grozomoran bend, odnosno projekat. nivo propagandne motivacije za ono što su kreirali može da se poredi možda još samo sa istim kod ovoga:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=koi_HJrZWPw[/youtube]
Sanja Trumbic - Danke Deutschland
što se tiče samog spota, palanački malograđanski kompleksi iz njega mogu da se porede slobodno sa onim jezivim epizodama zagrebačkih Smogovaca iz 1990. gdje svi akteri odjendom od obične porodice Vragec ispadaju sve sami Nobelovci, kulturna gospoda, elitni umjetnici, a čak i lopovi (npr.
Crni Džek) odjednom više nisu opasni, već su svima dragi, pa ako i malo vragolasti, pošto su ipak, jelte, "naši". nemam nažalost link na to, ali ima vas koji se sjećate. a mogli bi da se uporede ti kompleksi i sa parodičnim spotom iz nepostojeće zamišljene istočnoevropske zemlje
Molvanije, koja je "mnogo bre moderna":
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=n2KZjUYC9GQ[/youtube]
Zlad! - Elektronik Supersonik
he he, jedan lik kog znam voli da koristi baš taj izraz
supersoničan (mada ne zna za ovaj spot) kad ironično hvali bilo kakve pretenciozne klovnove, što na MTV-ju, što u nas.
muzički, Viteški ples je bio bend podjednako lakih nota, niskih strasti, jeftine patetike i estetskog kiča kao i turbofolk. jedina razlika je što su njihove pjesme imale više gitara, a turbofolk pjesme više harmonika. banjalučka varijanta državno sponzorisanog nacionalističkog propagandnog bezvrijednog smeća poput Magazina ili Mirzinog jata iz faze ranih devedesetih.
o dvosmislenosti stiha "ovo je moj grad!" koju je teško previdjeti (mada je mlađi ljudi uglavnom nisu primjećivali, uključujući i mene tada) u jednoj pjesmi koja se pojavljuje u doba ratova za terotorije sa sve etničkim čišćenjima, sa spotom koji je sniman u glavnom gradu jedne od tih teritorija, koji je u to vrijeme prilično jednonacionalan, može se polemisati. kome on to poručuje "ovo je moj grad"? i kome, i zašto, poručuje "to je i tvoj grad"? onima koji žive u njemu? ako neko živi u tom gradu, čemu uopšte objašnjavati banalno očigledne stvari i iz kog razloga je moguće da te poruke sačine ništa manje do hit, da ne kažem i evergreen? da nije možda zato što je neko u tom gradu osjećao kao da to više nije njegov grad, pa ga ovi iz Viteškog plesa smiruju i uvjeravaju da jeste, i onda se svi skupa koji pjevaju i slušaju pjesmu lijepo osjećaju što su tako čovjekoljubni? ali onda se postavlja pitanje, zbog čega su ti neki uopšte osjetili da to više nije njihov grad i da li je ovaj spot ovakav kakav je uspio da im odagna sumnje?