banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 13:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Jun 2003, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Шта кажу Индуси о томе? Ево:

У Хиндиузму краве сматрају за свете због чињенице да су веома драге богу Кришни, главној личности бога. То је објашњено у Хинду књигама овако:

namo brahmanya-devaya
go-brahmana-hitaya ca
jagad-dhitaya krsnaya
govindaya namo namah
[Vishnu Purana 1.19.65]

Речи "go-brahmana-hitaya" показују да је Кришна веома забринут за добробит крава и квалификованих браманиста (духовних учитеља). Он је забринут за свачију добробит, али краве су му посебно драге.... итд...

Ко зна енглески, може овде читати: http://www.indiadivine.com/hinduism-cows1.htm

Хајде сад да видимо ко је тај Кришна...

Шрила Прабупада доказује божанство Кришне на овај начин: Реч Кришна значи "привлачност". И да је имао заиста привлачну моћ то Шрила Прабупада доказује овако: “Када је Кришна живео на земљи имао је 16,108 жена, и свака је живела у мермерној палати. Собе су биле испуњене намештајем од слонове кости и злата, и свуда се видело велико богатство... У историји људског рода не можемо наћи никога ко је имао шеснаест хиљада жена и шеснаест хиљада палата. Кришна није ишао једног дана једној а другог дана другој, он је истовремено био код свих”.

У читавој овој тврдњи тачно је само то, да заиста нико у историји није имао шеснаест хиљада палата и шеснаест хиљада жена. Нико, па ни Кришна. Он је то могао имати, ако је уопште постојао, само у бујној источњачкој фантазији индијских песника. Али, Шрила Прабупада изгледа није знао да је његовог Кришну у том погледу далеко надмашио Сидарта Гаутама Буда, који је по тврдњи будистичких списа имао сто хиљада наложница. Па Кришна је онда спрам Буде права сиротиња! Најзад, тај Кришна који треба да важи као Бог благости убио је бар две личности. Ако је веровати Багавад Гити он је још као дете убио демоницу Путану и свога ујака Камзу. Христос се таквим “подвизима” заиста не може похвалити.

Зар је могуће да има људи који у све то верују? Одавно је премудри Соломон рекао: “Луд верује свашта, а паметан пази на своје кораке” (Приче 14,15).

Питање: Да Кришна неким сличајем није имао 16,108 крава ? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2003, 20:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
Pa sto se krisna po tome razlikovao od bilo kojeg dobrog cobanina koji je zelio da mu krave budu zdrave, vesele, napasene i da daju dobro mlijeko, sto je pririodno.

slusaj... ja uskoro idem da na selo uskajam pet ovaca (min) i 2 krave (min) ako on ima neki savjet o tome... super.

Zasto je krava sveta zivotinja.... phhhhh. zasto je krst dobar protiv vampira... iluzija ili stvarnost, mit ili tragedija, dobra beletristika ili istina, evidento ne jda bi dobro dobio po ledjima ako bi kinjio kravu u indiji, ostalo mi je sve metafizika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2003, 12:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Пријатељу, па ти "спашаваш" Хинду фантазије поредећи их са холивудским фантазијама...

Не бих рекао да ти је баш добар тај метод спасавања... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2003, 14:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
Ok. Evo
nadji odgovor ovdje
http://www.kamat.com/indica/culture/holy-cow.htm

i josjedan
http://www.holycowmania.com/ :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2003, 17:27 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Jun 2003, 16:09
Maranata:
Питање: Да Кришна неким сличајем није имао 16,108 крава ?

Nije. Imao je; ili bolje receno njegov Otac Nanda Baba je imao 900.000 krava.
Nevjerovatan broj. Mnogo sto sta je za nepovjerovati u ovim pricama o Krisni i Njegovom djelovanju ovdje na zemlji. Covjek stvarno moze biti zbunjen, kada to tako cuje. Ili kako shvatiti da je Krisna ujedno manji od najmanjeg i veci od najveceg.
Postoje odredjeni preduslovi za obicne ljude da bi neke stvari mogli da shvate.

Ima jedna prica u tome kontekstu o Dauji-Hramu. Dauji je bio Krisnin stariji brat Balarama, a u ovome hramu stoji njegov lik, postavljen tu od Krisninog cukununuka prije negdje oko 4900 godina. (kompletna prica i jos neke druge pod http://www.gurumaharaj.de/vrinda.yu )
Cuvena prica o ovom hramu datira iz vremena muslimanskog kralja Aurangzep. Zlouman i demonske prirode on je vec bio unistio mnoge Hindu hramove. Pored toga, potpuno zatrovan ponosom prisao je Hindu ucenjaku sa namerom da sazna ko je najmocniji od svih Hindu bogova. Hindu ucenjak je imenovao Sri Dauji-a kao najmocnijeg. Nakon cega je zajedno sa svojom vojskom naumio da unisti "ovog mocnog Hindu Boga" s namerom da postavi sebe ovim svojim delom kao najmocijeg.

Skovajuci svoje zle planove okupio je vojsku i krenuo u pohod. Marsirajuci nekoliko dana bez dosezanja hrama, poceo je da pita seljane koliko treba da bi se doslo do Dauji-a? Nakon cega bi dobijao odgovor da je to samo 15 minuta ovim putem. Marsirajuci jos 6 sati konacno su morali da se odmore.

Sledeceg dana vojska je krenula ponovo. Jos jednom su proveli citav dan pesacuci. Svaki put kad bi pitali, dobijali bi isti odgovor:"O, samo 15 minuta ovim putem." Tim putem on je marsirao sa svojom vojskom mnogo dana dok konacno Aurangzep nije postao izigran i u ocaju izjavio da je Dauji mnogo mocan i da se ne moze dostici. Onda je veliki demon, veliki asura poceo da se moli. Moleci se Dauji-u on je obecao da nece uciniti nista nazao Njegovom hramu, ali ga je preklinjao da mu dozvoli da ima Njegov drashan. 15 minuta kasnije oni su stigli do hrama. Onda je kralj dobio milost. On je dosao, odao svoje postovanje Dauji-u i priznao da je Dauji toliko mocan da on ne moze da uradi nista drugo no da da potpunu podrsku Njegovom hramu, sprovodeci svoju rec u delo dao je veliki prilog. Ovaj originalni dokument, koji je potpisao Aurangzep, dajuci ovu zemlju kao prilog Dauji mandir-u se jos uvek cuva u Vrindavan muzeju u Raman-reti i moze se tamo videti.

Sve Najbolje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2003, 14:33 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 30 Jun 2003, 14:24
Životinje ne mogu biti svete jer nisu na sliku Božju stvorene, koje su ovo gluposti. 0X

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2003, 16:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Интересантно би било чути да ли постоје икакви историјски докази да је тај Кришна уопште постојао, и да је поседовао 900,000 крава, и 16,108 крава.

Ето шта песничка машта све може да измисли. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2003, 17:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2002, 20:30
Ma krave ko krave.....Isto kao sto su i indijanci imali svoje toteme tako i Indijci obozavaju krave i eto.... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2003, 06:22 
Voajer
Voajer

Maran Ata:
Ето шта песничка машта све може да измисли.

Posto i sam potvrdjujes da imamo mastu, da imamu sposobnost misljenja i izmisljanja, onda trebas uzeti u obzir i mogucnost, da je to sto ti mislis masta - ako hoces da budes objektivan u razmatranju.
Znaci: moguce da je tako, ali moguce i da nije tako. Ljudi agnosticari ce ostati pri toj konstataciji, dok ce dogmaticari se odluciti za jednu od mogucnosti. To ti je ogranicenost ljudskog razuma.
A kako mi mozemo nasim ogranicenim razum uopste nesto reci o Neogranicenom? Nikako. Neograniceni nam samo moze Svojom voljom prici i dati nam uvid, koliko On to zeli.
Mi trebamo znati da nista neznamo i vjerovati da ce nam Svevisnji pokazati put. Medjutim, ako ja smatram da nesto znam, onda ce nas Svevisnji, koji ispunjava sve zelje, ostaviti u toj nasoj iluziji.
To nema veze ni sa religijom, ni sa Indijom, ni Izraleom, ni Mekkom, vec je to samo djelovanje Bozije Milosti, i covjekovo zatvaranje ili otvaranje pred tom miloscu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2003, 13:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

(Јаков 1)
5 Ako li kome od vas nedostaje premudrosti, neka ište u Boga koji daje svakome bez razlike i ne kori nikoga, i daće mu se;
6 Ali neka ište s vjerom, ne sumnjajući ništa; jer koji se sumnja on je kao morski valovi, koje vjetrovi podižu i razmeću.
7 Jer takovi čovjek neka ne misli da će primiti što od Boga.

Премудрост је на располагању вернима. Машта нема везе ни са вером, а ни са Премудрости. Ако је веровање у краву резултат песничке маште, реч је о чистом безбожништву. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2003, 09:51 
Voajer
Voajer

Премудрост је на располагању вернима. Машта нема везе ни са вером, а ни са Премудрости. Ако је веровање у краву резултат песничке маште, реч је о чистом безбожништву.

E moj Ata,
Pokusaj ovako raz-misliti. Ako molis po uputi Kristvoj, onda molis molitvu: "Oce nas koji jesi na nebesima,......kruh/hljeb nas svakdanji daj nam danas"

Sta znaci "kruh nam daj"? Daj nam sto nam je potrebno za zivot, a znamo da covjek nezivi samo o kruhu vec i o Rijeci Bozijoj koja izlazi iz Bozijih Usta - znaci kruh kao hranu tijela i kruh kao hranu duse.

Onda slijedece pitanje koje bi si trebali postaviti jeste: "Sta nam je neophodno potrebno za odrzavanje tijela; koja hrana/kruh?"

To su zitarice, voce, povrce, mlijeko i repa (secer). Kao beba prvo pijemo majcije mlijeko jedno vrijeme, a kasnije prelazimo na kravlje mlijeko i na tvrdju hranu. Male bebe su nemocne da se brinu same za sebe, vec su potpuno ovisne o majcinoj brizi. To je narav majke, ona samo daje, bez da bilo sta trazi za uzvrat od svoga djeteta. Pogledaj svoju majku i vidjeces, pogledaj majku zemlju i vidjeces, i pogledaj i kravu i vidjeces to isto. Krave ne samo da daje mlijeko koje je najbitniji sastojak hrane zdravome odraslome covjeku -od mlijeka se moze napraviti i buter i sir i druge preparacije; a mlijeko je ujedno i veoma bitno za razvoj odredjenih celija u mozgu- vec preradjevina kravljih crijava ujedno predstavlja i veoma znacajan izvor energije (vec je proizveden motor koji radi na brikete od kravljeg izmeta), veoma znacajan gradjevisnki materijal a i veoma znacajan sastojak za razne preparate protiv infektivnih i drugih bolesti. Znaci krava netrosi nista, vec samo daje i stoga se smatra majkom i iz toga razloga je sveta.

Narvno da ce "civilizovani" covjek reci, da on ima moderni gradjevinski materijal i da ima dobru famra-industriju, ali taj covjek nije ni svjestan, gdje ga ta modernizacija odvede.
Jos jedan razlog zbog kojega ce kravi pokusati da oduzme njen sveti status je taj, sto on kravu radje vidi na svome tanjiru, nego na polju da pase i daje sve te dobrobiti za koje je stvorena da daje.
Sto god dalje u nazad posmatramo, to su ljudi imali vise respekta prema majci zemlji, a vec nam je u zaborav palo vrijeme u kojem su imali respekta, kao sto nas na to vedski izvori podsjecaju, i prema kravi. Ako pogledamo danas i malo u buducnost, vidimo da je prema majci zemlji sav respekt izgubljen (barem od strane onih koji vode ove covjecanstvo, koji su pak tu po volji svih onih, koji se nemogu da suprotstave, jer su se prodali takvim vodjama i njihovom lifestyle-u kojeg prodaju), a i da respekt prema rodjenoj majci sve vise nestaje. Nije rijedak slucaj da danas sin ubije majku za 100 DM ili da bi sto prije preveo njen stan u svoje vlasnistvo itd.
Kada govorimo o majci, onda je tu rijec o principu. Postoji sedam majki: rodjena majka, babica, majka krava, kraljica, majka zemlja, zena ucitelja i zena brahmane ili svecenika.

U danasnjem degeneriranom drustvu ni jednoj od ovih majki se neprinosi dostojan respekt.
Jednom pitase Isusa o najbitnijoj zapovjedi. On im odgovori: Mt 22,37 "Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga."

Samo licemjeri tvrde da ljube gospodina, a sa druge strane se odnose obratno sa bliznjim, pod koje ne samo da spada majka krava i zemlja, vec sva priroda i sve zivotinje. Nemogu ja reci jednom ocu da ga postujem i volim, a uzeti i maltretirati ili ubiti njegovo djete. Tako i onaj tko voli Gospodina, treba prvo da nauci da voli i sva Gospodinova stvorenja, a pogotovo ona sto mu stoje tako blisko i sto se staraju o njemu, kao npr. krava.

Smatram da covjek sa trunom mudrosti moze ovo da shvati, pa i ako nemoze da se ponasa 100% u skladu drugom najvaznijom zapovjedi, onda on tu svoju slabost barem nepravda, vec moli Boga da mu da snagu da ju nadvlada. U srcu je svako cist i iskren, samo sto vanjski, nizi nagoni covjeka guraju u grijeh i vezu ga. Kada se medjutim zelja za cistim i iskrenim zivotom toliko razvije, da je nize strasti vise nemogu nadvladati, covjek postaje sve bistriji i bistriji. Tako biva odveden na sve prosvjetljenija mjesta i u drustvo koje je plemenitije i vrlije.

Po vedskom shvatanju su brahmane/svecenici ljudi najcistijeg karaktera. Njihove odluke su samoovladanost, cistoca, sposobnost odricanja, ucenost, milost prema drugima itd.
Usporedi javni govor jednog Tita, Hitlera, Mick Jaggera, Pape itd., ili usporedi ponasanje raznih osoba koje poznajes ili imas priliku da sretnes. Vidjeces kako postoje razni karakteri.
Znaci najcistiji i najmirniji, najplemenitiji karakter, to su brahmane. Danas se takav jedan karakter nikako ili skoro pa tesko moze sresti. Ljudi takvog karaktera su duhovni ucitelji svog ostalog drustva, jer svojim vlastitim primjerom pokazuju, kako treba da se zivi. Ovjde nije rijec o farizejima licemjerima koji samo na jeziku imaju dobre odlike, vec o ljudima gdje je ono sto poucavaju i ono kako se ponasaju identicno. Sve svoje znanje i svoje usluge oni daju bez da bilo sta traze za uzvrat. To cuva njihov cisti karakter. Iz toga razloga se Krisna brine o njima i poucava druge svojim vlastitim prijmjerom, kako da vode brigu o brahmanama. Brahmana zivi od onoga sto ljudi drage volje i sami od sebe ili po Krisninoj inspiraciji daju.

U tom kontekstu treba gledati na stih iz Visnu Purane koji si naveo.

Ovdje nema rijeci o nikakvoj teologiji ili filosofiji. Stoga neznam kako uopste bezboznistvo dovodis ovdje u kontekst. Rijec je samo o opstim moralnim i prakticnim pravilima za zivot, kako covjek nebi sve vise i vise tonuo u neznanje, sto je danas u mnogo slucajeva zalosna cinjenica.

Izvanjavam se ako se netko nasao uvrijedjen bilo kojom od mojih izjava. Nije mi to najmera.

Sve Najbolje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2003, 14:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Познато је да овако дугачке постове не читам. Наиме, форуми су за дискусије, а не за монологе. Замисли да све ово треба да испричаш некоме. Да ли би то била дискусија или твој монолог ?

Било како било, веровати обичним људима - песницима Индије је нешто што је мени несхватљиво ! Зашто онда не веровати нашим песницима који су, на пример, од Краљевића Марка направили јунака, иако историјски знамо да он то није био. То је само пример како машта људи може да буде богата, а и ДАЛЕЕЕЕЕКО од стварности и истине.

Веровати у гомиле божанстава Индије је ПАГАНИЗАМ. :-?

ПС: Реч "господин" се иначе пише великим словом, ако верујеш у Господа.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2003, 14:14 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Ne znaš li da je doslovan prevod imena Baal (Vaal) - Gospod?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2003, 15:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

И ? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2003, 17:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
I ? :-?

Zaista zanimljivo da tako nešto pitaš...

Pa to znači da kad god upotrebljavaš riječ Gospod zapravo govoriš o Vaalu, prizivaš Vaala, adresiraš Vaala. A s obzirom da znamo da je Vaal lažni bog ti sam vidi da li je u redu to što radiš.

Da Gospod zapravo znači Vaal sam čuo davno a kasnije sam čitajući jednu knjigu pronašao sledeće:

Citiraj:
Riječ "Vaal" na koju veoma često nailazimo u Starom Zavjetu, upotrebljavana je da opiše neko božanstvo. Ova riječ znači "gospod" ili "gospodar", a u Svetom Pismu ova riječ znači bog Sunca.

U originalnom Svetom Pismu na mjestima gdje kod nas stoji Gospod ne postoji riječ koju je opravdano prevesti kao Gospod.

Dapače, na mjestima gdje kod nas stoji Gospod u originalu stoje različita imena koje je onda neko da bi mu bilo lakše u prevodu sva ta imena mijenjao sa Gospod.

I sam možeš vidjeti da pojedini stihovi nemaju smisla ako se koristi samo riječ Gospod:

Kao kad Gospod zatr Sodom i Gomor i susjedstvo njihovo, govori Gospod, neće se niko ondje naseliti, niti će se baviti u njoj sin čovječji. (Jeremija 50, 40)

Zašto ne kaže: "Kao kad (ja) zatrh Sodom i Gomor"?!?

Zatirah vas kao što Gospod zatr Sodom i Gomor, i bijaste kao glavnja istrgnuta iz ognja; ipak se ne obratiste k meni, govori Gospod. (Amos 4, 11)

Zašto ne kaže: "Zatirah vas kao što (ja) zatrh Sodom i Gomor"?!?
Zašto u oba stiha kaže da je neki drugi Gospod zatro Sodom i Gomor?!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2003, 17:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Већу глупост одавно нисам чуо! Да ли по тој логици када год кажем да сам ВЕРНИК, ја заправо кажем да сам "муслиман" ?

Да лиси сада свестан своје несвести ? :wink:

Хехехехе... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2003, 18:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
Veću glupost odavno nisam čuo!

Istinu koja ti se ne sviđa proglašavaš za glupost.

Citiraj:
Da li po toj logici kada god kažem da sam VERNIK, ja zapravo kažem da sam "musliman" ?

Musliman znači čovjek (vjernik) iskreno predan Bogu. Ako si iskreno predan Bogu onda si musliman, sviđalo se to tebi ili ne. Ili ćeš i ovo proglasiti za glupost samo zato što ti se to ne sviđa? :roll:

I da te podsjetim da nisi odgovorio na pitanja. Da li da ja onda zaključim da ti nisi u stanju odgovoriti na ta pitanja?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2003, 18:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Истину ? Па ти се шалиш... заправо, играш се лингвисте, уместо да ствари сагледаваш са духовне стране. Какве то везе има како су пагани звали свог мртвог бога ? Потураш овде принцип не-кориштења терминологије, односо свега оног што су пагани користили. Да ли тиме не треба да верујемо у постојање душе ? Или, Бога уопште, јер су и они веровали да постоје богови... па испаде да је монотеизам само подскуп онога што су пагани веровали. Уозбиљи се.

ПС: Одговоре нећеш добити јер они немају везе са овим топиком. Да се подсетимо: Зашто је крава света животиња ? 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2003, 06:46 
Voajer
Voajer

Maran Ata je napisao:
Познато је да овако дугачке постове не читам.

Do mene jos nije bilo stiglo glasilo o tome. :-) Ali kada to vec tako kazes, sada znam.

Maran Ata je napisao:
То је само пример како машта људи може да буде богата, а и ДАЛЕЕЕЕЕКО од стварности и истине.

Веровати у гомиле божанстава Индије је [b]ПАГАНИЗАМ
. :-?

:-)

Maran Ata je napisao:
ПС: Реч "господин" се иначе пише великим словом, ако верујеш у Господа.

:-) prijateljski

Sve Najbolje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2003, 07:49 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Maran Ata je napisao:
И ? :-?

Prorok Hošea (Osija, Ozej) je lijepo zapisao riječi J.H.V.H. a:
"I tada ćeš me, govori J.H.V.H. zvati:mužu moj; a nećeš me više zvati Vaale moj!
Jer ću ukloniti iz usta njezinih (iz usta Božijeg naroda) imena Vaala i neće im se više pominjati imena " (Osija 2:16,17)

Dakle J.H.V.H. govori o tome da će se njega zvati "Vaale moj" (u prevodu "Gospode moj") ali da to Njemu nije po volji!
Jer on želi da ga se zove kao onog koga se poznaje, poštuje i voli (muž), a ne kao nekoga dalekog, nepoznatog i strašnog, boga koji nije Bog (Vaal=Gospod).
I još bolje je kako Pavle piše da ga se zove:Oče moj.
Dakle su npr. Jehovini Svjedoci koje Maran Ata toliko prezire, u pogledu ovoga mnogo ispravniji od samozvanog "glasnika pravoslavlja".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]