac je sa nacistima davno zavrsio, nebitan su faktor, zakon ih je stisnuo...ono koji su bili opasni a te sigurno ne mozes ni prepoznati, jer su advokati i na razno raznim funkcijama su pohapsili, glavnu muzu za pare isto tako, ostali su "celavi" jazavci koji su zapravo drekavci i to je to...

Njemci u toku skolovanja dijecu vode dva puta u obilazak koncentracionih logora, tako da veoma rano spoznaju Njemci htjeli nehtjeli kakvo je to zlo bilo...
nacisti danas pokusavaju privuci ljudi mrznjom prema strancima, prema islamu, i standardno sa ulice...

У Њемачкој је и дан данас велики број нациста. Много већи од оног који се жели показати.
О томе највише говори она парада која се одржава сваке године и где је последњих година број учесника у великом порасту.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 13:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Hertzog je napisao:
Imas li dokaze da srbi nisu isli u SS divizije? Nemoj da lupas...

A ako ti se ne svidja forum ti ga zaobidji...

p.s. ako mogu da se izbrisu postovi koji nisu vezani za temu....

Срба није било у СС-у.Бар мени није познато да их је било.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 14:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa imas nekih istocnoevropskih zemalja gde je veci broj nacista nego u nemackoj...

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 14:27 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
hehehehe
kako ti to samo fino nama objasnjavas pogotovo kad znamo da si do juce imao mengelov potpis a kad su ti ga ukinuli onda se pojavio njemacki orao samo si ga skratio za svastiku ;)

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 15:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Puno pozdrava mom najvecem obozavatelju

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 16:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja jedino što znam o tome jeste da su u Noći dugih noževa pripadnici SS likvidirali pripadnike SA, a SA su uglavnom činili pederi i liberali.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 20:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
filozof sa vrbasa je napisao:
Ja jedino što znam o tome jeste da su u Noći dugih noževa pripadnici SS likvidirali pripadnike SA, a SA su uglavnom činili pederi i liberali.

SA (Sturmabteilung, jurišne trupe) bile su sastavljene od najgore bagre kojima je osnovni zadatak bio makljaža po ulicama, do preuzimanja vlasti sa komunistima, a kasnije zlostavljanje Jevreja i uništavanje njihove imovine i sinagoga (kristalna noć). Da je bilo pedera, svakako da jeste, ali čisto sumnjam da ih je tamo bilo više nego u ostalim dijelovima populacije, a liberala svakako nije bilo. Jedno isključuje drugo.
Inače SA su bili omrženi od većine Nijemaca, tako da su postali opterećenje matičnoj stranci. SS ih je tada rasturio, što je bilo pozdravljeno od naroda, političara i vojske. Da je to donijelo sreću Njemačkom narodu, čisto sumnjam.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 20:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To sam čuo u dokumentarcu da se Hitleru nije svidjelo što vođa SA javno hvali svojom seksulanom orjenatacijom i kada su obezglavili vođu SA našli su ih na kamari.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 20:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
To sam čuo u dokumentarcu da se Hitleru nije svidjelo što vođa SA javno hvali svojom seksulanom orjenatacijom i kada su obezglavili vođu SA našli su ih na kamari.

De filozofe Tita ti..... ko da je jedino u SA bilo duparosa, i ko da je to bilo nesto krucijalno za obracun s njima...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 20:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Uglavnom kažu da poslije toga niko se više nije javno hvalio istopolnom orjenatacijom.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 21:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55

Imao je Hitler većih problema s njima, a ne seksualnih.
Problem je bio u tome što ih je bilo mnogo, nisu se mogli kontrolisati, bili su vjerni samo svome vođi (Röhm, član nacističke partije, po hijerarhiji ipak niži od Hitlera), i htjeli su javno da nose oružje, kao vojska. To se generalima Wehrmachta nije svidjelo (niko neće konkurenciju), pa je Hitler morao da bira između Wehrmachta i SA. Naravno, izabrao je "pravu vojsku" koja je uvijek tradicionalno bila jedan od najjačih stubova njemačkog društva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]