banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 16:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Mar 2010, 14:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Feb 2010, 05:21
Ti pravi Bosanci su nestali djelimično u turskoj najezdi,djelimično u ratovima za Turke a i epidemije kuge su znale da desetkuju stanovništvo gradskih naselja gdje su se i grupisali poturčenjaci. Današanji Bošnjaci su u velikoj većini takođe potomci doseljenika iz Hercegovine i susjednih zemalja.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 14:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
Branko je napisao:
Ti pravi Bosanci su nestali djelimično u turskoj najezdi,djelimično u ratovima za Turke a i epidemije kuge su znale da desetkuju stanovništvo gradskih naselja gdje su se i grupisali poturčenjaci. Današanji Bošnjaci su u velikoj većini takođe potomci doseljenika iz Hercegovine i susjednih zemalja.

Jes ti Branko Plavšić?,,,,,,što se bavi genetikom?

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 19:05 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Ovi moji od kojih vučem korijene s očeve strane su bili vlastelinska porodica za vrijeme cara Dušana. Imali su svoj grb. Ali kada se raspadalo carstvo pročitao sam da su Dubrovčanima prodali Pelješac.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 20:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 09:34
Lokacija: BL dok me nisu izgurali kundacima, bajonetima, opancima...
A ja sve vrijeme mislio da sam na forumu banjalucana :roll: :roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 20:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Branko je napisao:

ispade da ste svi vi hercegovci... :lol: :lol: :lol:
stariji smo od ameba... :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 21:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
cicak je napisao:
Branko je napisao:

8) 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 21:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
cicak je napisao:
Branko je napisao:

:lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 22:37 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
BrozTvrtko je napisao:
A ja sve vrijeme mislio da sam na forumu banjalucana :roll: :roll: :roll: :roll:

:D

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 23:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...ja vodim poreklo od mame sigurno...za tatu nisam siguran...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 16:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 09:34
Lokacija: BL dok me nisu izgurali kundacima, bajonetima, opancima...
PDado988 je napisao:
cicak je napisao:
Branko je napisao:
....
... :lol: :lol: :lol:

:lol:

Ne samo stariji. Vec i inteligentniji! Pa cak i civilizovaniji!

Sto jest jest; istina se mora priznati.
Moj duboki respekt.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 16:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma osnva svih tih prica je da se pre zivot svodio na primorske krajeve... vise nego u kopnenim podrucjima, jer je sva roba stizala morskim putem iz dalekih krajeva, pa samim tim se pre stizalo do potrebnih namernica i druge robe... Tako da je pre jug bio dosta bogatiji i tek kasnije je krenuo sa razvojem severni deo, pa su ljudi selili gore, bezali pred nekim od osvajaca, menjali prezimena i tako nastojali da sacuvaju svoju lozu...

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 18:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
amidža je napisao:
Talija je napisao:
Dobro je Amidža bogami povukao, od Stoca pa do Prijedora.
PoluHercegovac. :D

To se kaže: PRAVI BOSANAC/HERCEGOVAC :)

I bosanco-hercegovce, jeste li saznali od koga vucete korijene?

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 20:31 
Majstor
Majstor

To kao provokacija? Sigurno nismo Crnogorci kao 99.9% ljudi ovdje. Pitanje ko je starosjedioc, ko je bio ovdje prije nego li se tvoja baba odlucila naseliti ovdje? Cik pogodi.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 21:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2008, 22:54
Старосједиоци су били они који су иза себе остављали стећке о којима се говорило 287458789 пута :roll: На тим стећцима,да се више не наглаба шта је писало и шта су стећци представљали,можемо само наћи ова имена као нпр. Горчин,Радак,Вујак,Петар,Видак,Иван,Радован,Мирослав,Радиша...итд. оћемо још? Ајмо још мало:Дидодраг,Тишемир,Радослав,Ратко,Стјепан,Стефан,Матеја,Павле,Марко,Лука и тако даљеее и тако даљееее...
Ја сам тражио али никако,ма никако да нађем један,макар само један стећак,документ,било шта из тог доба гдје се спомињу имена типа Бајро,Мехага,Нурко,Сакиб,Хусеин,Ибро,Џевад,Даиџа,Амиџа није ни битно више,битно је...ма ништа,једноставно :evil3:

Nećkala se lopta nećkala...

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 21:27 
Majstor
Majstor

Cemu nervoza drago dijete? Sta si se razbac'o, smanji malo dozivljaj. Ti imas svoju verziju istine, ja svoju koje se u sustini negdje i poklapaju.

Naravno da nije bilo Mustafe jer arapski jezik nije bio poznat u to vrijeme. Djeci su se davala narodna imena poput ovih dole i niko se toga ne stidi niti boji iako ti u svojoj tintari mislis drugacije. Na jednoj drugoj temi je objasnjeno zasto muslimani ne daju ta imena vise, potrazi ako te zanima.

Prema ispitivanjima Milice Grković, koja je proučavala imena u Dečanskim hrisovuljama (1330. godina), 90 odsto imena na području Dečanskog vlastelinstva su narodna. (Slična situacija je, prema istraživanjima iste autorke, i u drugim nemanjićkim poveljama.) Autorka ih po formi deli na složena (Bratoljub, Dabiživ), samotvorna (Ban, Vlk, odnosno Vuk), izvedena (Milan, Miloš) i gramatički tip hipokoristika (Boža, Rade, Bogo). Najviše imena postalo je od osnova Bog, brat, drag, mil, rad, voj i hrana. Interesantna je i semantika ovih imena, koja obuhvata nazive životinja (Bikovac, Vuk, Jež, Lisica, Medved), ptica (Vran, Golub, Kraguj), biljaka (Božurin, Kupusac, Lilijan, Loza), zatim vatru (Viganj, Žarilo), prirodne pojave (Vremac, Zoran, Zorislav, Mećavac), metale (Gvozdij, Zlatoje), mesto rođenja (Dubravac Gora), broj (Prve, Prvota, Prvoš), terminologiju srodstva (Brat, Bratanac, Bratač, Bratoslav, Dedoš, Sestronja), anatomsku leksiku (Glavatac, Zub, Zubač, Grdnos, Okoje, Prstac, Šakoje, Ušoje), nazive boja (Beloš, Belša, Belac, Črnoglav, Črnel), negaciju (Nenad, Nenada, Nenadej, Nerad), opisne prideve (Brz, Brzota, Veselko, Golem, Dobrota, Dobroš, Dragan, Drageta, Junak, Junota, Kosmatac, Krasa, Krasil, Krasimir, Lepčin, Lepotić, LJuban, LJupko, Milko, Miloje, Miluj, Milja, Mladen, Radič, Hrabre), ime Božje (Bogdan, Boguživ, Bogo), slovenski panteon (Hrs, Črtalo), etnonime (Bugarin, Vlah, Grk, Kumanin, Sasin, Ugrin), društveni položaj (Rob, Roban, Hlap), zanimanje (Vezilija, Zlatar, Kovač), nazive predmeta (Britva, Rešeto), apstraktne pojave (Div, Dušan), i profilaktičnost neobuhvaćenu prethodnim kategorijama (Dobiživ, Žival, Vragooča, Golozlo, Gruban, Grube, Grdoš, Zavida, Zlomanica, Mrša, Mršten, Tvrdan, Tvrde, Tvrdoje, Stajka, Stajko, Stanilo, Rastoje).

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 23:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kada smo vec kod stecaka i istorije... Kod mene na selu u Hercegovinu ima masu betonskih blokova, visine oko 70cm i duzine oko 2m... Pravilno islkesane i polozene ploce, znaci nisu uspravni nego kao nadgrobne ploce... One su grupisane po nekoliko i tako ih ima na par lokacija da ja znam i da sam obilazio... Na jednoj od njih ima isklesan (znaci ne uklesan nego izbocen) kukasti krst i do njega na istom stecku nesto izmedju gvozdenog krsta, mada je slabo vidljivo, pa lici i na obican krst sa jednakim kracima, ali je na krajevima malo sire... Pitao sam svoje i u tim krajevima nemci nisu bili, a i sto su bili to je u prolazu, tako da nije bilo moguce da potice od njih, a kako su to simboli preuzeti preuzeti iz rimske i grcke istorije, tako verovatno i ti spomenici ili bolje receno ta groblja poticu od starih Grka ili Rimljana... Postoji prica da je Troja bila smestena u mestu Gabela kod Metkovica, cak tamo postoji i arheoloski muzej sa raznim pronalascima, tako da je moguce da su u tim mojim krajevima nekada ziveli stari Grci... Hteo sam prosli put slikati i odneti nekome u muzej da pogleda ali nije se dobro videlo jer je belo kamenje, a i staro... Uglavnom eto malo da idemo dalje od nas Hercegovaca, sve u svemu tu se zivelo i mnogo pre severnih krajeva sto takvi spomenici i pokazuju, a toga nema na ovim prostorima

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 23:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Kada smo vec kod stecaka i istorije... Kod mene na selu u Hercegovinu ima masu betonskih blokova, visine oko 70cm i duzine oko 2m... Pravilno islkesane i polozene ploce, znaci nisu uspravni nego kao nadgrobne ploce... One su grupisane po nekoliko i tako ih ima na par lokacija da ja znam i da sam obilazio... Na jednoj od njih ima isklesan (znaci ne uklesan nego izbocen) kukasti krst i do njega na istom stecku nesto izmedju gvozdenog krsta, mada je slabo vidljivo, pa lici i na obican krst sa jednakim kracima, ali je na krajevima malo sire... Pitao sam svoje i u tim krajevima nemci nisu bili, a i sto su bili to je u prolazu, tako da nije bilo moguce da potice od njih, a kako su to simboli preuzeti preuzeti iz rimske i grcke istorije, tako verovatno i ti spomenici ili bolje receno ta groblja poticu od starih Grka ili Rimljana... Postoji prica da je Troja bila smestena u mestu Gabela kod Metkovica, cak tamo postoji i arheoloski muzej sa raznim pronalascima, tako da je moguce da su u tim mojim krajevima nekada ziveli stari Grci... Hteo sam prosli put slikati i odneti nekome u muzej da pogleda ali nije se dobro videlo jer je belo kamenje, a i staro... Uglavnom eto malo da idemo dalje od nas Hercegovaca, sve u svemu tu se zivelo i mnogo pre severnih krajeva sto takvi spomenici i pokazuju, a toga nema na ovim prostorima

pored Capljine, postoji staro rimsko utvrdjenje, spomenici, neke gradjevine poticu iz vremena od 1. stoljeca, 7.stoljeca pa na ovamo. prije rata tu ej bio muzej, sad ej restoran ali se mogu vidjeti rimske kacige, stitovi itd.
pretpostavlja se da je bilo vojno utvrdjenje sa konjusnicama i oborima za stoku, posto se vidi bunar i veliki tocak misli se da tu nisu cijedili vino nego masline, i pravili ulje... sve napravljeno od kamena, bas je interesantno...

Spoiler:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Poslednji put menjao cicak dana 06 Mar 2010, 00:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 23:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vodis tamo na rucak kada dodjem u MO :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:

ma more... tamo je dobra jegulja...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 00:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
Hertzog je napisao:

ma more... tamo je dobra jegulja...

Jao suti... Idemo 100%

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]