Evo jedna tema koja ce vjerovatno biti aktuelna u mjesecima i godinama koje dolaze,pa kako se koji klub bude blizio vlasnickoj transformaciji,mozemo to ovdje komentarisati.
Tema je nepresusna,jer je bezbroj argumenata i ZA i PROTIV,pa bih volio cuti vase misljenje. Ja sam ZA,samo iz jednog razloga,a on je da ne moze biti gore nego sad,moze biti jedino isto. Osim toga,nezamislivo mi je da Predsjednici klubova imaju neogranicenu vlast za raspolaganje novcima,a da pritom nemaju nikakav rizik,tj ne ulazu ni marku svog licnog kapitala. To je model koji nigdje vise na svijetu ne postoji,ne samo u fudbalu nego ni u jednoj sferi zivota,sva ovlascenja a nikakav rizik!
Ogroman argument ZA mi je i Rumunija,koja trenutno (decembar) ima jedno 5 klubova u evropskim kupovima,a sampion im ide direktno u LS!Imaju i odlicnu ligu. I to sve su postigli u zadnjih par godina,nakon privatizacije.
Argumenti protiv su mi npr Real i Barcelona,koji su (bar na papiru) u vlasnistvu sociosa,tj clanova i funkcionisu sjajno,a najveci kontraargument protiv privatizacije,za sad mi je jedini klub koji je ovdje privatizovan i transformisan u DD,a to je splitski Hajduk,za koga se komotno moze reci da nikad nije bio gori nego sad nakon privatizacije
Eto,da cujem vas,i pogotovo da cujem vase misljenje ko i zasto sprijecava donosenje zakona o sportu i usporava privatizaciju sportskih klubova na prostoru bivse Yu.