banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 00:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 218 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2003, 20:59 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Poštovani Simpsone.
Mene je i te kako briga i za one koji su pripadnici pravoslavne crkve i koji nisu, i ne rasuđujem o ljudima po tome kome i čemu se pišu da pripadaju, nego po onom što u životu iskazuju.
Za mene je to jedino mjerilo. Ali stalo mi je do svih ljudi, i radujem se ako im je dobro, a nije mi mila ničija muka. A muke oko nas napretek. I u glavnom je samo posljedica nas samih.
Najviše, me naravno briga za moj dom kojeg sam "muška glava" i za čiju fizičku egzistenciju radim i zarađujem (ali se ne brinem tj. ne sikiram).
Ali znaj i ovo, zaista nema potrebe da se sikiram za to jer sam se mnogo puta uvjerio da Bog i u najčupavijim okolnostima pruža najbolja rješenja i izbavlja one koji se u njega istinski uzdaju.
Ali s druge strane, i moju porodicu i one koje volim i fizički ugrožava ovako loše stanje svuda oko nas, pa zar da kao Bogom određen zaštitnik svoje djece ne dignem svoj glas protiv toga! Ne mogu tek tako da gledam jad i muku ljudi oko sebe a glavni uzrok tome je što je duhovnost slaba, a odgovornost za to snose prvenstveno oni koji su na sebe preuzeli naziv duhovnih otaca i dušebrižnika.
Dakle tiče me se i te kako stanje u pravoslavlju jer pravoslavni živalj dominira područjem na kojem živim. Da si malo pažljivije čitao ono što sam pisao na temi “Misterija je riješena” znao bi da sam i te kako bio u bliskom kontaktu sa pravoslavnom praksom u Banjaluci i da sam svojevremeno ozbiljno razmišljao da pokrenem neku inicijativu u pravoslavlju iznutra.
U tom smislu sam jednom porazgovarao i sa protom Ratkom u parohijskom domu i tada sam od njega čuo ono što sam ovdje iznio. Međutim, uvidio sam da držeći se svojih uvjerenja ne bih mogao da pokrenem ništa (moje mjesto ipak nije tamo), ali možda neko kao ti ili Dragan Grujić i može.
A to bi zaista bilo dobro. Za sve.
I znaj jedno, liturgijski život vrlo malo ili ništa ne doprinosi ljudima i njihovim životima (kakve god da su dogme o tome), pravi preobražaj može da donese samo tvorenje Božije riječi u svakodnevnom životu. Na tome treba raditi. I to najprije ličnim primjerom. Jer Srbi su uvijek bili takvi, znali su i poštovali samo jednu komandu: “Za mnom!”
One koji su naređivali da se nekud ide a sami nisu tamo predvodili su prezirali.
Koliko sam ja vidio trenutni ideal sveštenstva u RS je organizacija i status Crkve kakva je u Grčkoj, ali zar ne vidiš čovječe da to što je kod njih takva situacija, Grčku ničim nije izdvojilo iznad drugih npr. nepravoslavnih naroda. Prosječan Grk ni u čemu se, a pogotovo ne u duhovnosti, ne izdvaja od bilo kog drugog prosječnog Evropljanina. A kod njih je liturgijski i svaki drugi ritualno pravoslavni život već dugo neometan i crkva ima veliki uticaj u svim porama društva. I to upravo na način na koji se ovdje želi “iskopirati”.
Vidite i uvjerite se da to nije ono čemu treba težiti, a pogotovo da to nije lijek za naš namučeni narod, i pogotovo ne melem koji će zaustaviti ovo rasulo.
Bože vidi li to iko!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2003, 11:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Stvarno vise nije vrijedno odgovaranja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2003, 22:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
Kada je ovaploćeni Bog Logos sišao među ljude, prepoznat je, ne od Fariseja, ali od svojih učenika i sledbenika

Ista stvar će da bude i u ovo vrijeme. Ne samo da će da bude već da se već sada i odigrava.

aharon je napisao:
Bože vidi li to iko!?

Kao što vidiš - ne vidi. Vide pojedinci ali ne vide i ne žele da vide oni koji bi trebali da vide i koji još uvijek imaju moć da nešto poprave. A ta moć koju trenutno imaju će im se uzeti ako nastave da ne vide.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2003, 23:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Да није овог пута у "реинкаранцији" вашег гуруа из плавог небодера ? 8)

Па ви сте сенка јехића који тврде да се Он вратио кришом тамо неке 1923. или тако некако... нисам сигуран за годину, али није ни битно. :D :D :D

Мораћу да вас разичарам... јер у Библији стоји да ће то да изгледа овако:

(Марко 13)
24 Ali u te dane, poslije te nevolje, sunce će pomrčati, i mjesec svoju svjetlost izgubiti.
25 I zvijezde će spadati s neba i sile nebeske pokrenuti se.
26 I tada će ugledati sina čovječijega gdje ide na oblacima sa silom i slavom velikom.
27 I tada će poslati anđele svoje i sabraće izbrane svoje od četiri vjetra, od kraja zemlje do kraja neba.
28 A od smokve naučite se priči: kad se već njezina grana pomladi i stane listati, znate da je blizu ljeto.
29 Tako i vi kad vidite ovo da se zbiva, znajte da je blizu kod vrata.

Citiraj:
A ta moć koju trenutno imaju će im se uzeti ako nastave da ne vide

А ко је тај ко има моћ ?
А ко је тај ко ће да одузме моћ ?
А где то пише у Библији ?

Хвала унапред на одговорима... 8)

Пазите се ви, чланови тог култа из плавог небодера тог вашег гуруа, јер је писано:

Mat. 24,24. Jer će izići lažni hristosi i lažni proroci, i pokazaće znake velike i čudesa da bi prevarili, ako bude moguće, i izbrane.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2003, 16:59 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2003, 18:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

(2 Tim 3)
1 Ali ovo znaj da će u pošljednje dane nastati vremena teška.
2 Jer će ljudi postati samoživi, srebroljupci, hvališe, ponositi, hulnici, nepokorni roditeljima, neblagodarni, nepravedni, neljubavni,
3 Neprimirljivi, opadači, neuzdržnici, bijesni, nedobroljubivi,
4 Izdajnici, nagli, naduveni, koji više mare za slasti nego za Boga,
5 Koji imaju obličje pobožnosti, a sile su se njezine odrekli. I ovijeh se kloni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2003, 22:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Citiraj:
3 Neprimirljivi, opadači, neuzdržnici, bijesni, nedobroljubivi,

Tacno tako.
Onaj koji je ovo izdvojio da napise je mene pred svima na ovom forumu opadao, naravno lazno da sam "popljuvao sve pravoslavno".
Dakle, lazov.
Dokazani. :wink:

Citiraj:
5 Koji imaju obličje pobožnosti, a sile su se njezine odrekli.
I ovijeh se kloni

Upravo tako. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2003, 13:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala na komplimentu reinkarnisani pajacu. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2003, 17:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Tipicno za tvoje "rezonovanje"... :oops:

Ovo nema veze s komplimentom, ovo je istina.

Kompliment je ovo: reinkarnisani pajac, budaletina, oni koji zive u oblacima, bla-bla trucovci..., lista je podugacka.
E, na ovome velika hvala!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2003, 17:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Jan 2003, 01:59
Mislim da konverzacija sa maranatom ocito ide samo u jednom smjeru sto je manji problem ali dovoljan da se neko zapita gdje je svrha.
Sa druge strane kroz razgovor sa njim neko bi mogao pomisliti da vi ustvari razgovarate sa nekim ko predstavlja pravoslavnu crkvu sto je ustvari ozbiljan problem jer on ocito nema veze sa tim i neki iskreni dosljedan pravoslavac moze se uvrijediti vasim odgovorima upucenim pravoslavnoj crkvi koji su cesto upuceni njegovoj Maranata fantasticnoj teologiji.
Predlazem obratiti paznju i naglasiti razliku izmedju ovih stvari.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2003, 18:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Paznja je odavno obracena, i razlika napravljena.
Kanadska nadrifantastika je potpuno jasna.
Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2003, 19:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Изгледа да вам се придружило још једно клепетало. Сада ћете моћи квалитетније да клепећете.

Да ли је "манемој" исто реинкарнисани пајац ? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2003, 21:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
Uh.. grrrr, otkriveni smo....
slusaj arhone, od sutra se vise nesastajemo na uobicajenom
mjestu, sve ljude opozovi. Takodje vrati ces mi one
sakrifije jer cujem da su braca srbi poslali policiju na sektase, svu
krv obrisi sa poda....
sve knjige swamia spali....

ej vadere, ovu poruku sam stavio kao p.p :D sumnjam da ce je iko
vidjeti pa pisem slobodno, brisi sve ono sto smo htjeli da stampamo
u stampariji opropasti svijeta i od sad se vise ne okupljamo
kod groblja da tjeramo djavolu na konak sve sto je htio bogu
da naudi...
p.s. niko od pravoslavn inkvizicije ne moze' nam nista.
brisi ovu poruku odma'.

i reci onom nasem guruu da nije normalan, vise ne mozemo novaciti
nove ljude, pojavila se crkvena racija...
nalog...seliti plavi neboder,
uskoro ce da ga bombardju... stop... mozes kod mene iako mi je stan
jednosoban... stop... zivota cuo sam da ce te razapeti na krst zbog
toga sto ti je ljudskost iznad krscanstva... stop... imam kolibu u sumi...
stop... niko nezna...
manemoj...stop...mr. simpson je otkrio gdje stanujes, uskoro tvoje ime na plakatima...stop..ja na zalost radim plakat...stop..sve da se prikrijem...stop...na zalost nije uspjelo...

ja sam vec sve pripremio, napustam posao... sve... krio sam se
koliko sam mog'o :D...otkrili su da sam zivio prije 1000 godina (nisam ni znao dok mi nisu rekli)...

NOVO!

novi roman epske fantastike

Autostoperski vodic za forum duhovnosti i religije
molim vas bez panike, sva imena su zavedena u policiji,
nema potrebe za bjezanjem.
samo dignite palac u zeljenom pravcu!

(poruka moderatoru, ako obrises ovu poruku, brisi bar prethodnih deset)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2003, 21:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ej, frozen ova ti je odlicna. :D :D :D
A sto da se brise?
Mislis zbog patrole, pa da pobrisemo sve tragove? :D
POzdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2003, 21:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
zivota je napisao:
Ej, frozen ova ti je odlicna. :D :D :D
A sto da se brise?
Mislis zbog patrole, pa da pobrisemo sve tragove? :D
POzdrav.

Ma... imam licnu :D
a i zaveden sam negdje ko sektas...profesija sta' ces.

Ma nego proslih dana sam obec'o i bogu i sebi da prestajem da pijem, a sto slaga njega, ni po jada, uvijek ga lazem, nego sto i ja uzivam u picu a da ne razmisljam o tome, ma ni to po jada, nego sto mi mamurluk nece biti fizicki nego psihicki, e tog sam se nazivio...
Ne da imam ili nemam razloga za isto, nije grijeh... ako se isus nije napio nij ednom zbog ljudske sudbine, to je samo zbog toga sto neko nije ni htio da se to zavede pod zapise...
nista to nije naspram zelje da pijan budem vjecno...
sve to oko lijepe duhovnost, lijepa vjera, lijep zivot, duhovnost=radost, sve da nam bude ljepse, da svrsavamo na tekstove bozje... ma nisam sav svoj, sve je to iluzija... covjek je covjeku zvjer kad se skine plast ljudskosti... vamo duhovnost... tamo isti mi udarimo svoje dijete zbog toga sto kazemo... pa ja sam ga napravio ili rodio... grozota koja te moze
natjerati u ludilo ili u smijeh... stvari koje u tebi bude zvijer za koju nisi ni znao da postoji a pojavi se neki boziji agent koji kaze kriv si... da ga posaljem u pet lepih. Zastiti ti moje dijete od toga kada mu ucitelj udari prvu sljagu jer ga nije razumio a ja zbog duhovnosti treba da odem kazem, nije to u redu gospodine (neki to zovu bonton) to ne smijete... Najradije bi prodavao karte za predpakao po najnizim cijenama sta ljudi rade prvo djeci pa djeca kada ordrastu svojima.... kazu otkud djavo na zemlji... pa ne bio... treba, sto ce ljudima bog kad ga ne za sluzuju, da su imalo svjesni, ne bi ni rijec njegovu uzeli u usta sem da 24 sata dnevno ponavjalju oprosti (tako da ne nadju vremena da povrijede drugog).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2003, 09:45 
Majstor
Majstor

Bilo je dosta riječi o reformama u SPC i čak se patrijarh Pavle u svojoj vaskršnjoj poslanici oštro usprotivio samom pomenu toga. Pa ipak, uz sve poštovanje prema njemu lično, moram ovdje da iznesem da insistiranje na tome da je Crkva nepromjenljiva od apostolskih vremena, nije istinito, da ne kažem da ne razumijem kako se usuđuju da samo za sebe svojataju naziv Crkva Hristova kada ničim nisu to dokazali (barem u odnosu na druge, svjedočanstava imaju mnoštvo i drugi) niti odgovaraju njenom opisu iz Novog Zavjeta i da prisvajaju djela i mudrost ljudi koji se od Hrista naovamo radili na Božijem putu.
Takođe mi nije jasno kako se usuđuju da zasnivaju svoj legitimitet na neprekidnom nizu rukopoloženja, kada su i sami apostoli koji su prvi predali nauku i blagodat drugima i sami govorili da moraju dobro da paze da propovijedajući drugima sami ne budu odbačeni i da onaj koji misli da stoji pazi da ne padne!
Dakle, možeš biti posvećen i rukopoložen i od samog Hrista, ali ako ne radiš na tome da taj dar održiš duhovnim radom, Duh će pobjeći od tebe i neće ti se vratiti dok se ti ne promijeniš i ne povratiš!
Slično kao što vrhunski sportaš mora stalno da trenira da ostane u formi i da se ne udeblja pa da bude karikatura onoga što je nekada bio.
A mnogi su u tim rukopoložnim neprekidnim nizovima zaspali ili se ogriješili i Duh je bježao od njih, ali se uvijek vraćao kada je neko od njih dolazio sebi (odnosno iskrenom duhovnom radu), a isto tako Duh stalno traga za čistim srcima po cijeloj vasiljeni koja ga privlače, a bježi od prljavih misli, riječi i djela koje ga odbijaju. Iako se slažem da neposredni kontakt rukom može vrlo djelotvorno da prenese pozitivnu duhovnu blagodat na drugoga, daleko od toga da je to jedini pa čak i najbolji način za to. Jer Duh diše gdje hoće i glas mu čuješ, ali ne znaš ni odakle dolazi ni kuda ide.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2003, 10:15 
Majstor
Majstor

Dakle tvrdim, da oni koji su protiv reformi sada, bespogovorno prihvataju kojekakve reforme učinjene u prošlosti, a koje su toliko izmijenile prvotno lice hrišćanstva da bi mnogima ga teško bilo prepoznati (kao piscu Otkrivenja npr. koji je to vidio u viziji i zabilježio). Pa da vidimo koje su to reforme prihvatili zagriženi antireformisti:

Reforma broj 1:
Korištenje krsta kao simbola, umjesto ribe.

Reforma broj 2:
Korištenje hramova za "bogoslužje" umjesto domova, zbornica ili zgrada za okupljanje.

Reforma br. 3:
Uvođenje sveštenstva uopšte a kasnije i profesionalnog sveštenstva umjesto jednostvanih propovjednika i misionara što su bili apostoli npr. Starješine (prezbiteri) koji su postavljani bili su iskusniji, mudriji i ugledniji hrišćani koji su na okupljanjima prvih hrišćana bili zaduženi da sve bude u redu, da se čita, da svako ko treba dobije riječ, i da upravlja raspravom i rješava sporove ako ih je bilo (a bilo je). "Đakoni" su se starali za raspodjelu materijalnih dobara koja su prikupljena za siromašnije članove zajednice, za stare i nemoćne i organizovali su pomoć i brigu oko njih.
Ali ni jedni ni drugi obično nisu bili profesionalci, nego su za svoje životne potrebe radili bilo da su bili zanatlije, zemljoradnici ili ako su bili bogatiji živjeli su od prihoda koje su i tako i tako imali. Priloge koji su davani u zejdničku kasu ( i to je napušteno - opet reforma) koristili su oni kojima je najpotrebnije.
Mogu da razumijem da se ta funkcija i jednih i drugih (zbog povećanih obaveza) vremenom prerasla u posvećenu službu, pogotovo zbog toga što nije bilo štampe da se Pismo i druga duhovna literatura umnoži, niti je bilo pismenih da to čitaju. Ali to vrijeme je prošlo. Poodavno. Dakle, potrebna je nova reforma.
Ali, veliki je grijeh i hula na Boga i Duha Svetoga tvrditi da je Sveto Pismo nije namijenjeno svakom čovjeku, i da čovjeku treba posrednik ka Bogu (izuzimajući Hrista, ali to je nešto sasvim drugo).

Reforma br. 4:
"Bogoslužje" po ugledu na jevrejsko bogoslužje (ritual sa kađenjem i pojanjem na jevrejski način - pjevački hor umjesto da pjevaju svi prisutni - i pokreti tijelom i kretanje (koreografija) sveštenstva pri liturgijama, posebne svešteničke odore i rekviziti).
Ono što su prvi hrišćani u Grčkoj i drugdje radili na svojim okupljanjima skoro ni u čemu ne nalikuje onom što se danas naziva bogosluženjem. Kađenje tamjanom, već pomenuti rituali, a da ne govorimo o hramovima nisu ni postojali niti je kome na um padalo da ih kao takve korsiti i uvede današnju ritualnu praksu.
Sve su to kasnije uvedene stvari (dakle reforme) koje su jednostavno izraz potrebe ali i navike prije svega sve većeg broja aristokrata, bogatih, uglednih i intelektualaca (a kasnije i državnika) koji su (licemjerno i sračunato ili iskreno) pristupali hrišćanstvu i koji su jednostavno navikli da svoju vjeru na takav način izražavaju (u hramovima, sa bogatom opremom, sveštenicima sa raznim rekvizitima i nizom ukomponovanih rituala sa pjevanjem, kađenjem i svakovrsnim sjajem u velelepnim i raskošno ukrašenim hramovima).
Njihov način davanja časti nekome i nečemu je pompezan i spoljašnji, umjesto skromnog i unutrašnjeg, pa su tu promjenu oni i "diktirali".
Ali u prva vremena dok su većinu hrišćana činili mali i prosti ljudi, od takvog načina izražavanja vjere nije bilo niti je iko imao potrebu za tim. Pa i oni ugledni koji su im tada pristupali (ako su bili iskreni), su se uklapali u takvu skromnost.
Tada su se ljudi okupljali u prostorijama koje su jednostavno mogle da ih prime po kućama ili drugim privatnim i javnim zgradama (mada je često bilo tijesno) čitali Pisma ili govorili o životu Isusovom, raspravljali o duhovnim stvarima (i svako je imao pravo da kaže ako ima što) o životnim problemima i eventualnim sporovima među braćom. Zajedno su se molili, pjevali mada to nije bilo obavezno, kao i mnogo šta što nije bilo obavezno i strogo određeno u to vrijeme. Nije bilo strogih odredbi, bila je samo ova: sve što radite u slavu Bogu radite iz iskrenog uvjerenja, vodeći računa šta izgrađuje i druge a i tebe.
Lomljenjem blagoslovljenog hljeba sjećali su se Hrista i njegovog stradanja, ali i toga da za sve duguju Bogu zahvalnost.
Današnje za 90% prisutnih nerazumljivo bogoslužje naviše nalikuje onom što je Pavle preporučio da se ne radi ili što manje radi na okupljanjima a to je govorenje (stranim) jezicima pri čemu se izgrađuje samo onaj koji govori sa Bogom jezikom, ali ostali ostaju prikraćeni jer ga ne razumiju.
Vrijeme i okolnosti su učinile da stvari vrlo brzo postanu drugačije, i to ima svoje zašto, ali da je reforma učinjena i da je ta reforma (i to čitav niz) učinjena zbog promjene u životnim okolnostima to je jasno.

Reforma broj 5:
Krštavanje nesvjesne djece i uopšte krštavanje bez svjesnog pristanka i unutrašnje odluke krštenog.
To ima veze samo sa jevrejskim obrezanjem, gdje si morao biti obrezan zbog krvne pripadnosti. Potpuno je analogno shvatanje da npr. svaki Srbin mora da bude krštena kao pravoslavan. Tako je i vrijednost takvog krštenja pred Bogom jednaka vrijednosti negdašnjeg obrezanja. Da ne govorimo o načinu krštavanja, ali spoljni ritual ionako nema toliku važnost, jer najvažnije je ovo prvo.
Što se tiče djece (ali svjesne djece) mogu da razumijem da se ona krste, i da onaj ko im želi dobro i želi da ih nečemu nauči od malena da ih krsti, ali tek sa njihovim pristankom ili izraženom željom. Jer i dijete je osoba koju treba respektovati, a nenametljivim odgojem može se postići da dijete samo izrazi duhovnu potrebu i krsti se (a kod djece se te potrebe javljaju vrlo rano), ali niko pa ni roditelji nemaju pravo da to nameću dok dijete samo ne izrazi potrebu za tim (jer tek tada to krštenje ima vrijednost) ili barem ako je to i učinjeno bez njihovog pristanka ne smije ih se ograničavati ili ucjenjivati time.

Reforma br.6:
Uvođenje pojma svetitelja i njihovo poštovanje kao dodatnih božanstava (šta god ko pričao da su oni samo zastupnici i posrednici ka Bogu). Ako prihvatimo kao opravdanje činjenicu da je situacija tada tako nalagala da bi se kako tako poganski narodi kako tako priveli Hristu, pa ipak je to ogromna reforma koju je možda situacija nalagala, ali mnoge reforme današnja situacija nalaže ali ih se odbija sa izlikom da se pravoslavlje kao izvorno hrišćanstvo ne mijenja. A hrišćanstvo se, vidimo, mijenjalo i baš sve te promjene su pravoslavni čvrsto prihvatili kao osnov svoje vjere!

Reforma br.7:
Uvođenje slikopisa (više na istoku) i kipova (više na zapadu) kao vjerska pomagala. Opravdanje da je još Luka (Pavlov saputnik i sapatnik) oslikao prve "ikone" su jednake tome kada bi neko rekao da je prvi štap kojim se čovjek služio bio u stvari prvi štap za bilijar.
Luka je izrazio svoju ljubav prema onom što je slikao i na umjetnički način je ispoljio koristeći svoj dar, isto kao što moja kćerkica danas (koja jako voli da crta) crta sve što voli jer to lijepo radi i nju to čini zadovoljnom i ispunjenom. Ali koristiti to kao opravdanje da se radi baš ono što je Bog Izraelu strogo zabranio, kačiti po kućama slike i pred njima kaditi i moliti se, to nema veze ni s Lukom ni s bogoljubljem nego sa otvorenim protivljenjem Božijoj naredbi i (ponovo) povlađivanju duboko ukorjenjenom paganstvu i idolopoklonstvu naroda koji su primili hrišćanstvo. Luka da se danas pojavi i objasni šta je on radio vjerovatno bi ga proglasili jeretikom.
Pa ipak, zna Bog da to mnogi rade jer su tako naučeni i drugačije ne znaju, ali grijeh ostaje na onima koji su ih tome naučili, a mogu da se uvjere da je to opasno i pogrešno.

Reforma broj 8:
Poštovanje Marije matere isusove kao "Bogomajke","Carice Nebeske" i "Svete majke Božije" itd.
Sličnost pa i podudarnost sa, kod svih Sredozemnih naroda duboko ukorjenjenih, štovanja djevičanskog ženskog Božanstva se vidi iz Svemira. A sam Isus je u više navrata (dobro znajući da to može postati spoticaj za njegove sljedbenike) stavljao jasno do znanja da uz sve poštovanje prema njoj kao majci, nju gleda kao i svaku drugu ženu na svijetu, i da o njoj sudi prema tome kako i koliko slijedi ono što je Bog dao ljudima da rade. S druge strane, u Pismu je zabilježeno da je ona sama u više navrata iskazala da uopšte ne razumije svoga sina i da se ni u čemu ne izdvaja kao njegov sljedbenik. Dapače, onim što je Isus predao na brigu milom učeniku, i što je milog učenika odredio da joj bude sin, jasno je stavio do znanja da je njena uloga kao njegove majke završena i na taj način, svakom ko se imalo potrudio da to shvati, stavi do znanja da bilo kakvom izdvajanju njegove matere, a kamo li obožavanju nema nikakvog mjesta, jer je Isus uputio jasnu poruku o tome. To što je ona bila primjerna i pobožna žena, nešto je sasvim drugo, i takvih je bilo mnogo i prije nje i poslije nje.

Inače vrlo je zanimljiva "koincidencija" da je štovanje Marije utvrđeno kao dogma na trećem vaseljenskom saboru u Efezu, a u Svetom Pismu u Djelima apostolskim je zabilježena epizoda apostola Pavla i njegovih saboraca baš u tom gradu i problema kojem je imao zbog "hule na veliku Artemidu (Dijanu) Efešku, koju štuje cijela Azija i sav svijet" (inače tipično djevičansko božanstvo) jer je svojim propovijedima protiv idolopoklonstva (kao jaje jajetu sličnom današnjem) pokvario biznis izrađivačima kipova i maketa hrama tog "božanstva". Nezgodan neki bio taj Pavle.

9. Uvođenje monaštva.
Mada je ova reforma za razliku od drugih, mnogo doprinijela da se svjetlost Božije mudrosti ipak očuva tokom vjekova jer su mnogi monasi bili izvan domašaja mnogih remetećih i duhovno štetnih uticaja, a većina ih je mnogo čitala Pisma, ali isto tako je učinila i da zbog toga Božija nauka (kako su je monasi iz svog ugla vidjeli) bude često daleka i teško shvatljiva i prihvatljiva "običnim" ljudima, zbog čega je izostala šira primjenjivost dubokih vjerskih iskustava u svakodnevnom životu, i svela se uglavnom samo na nacionalnu tradiciju.
Došlo je vrijeme da se duboka duhovnost useli u svaki dom, a to mogu samo oni koji imaju neposredno iskustvo života u realnim životnim okolnostima i koji mogu iz prve ruke da razumiju probleme porodičnog čovjeka koji zarađuje svoj hljeb. A monasi to vrlo teško mogu pogotovo ako blokiraju iskustva iz prethodnih života jer u njih i ne vjeruju, jer neposredno iskustvo je nezamjenjivo čak i za najduhovnije.

Ovo su samo najočiglednije reforme koje su trajno promijenile (a mogu reći i do neprepoznatljivosti) spoljno izražavanje hrišćanstva. Pa ipak, unutrašnje hrišćanstvo, a to je najvažnije bi trebalo da bude uvijek isto i da daje iste plodove: krotkost, čestitost, brigu i za druge kao i za sebe, milostivost, ljubav, čistotu u mislima, riječima i djelima.
I to je jedino mjerilo uspješnosti svake svete tajne i svakog drugog spoljnog načina izražavanja. Jer Bog ne gleda ko je ko.
I samo još jednom da naglasim vrlo važnu činjenicu, sve ove reforme datiraju iz vremena nakon što je hrišćanstvo postalo "zvanična" religija Rimskog Carstva, dakle nakon što su u hrišćanstvo pohrlili mnogi iz kojekakvih razloga, od najiskrenijih pa do političkih. Ali sve to i te kako ima svoje razloge, mada ih je vjerovatno teško razumjeti nekom ko misli da ljudi samo jedamput žive na Zemlji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2003, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Питање типа "Поштује ли ПЦ Свето Писмо и Божје законе" је исто као када бисте сами себе питали да ли признајете свог оца за оца. Јер, Свето Писмо каквим га ми данас познајемо и јесу формирали оци Православне Цркве, а на основу Светог Предања које су примили од Апостола, а ови од Христа.

Апсурдно је питање ове теме, зар не ? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2003, 14:16 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Dec 2002, 16:22
ih jos kako da postuju :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2003, 14:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Frozen nešto šale (ili "šale" ;)) nije na odmet ali ovde time ne treba pretjerivati jer za te stvari postoji podforum Humor.

Držite se teme.
U skladu sa tim pohvaljejem aharona koji nas odličnim tekstovima vraća na temu nakon niza postova koji nemaju neke veze sa temom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 218 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]