Mr. Simpson je napisao:
ti neces da priznas (kao ni Vader) bilo koga kao autoritet
Potpuno netačno. Ono što tebe boli je što ja neću da priznam vašu vjersku zajednicu za autoritet ali to ne znači da je ne priznajem neki drugi autoritet.
Citiraj:
Nazalost, danas zivimo u totalno nenormalnom vremenu
Slažem se.
U nenormalnom, teškom ali i blagoslovljenom pa čak i zabavnom.
Citiraj:
To sto neko moze da kaze da je i u vrijeme kad je Hristos zivio na zemlji bilo neprihvatljivo vjerovati da je On Sin Boziji
Ovo mi nije jasno
Citiraj:
problem je u izboru i izbor te je doveo tu gdje si
Nije samo Micelijusa već je sve nas izbor doveo tu gdje smo. I svi ćemo snositi posljedice naših izbora.
Citiraj:
uzmi Novi Zavjet malo pa ces vidjeti da nista nema bez Crkve
Ono što se takože može vidjeti u Novom Zavjetu je da crkva koja se tamo pominje nema veze sa vašom pravoslavnom crkvom. Tamo je lijepo rečeno šta je Hristova crkva.
Citiraj:
"Ma pusti Boga i to sto ti On govori, On te laze, skriva od tebe ono sto bi mogao da budes, budi sam svoj gospodar, slijedi svoje zelje, uberi plod sa drveta poznanja dobra i zla pa sam procijeni"? E sad zamijeni rijec Bog sa rijecju Crkva i dobices de facto Vaderovo ucenje
Hm...u suštini tačno, ako zamijeniš Bog sa crkva.
Citiraj:
pa im onda nista ne preostaje nego da sam pojam Crkve tumace na nekakav svoj nevjerovatno besmislen nacin
Ko je crkvu tumačio na besmislen a ko na pravi način tek ćemo vidjeti.
Citiraj:
Pa znao bi i ti kada bi htio da procitas malo o istoriji Crkve, o Svetim Ocima
Pa valjda je bitnije šta piše u Svetom Pismu. Ups pardon, vi ste pravoslavci, vi imate druge autoritete.
Isus Hrist je govorio o
jednom Ocu i
naglašavao je da postoji
jedan Otac i tog
jednog Oca je zvao
sveti Oče (Jovan 17,11). A vi "svetim ocima" zovete ljude koji su se po vama istakli u služenju vašoj crkvi. I onda smo jeretici i sektaši mi koji se trudimo da se ponašamo u skladu sa učenjem Svetog Pisma a vi koji ga čak i nakon mnogo upozorenja ne poštujete u potrebnoj mjeri i radite suprotno ste "prava, jedina, apostolska, saborna crkva".

Drugim riječima, vi ste ljuti na nas što se mi više od vas držimo učenja Svetog Pisma i zbog toga nas proglašavate sektašima i jereticima.

Citiraj:
blagodat Bozija NE DJELUJE PRISILNO
Tačno. Ni Duh Sveti ne djeluje prisilno. Zašto onda mislite da blagodati i Duha Svetog ima samo u pravoslavnoj crkvi i da drugi koji su van vaše vjerske zajednice ne mogu imati blagodati i Duha Svetog i na taj način dolaziti do spoznaja i duhovno napredovati?
Citiraj:
kako onda objasnjavas svoje postivanje prema Kuranu, Bhagavad Giti koji su u totalnoj suprotnosti sa Svetim Pismom
Po tebi. Naglasi: po meni je to u suprotnosti...
Citiraj:
Prastaj ako te necim zaista uvrijedih, dobronamjerno pisem iako zestoko
Takođe
P.S.
u potpunosti dijelim mišljenje sa aharonom koje je iznio u svom posljednjem postu