banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Nov 2024, 01:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Dec 2014, 11:29 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Apr 2014, 19:36
Букурештанска Стеауа је уписана златним словима у историју европског и свјетског фудбала, то је први незападни освајач Лиге Шампиона, уз Црвену Звезду и једини.
Коријене вуче из највећег букурештанског војног спортског друштва, клуб који је створен, цитираћемо генерала Михаила Ласкара: "за људе и по мјери свих румунских људи, клуб који ће бити синоним за државу, синоним за идентификацију сваког Румуна".

Освајање ЛШ 1986 од стране букурештанске Стеауе умногоме је чак и веће од оног Црвене Звезде, иако ће и ова Звездина титула заувијек остати за синоним за нешто највеће у српском фудбалу.
У једној разореној земљи, пуној гладних људи, у једном режиму који је био пред пуцањем, група момака из европске земље трећег свијета изашла је на мегдан - великој Барселони. Тада моћној, моћнијој него данас. Старији љубитељи фудбала ће се засигурно сјетити неизвјесне утакмице, још неизвјесније пенал серије гдје је голман Дукадам одбранио сва 4 пенала Барселони.
Стеауа је те године освојила и Европски Суперкуп, дошли су до полуфинала Купа Шампиона 1988 године и до финала Купа Шампиона 1989 године.

Године 1998 клуб је одвојен од ЦСА Стеауе (спортско војно друштво) и заувијек променио име у ФК Стеауа Букурешт. Сезоне 2005-2006 Стеауа је стигла до полуфинала Купа УЕФА, гдје их је елиминисао Мидлзбро поготком у посљедњем минуту (утакмица се пратила и у бањалучкој кладионици Вилијамс, данас ВеВин.). Исте сезоне Стеауа је освојила Суперкуп Румуније, и то је био 50. трофеј клуба у историји.

Стеауа има 5 милиона навијача и игра вјечити дерби са Динамом из Букурешта.

25 ТИТУЛА ШАМПИОНА ДРЖАВЕ
21 КУП РУМУНИЈЕ
6 СУПЕРКУПОВА РУМУНИЈЕ
ШАМПИОНИ ЕВРОПЕ 1985/86
ВИЦЕПРВАЦИ ЕВРОПЕ 1988/89
ОСВАЈАЧИ ЕВРОПСКОГ СУПЕР КУПА 1986

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=osGXE2Aje5Q[/youtube]

Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2014, 11:33 
Početnik
Početnik

Да ли се неко од старијих форумаша сјећа ове легендарне утакмице са Барселоном. Памти ли ко златно доба када је овај клуб из јужног дијела Букурешта харао Европом?

Будућност је црна.

Citiraj:
Стеауа, клуб кога нема

Стеауа пролази кроз веома тежак период. Славни румунски клуб, који је 1986. године победио Барселону и освојио Куп шампиона – више нама ни име, ни грб, а ни црвено-плаве дресове.
Све ово забранио им је Врховни суд Румуније. Заправо, он је само потврдио пресуду нижег суда према којем је Министарство одбране добило тужбу против Стеауе због недозвољеног коришћења имена.
Стеауа је основана после Другог светског рата, и то као војни клуб, али је фудбалска секција 2004. године приватизована. Тада је Министарство одбране наложило забрану коришћена имена и симбола. Клуб су преузели контроверзни Ђиђи Бекали и Михаил Стојка, који су завршили у затвору, а Министарство је истрајало у тежњи да истера своје на суду.
Врховни суд је и дефинитивно потврдио пресуду у корист Министарства одбране, због чега је Стеауа против Јашија, у недељу, у 17. колу румунског шампионата одиграла једну од срамотнијих утакмица у својој историји. Можда и најсрамотнију.
На семафору није писало име клуба, већ само "домаћи", а играчи су уместо традиционалних и широм Европе познатих дресова носили жуту гарнитуру.
Чак и поједини медији у извештају са утакмице, која је завршена минималном победом "безименог" домаћина, нису наводили о којем је тиму реч.
Стеауа убедљиво води после 17 одиграних кола у румунском првенству – са 43 бода, девет више од другопласираног Клужа.

Slika

http://www.rts.rs/page/sport/ci/story/3 ... D0%B0.html

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 21:08 
Početnik
Početnik

Чудно да није било одговора на тему, а ето мала коинциденција да су боје дресова великана из Платонове и великана из Генчеове улице највећег румунског града идентичне.

У ову хладну новогодишњу ноћ желим да се једини прави букурештанску клуб, симбол Румуније врати на стазе старе славе.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 21:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
zao mi je Steaue ali tako ce na kraju proci i Partizan recimo....
jel se ovo finale igralo u Portugalu cini mi se.....
i po cemu je ovo veci uspjeh nego Zvijezdino osvajanje......to treba pitati Belodedica

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 21:28 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Citiraj:
jel se ovo finale igralo u Portugalu cini mi se.....

finale se igralo u sevili,steaua nije centra prelazila 120 minuta i nekom Bozijom providnoscu je izdrzala 120 minuta sa 0-0,gdje je Dukadam ili Lung (zaboravio sam) odbranio sva 4 penala igracima Barcelone :lol: :lol:

tako da je o nekoj dominaciji Steaue iz naslova ove teme jako tesko govoriti 8)

mislim,navijao sam ja za Steauu (kao sto i dan danas navijam za teOlimpiakose,Dinamo Kiew,Spartak i kompaniju),i stojeci odgledao penale,ali ipak :lol:

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 21:36 
Stara kuka
Stara kuka

sto je meni portugal u pamcenju...kad je porto bio prvak....igrao onaj Madjer ili tako nekako sto je petom zabijao

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 21:38 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

to je bilo u becu,bayern se nesto nafurao kao izraziti favorit,poveo 1-0,svi mislili da ce biti izivljavanje,kad ono medjutim!! 8) 8)

u pet minuta drugog poluvremena portugalci preokrenuse,jebase im znanje uz taj epski gol madjera :lol:

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 21:51 
Početnik
Početnik

Румунија је тад била биједна држава, Југославија није. Људи умирали од глади, све у колапсу, просјечна плата 4 долара мјесечно, услови живота очај, гомила дјеце у сиротиштима. Коме је ту било до фудбала. и они ипак оду, и буду први.

А Звезда је ипак била у бољој ситуацији јер држава из које су дошли доста је боље стајала. Јесте да ће у тој држави избити рат годину дана касније али боље се живјело у Београду 1991 него у Букурешту 1986.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 21:52 
Stara kuka
Stara kuka

slager majke ti jel googlas ili se stvarno sjecas...ako se stvarno sjecas onda definitivno nisi normalan :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 21:54 
Početnik
Početnik

Шлагер и крол брате, у овој новогодињој ноћи шта прогнозираш хоће ли се ускоро десити да буде још неки незападни шампион европе? По трећи пут? Ако ће се десити, ко би то могао бити?

Што се тиче домаћег фудбала, у Сарајево стигло 3 милиона марака, на зиму стиже још милион марака.. Шта прогнозирате за њих у квалификацијама сљедеће године на љето?

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 21:56 
Stara kuka
Stara kuka

nezapadni nece bar jos 20 godina.....perspektivu imao Sahtjor ali zaratili.....ne vidim drugi klub ni blizu...osim neki bogati rus ako ne pobudali pa potrosi milijardu

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 21:56 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

iz tog zvezdinog pohoda na bari,meni je nejemotivnije bilo cetvrfinale protiv dresdena...

9 mart,150 000 ljudi na demonstracijama protiv milosevica,tenkovi na beogradskim ulicama,krv,mrtvi,hapsenja vodja opozicije i u takvom dramaticnom okruzenju zvezda odigra jednu od najboljih utakmica u svojoj istoriji,pregazi ih sa 3-0 uz vanvremensku partiju roberta prosineckog i obezbjedi polufinale sa bayernom...uh...

nikad se to vise nece vratiti :(

nekako se tad podjednako u tim evropskim utakmicama navijalo i za velez,i za zvezdu,i za partizan,dinamo,hajduk,zeljeznicar...

Citiraj:
Шлагер и крол брате, у овој новогодињој ноћи шта прогнозираш хоће ли се ускоро десити да буде још неки незападни шампион европе? По трећи пут? Ако ће се десити, ко би то могао бити?

Nece..bar za naseg zivota...Mark Bosman je sahranio fudbal svojerucno :( :(

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 21:59 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

kad spomenuh tu partiju zutog protiv dresdena,vjerujte da sam se najezio i 2011 kad sam svoj borac isao gledati na marakanu...

izlazi robi na svoju marakanu nakon 20 godina,a pun sever delija ga docekuje onim njegovim uzickim "tananananana,robert prosinecki,robert prosinecki,robert prosinecki...",a meni u glavi taj njegov cas fudbala protiv dresdena..i ne samo dresdena

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 22:04 
Stara kuka
Stara kuka

da....a u drezdenu je prekinuta utakmica ...kako sad bezze zvuci huligani iz drezdena :D

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 22:07 
Početnik
Početnik

Ту се слажемо, Звезда је наш најусјпешнији клуб а интересантно, чак и људи који не навијају активно за ЦЗ (као ти) да њима кад игра ЦЗ проради нека емоција.. то сам често сретао. :) Говорим о људима што навијају за други клуб, ал кад не игра тај клуб ту је Звезда...
А рецимо Партизан баш и не, много мање случајева да се људи идентификују са њима..

Што се подршке тиче, рекао бих у Србији 60-40 Звезда Партизан а код нас у РС 70-30 за Звезду.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 22:10 
Stara kuka
Stara kuka

ma nema to veze sa identifikacijom....Zvezda i Hajduk ili Zeljo sa Osimom ili Radnicki iz Nisa sa Panajotovicem su ginuli u Evropi,ljudi su to prepoznavali,te utakmice su bili spektakli i kad su ta dva kluba ispadala....dok su Partizan i Dinamo to igrali anemicno,kilavo,preplaseno pa su i svojim navijacima a kamoli drugima kidali zivce

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 22:14 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Citiraj:
А рецимо Партизан баш и не, много мање случајева да се људи идентификују са њима..

ma ja sam ti specifican,ja volim i partizan...mislim da ne postoji klub koji ja ne volim,hahahaha

izgube 6-2 u prvoj utakmici protiv queens park rangersa,svi ocekuju formalnost na jna,ali mi ipak na dvocasu termodinamike krisom donijeli tranzistor jer je nedjo bio nagluv :lol: ...a kad su vec u prvom poluvremenu pokojni mance i dragi kalicanin prepolovili prednost engleza,nas trojica jedaqn po jedan trazimo da idemo u wc i nikom ne pada na pamet da se vraca :lol: :lol:

i dan danas pamtim koliko smo se grlili i ljubili pred metalskom kad su u drugom poluvremenu jesic i zvonko zivkovic donijeli pobjedu partizanu od 4-0!!!

ma ne moze se to opisati :lol: :lol:

Poslednji put menjao Schlager dana 31 Dec 2014, 22:15, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2014, 22:15 
Stara kuka
Stara kuka

skoro sam gledao tu utakmicu u sjecanjima na sos kanalu

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2015, 22:55 
Početnik
Početnik

За 2 дана пријатељска против Борусије.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2015, 12:46 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 27 Jul 2015, 12:27
Bliži se dan kada će div iz drugog bukureštanskog sektora, sa južnih oboda grada Bukurešta, gostovati Partizanu. Biće to dan kada će se obnoviti sjećanja, emocije, kada će se pružiti podrška klubu koji je dao toliko mnogo zadovoljstva svojim navijačima širom jugoistočne Evrope. Biće to prisjećanje na one slavne godine druge polovine 80tih kada smo harali Evropom. Gradski derbi se igra 8 avgusta.

Iako ga ne volim, sviđa mi se što su Bekalijeve ambicije visoke i samo takvim razmišljanjem će se opet doći do vrha.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pHZI9VjdC04[/youtube]

Uvjeren sam da možemo proći Partizan, a naš najveći nedostatak je neiskustvo trenera. Tade odličan, Čipčiju na prošloj neprepoznatljiv, Stančiju i Popa solidni.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]