Citiraj:
Za Kosovo 70ih i 80ih godina niko nije mogao da kaže slične izjave, jer prvo, niko nije očekivao da će Kosovo, tačnije Albanci dobiti podršku NATO tj. SAD. Na kraju krajeva, žešći i jači sukobi snaga SRJ sa teroristima OVK počela je 98-99 godine. Dakle, kada su uveliko završeni sukobi na prostoru bivše Jugoslavije i borbu za nezavisnost Slovenije, Hrvatske i djelom BiH (Bošnjaci i Hrvati).
Drugo, mješati moj kontekst pričanja o "velikoj Albaniji" i spuštati to na samo nivo Kosova je čisti apsurd. Ja sam govorio o većim teritorijalnim cijelinama koje obuhvata današnja ideološka velika Albanija.
Није тачно. Било је и тада људи који су итекако упозоравали на могућ сценарио са КиМ па нико то није узимао за озбиљно. Ја сам то написао само да упоредим нпр. твоје тврдње како је нешто немогуће. Тако су говорили онда и они који нису веровали, данас вероватно се кају.
Које веће територијалне јединице? Изузев северне Грчке, све те територијалне јединице су мање-више под контролом шиптара и ови без икаквих проблема могу ту да покрену дестабилизацију. Шта је ту апсурдно и немогуће?
Citiraj:
Pa ko može da garantuje da će albanski natalitet vječno da bude visok ? Ko može na kraju krajeva, da garantuje da Srbija za tih 137 godina neće napasti Kosovo, tačnije privremene institucije u Prištini ? Jednostavno, niko. Ali proricanje budućnosti je moguće, samo je pitanje da li na ovom svijetu postoji No.2 Nostradamus.
Ја управо о томе пишем као против-аргумент твојој тврдњи да је НАТО стабилност јер ти у својим писањима кажеш само НАТО и све ће бити стабилно и нема више сукоба.
Ко то може да гарантује?
И када је то неко могао да држи герилу под потпуном контролом?
Што се тиче њиховог натлаитета, он већ сада опада и вероватно ће како буду технолошки напредовали да опада још али је он свој резултат већ направио и њих осигурао за неколико следећих векова.
Citiraj:
Nisi dobro izanalizirao moj post. Ja sam govorio "da je pokušaj secesije recimo Epira od Grčke" udar na suverenitet jedne članice NATO. Ako uzmemo u ozbiljno da NATO i danas podržava Albance, onda bi bilo vrlo interesantno posmatrati slučaj "kako će se tada postaviti NATO" jer ona po svojim pravilima i normama mora da brani "napadnutu članicu". Ali tu dolazimo do još jednog nosinusa.. faktički to je sukob dvije NATO države, Grčke i Albanije što bi prouzrokovalo destabilizaciju NATO-a, što SAD sigurno ne bi dozvolio. A ako ne bi dozvolio, znači da bi ostao neutralan, a tada Grčka ima odriješene ruke da "očisti" separatiste.. Kao što je i SRJ imala tu priliku, čak je i dobro počela, no.. nije bila članica NATO i zato je sve propalo.. jačao uticaj Albanskih lobista u SAD-u i izdejstvovana podrška kroz novac.
Србија није имала никакве шансе да тада буде чланица било чега а не НАТО-а. Па крајем 1994. су нам делимично укинули санкције.
НАТО није имао апсолтуно никакву правну дозволи за интервенцију али је интервенисао у циљу стварања своје војне базе на Балкану. И сада је има. То је једини повед и једина истина.
Што се тиче овог горе, НАТО сигурно један такав сукоб не би могао да спречи јер једноставно герилу нико не може да држи под контролом. САД држе шипце сада под контролом али држе их док то шипцима одговара. Нека донесу пар одлука против њих па да видимо шта ће да буде.
Ја се опет враћам на једну ствар, шиптарско друштвено-социјално уређење је тавко да је њихов национални циљ "велика Албанија" светиња. То је највиши приоритет и обавеза сваке генерације је да да допринос том приоритету.
Код њих вера (ислам претежно) уопште не игра улогу (што их разликује од нпр. терориста у Ираку, Пакистану, Афганистану и сл.) већ само национални циљ.
Ту њихову идеју не може да котролише нико и свако ко мисли да ће они тога да се одрекну тај опасно лаже и себе и друге.
Скоро сам боравио у некој посети са факсом министарству спољних послова Аустрије и ту смо имали неки разговор са једном госпођом из министарства. Мало смо се дотакли теме Балкана и Косово, па је њен одговор за Косово био: Па ето ми смо признали зато што је то последњи корак у распадању екс Југославије.
На мој против-аргумент да је то небулоза и да ће чињеница да врло лако може доћи до сукоба у (прво) Македонија а онда и у Србији и ЦГ, њен одговор је, након што се поптуно изгубила, па ето ми се надамо да они то неће урадити.
Значи они се надају. Ето колико западне земље имају шиптаре под контролом.
Тако да тај твој аргумент о НАТО-у као гаранту безбедности пада у воду аутоматски.
Иначе јако велик апсурд и хумор у свему томе је што се већина твојих тврдњи о безбедности своди на НАТО а да притом ја лично не познајем ни један једини пример
где је то НАТО спречио оружане сукобе или рат? Али зато познајем много примера где је произвео исте.