Kao sto rekoh bicu jedna od onih koja ce nastaviti ovu veoma interesantnu temu.
Ovom prilikom se zahvaljujem posebno Aharonu i Vaderu.
"Tolerancija je najvisi stupan moci"
Blago vama dvojici na vasim blagodatima koje vam je Allah dz.s podario,blago vasim roditeljima na sudnjem danu,bice to jedni od radosnih roditelja.Blago i nama sto smo imali prilike nesto nauciti od vas!
Izgubila sam dosta vremena citajuci vase citate,reakcije,imalo je dosta proturijecnosti,mrznje i opisa kakvi ne dolikuju da u opste izlaze iz usana jednog vjernika,tesko takvim jezicima.
U ime Allaha,Milostivog,Samilosnog!
Znash li onoga koji onaj svijet porice?
Pa to je onaj koji grubo odbija siroce,i koji da se nahrani siromah ne podstice.A tesko onima koji kada molitvu obavljaju,molitvu svoju kako treba ne izvrsavaju,koji se samo pretvaraju i nikome nista ni u narucje ne daje. Istinu je rekao Uzviseni Allah
Ovim ajetima zelim Maranu Ati reci,da i ako je Muhamed bio siroce,i bez oca odrastao u tome nista lose nema,ti razmisli.Nepismen,pustinjski covjek ali ga je Allah ipak odabrao da donese covjecanstvu ovako savrsenstvo.Jer,dok i sam nebudes siroce nemozes o tome nista znati,a zalosno je kako ti gledas na sirocice
Kur`an nije prepisivan,nije mijenjan,nema novotarija niti kasnijih dodataka,ostao je onakav kakav jeste,jer je uzviseni Allah rekao,"Mi cemo bdjeti nad Kur`anom" sto je ostalo poslije 1425 godina.I takvi kao ti su uvijek pokusavali da izvrcu i istinu prave neistinom,ali vam nekako ne polazi za rukom! Zasto.....?
Onaj hadis,koji govori da je Muhamed stupio sa djetetom u brak,je jako ne pouzdan,jer se prenosi od starog i bolesnog covjeka,koji je posle kratkog vremenskog perioda posle takve izjave preselio.Dakle....smatra se i najvjerovatnije je djevojka pod imenom Aisha imala 16 i cekao do 19-ste pa stupio u brak.Znaci ne donosi predrasude o necemu sto malo poznajes!To je pogresno.
Sto se tice Hadzdza,istina je da mnogi na tom putu stradaju,zasto je to tako to zna samo Allah.Ali,niti svi grijesi mogu biti obrisani obavljanjem Hadzdza.Navescu primjer jedne zene koja je pocinila veliko zlo.
U Iraku na TV postoji emisija u kojoj prisustvuje immam visokog znanja,teolog i profesor.Javlja se zena i zamoli da joj da odgovor na njeno pitanje.
"Ja sam zgrijesila,pa se bojim da mi Allah nece oprostiti"
Allah prasta i milostiv je rece on."Ali ja se ipak bojim da meni nece oprostiti."Allah nece oprostiti samo onome koji Njemu drugog ravnim smatraju.Dakle gospodjo nebojte se On je milostiv i prasta svome robu.Na to ce ona::"Ja sam 7 puta na Hadzdz bila,i nijednom nisam vidjela Kabu"ovaj hodza se uzoholi i povisenim glasom rece"Allahu moj sacuvaj nas takvih kao sto si ti i toga sto si pocinila"rece ona:"Da mene su ljudi privodili i rukama mi pokazivali ,ali ja je nigdje nisam vidjela."
"Pa sta si to pocinila,da nas Allah sacuva?"
Ja sam suradjivala sa sihirbazima(carobnjacima,c.magija),njihove zapise stavljala u usta mrtvaca,shila njihove usne i to je odlazilo zajedno s njima u grob.Time sam mnoge unesrecila cak je pojedine i zovota kostalo"
"da nas Allah sacuva"rekao je on i prekinula se veza.Proshle su dvije 7-ce,dok u istoj emisiji zove mladic i predstavlja se ovako"Ja sam sin one gospodje sto je zvala prije 2-je 7-ce zelim nesto da znasm"
"Bujrum sinko"....rece on.Moja majka je umrla,i kad joj je bila sahrana,nismo je mogli sahraniti,svaki puta bi iskopali grob,i sto bi pokusali da je spustimo u mezar,zemlja bi se pocela zatvarati,tako da iz vise pokusaja nismo to uspjeli.Narod je poceo da bjezi jer se uplasio.Ja sam ostao sam sa njom i placuci vidjeh jednog covjeka u bijeloj odjeci ciji me lik smiri."Ustani sinko idi odavde i neokreci se".Ustadoh ,podjoh i pokusah da se ne okrenem,ali mi je bilo zao i morao sam se okrenuti da pogledam sta ce s mojom majkom biti.s neba se spustio jak plamen i vidio sam da je spaljuje,spalilo je i meni lice,sta je to dragi imame?"upitao je.Sinko tvoja majka je tebe hranila novcem zaradjenim kako ne treba,Allah je tebe postedio grijeha,a onog meleka u bijeloj noshnji si trebao poslusati i ne okretati se,to je bila neposlusnost,zato si izgorio."Ovo je poucna istinita prica,i detalj koji kaziva da Hadzdz nemoze svakome da koristi,ocistice se od grijeha oni koji su dostojni toga,a ako i stignu do svetog mjesta nece ga vidjeti nit moci prici njemu!
A Allah oprasta kome On hoce.
Kur`an treba razumjeti,pazljivo ga citati.A ko porice bar 1 ajet,porekao je cjeli Kur`an.Nemoze u jedan ajet da se vjeruje a u drugi ne.Dakle,spoznaju nemoze svako da dozivi isto.Nekome ti je dzabe i crtati,on ce opet reci"to je laz ti neistinu govoris" ali i takvi treba da pokazu toleranciju.Pa sad da Allah ucini,da mu s neba zvjezdu spusti,nebili se uvjerio,on ce reci"ma jok!to je sotona,ti si madjionicar"
Zato Allah dz.s sa takvima mudro postupa,uvodi ih u poropast svakim danom sve vise,a oni zaslijepljeno zure u pravcu "svoje"svjetlosti nebili svjetlost vidjeli.To je isto kad sunce cekas da na zapadu izadje
sellam i topli pozdrav neka vam Allah ukaze priliku za pravu spoznaju.Neka vam ukaze moc tolerancije,ostar um,neka vam podari iz Svoje riznice blagodati i neka mene medju vama ne zaboravi Amin!