banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Avg 2025, 05:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Dec 2011, 00:11 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Evo jedna tema koja ce vjerovatno biti aktuelna u mjesecima i godinama koje dolaze,pa kako se koji klub bude blizio vlasnickoj transformaciji,mozemo to ovdje komentarisati.

Tema je nepresusna,jer je bezbroj argumenata i ZA i PROTIV,pa bih volio cuti vase misljenje. Ja sam ZA,samo iz jednog razloga,a on je da ne moze biti gore nego sad,moze biti jedino isto. Osim toga,nezamislivo mi je da Predsjednici klubova imaju neogranicenu vlast za raspolaganje novcima,a da pritom nemaju nikakav rizik,tj ne ulazu ni marku svog licnog kapitala. To je model koji nigdje vise na svijetu ne postoji,ne samo u fudbalu nego ni u jednoj sferi zivota,sva ovlascenja a nikakav rizik! :(

Ogroman argument ZA mi je i Rumunija,koja trenutno (decembar) ima jedno 5 klubova u evropskim kupovima,a sampion im ide direktno u LS!Imaju i odlicnu ligu. I to sve su postigli u zadnjih par godina,nakon privatizacije.

Argumenti protiv su mi npr Real i Barcelona,koji su (bar na papiru) u vlasnistvu sociosa,tj clanova i funkcionisu sjajno,a najveci kontraargument protiv privatizacije,za sad mi je jedini klub koji je ovdje privatizovan i transformisan u DD,a to je splitski Hajduk,za koga se komotno moze reci da nikad nije bio gori nego sad nakon privatizacije :(

Eto,da cujem vas,i pogotovo da cujem vase misljenje ko i zasto sprijecava donosenje zakona o sportu i usporava privatizaciju sportskih klubova na prostoru bivse Yu.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 01:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
закон и његово недоношење не могу да коментаришем, јер нисам упућен због чега је тако.

дефинитивно сам ЗА приватизацију, АЛИ само под условом да се поставе чврсти темељи за нешто такво. А под чврстим темељима подразумјевам квалитетне и прецизне законске регулативе које би онемогућиле разне манипулације и свакакве мутне радње у вези приватизације!

Ако ће се десити као са већином наших предузећа које су откупили разни ликови у најблажу руку сумњиве прошлости, затим распродали машине и отпустили раднике само да би дошли до атрактивног земљишта, то нам никако не треба.
Али ако се приватизација клубова од почетка одради како треба, тј. да се у старту онемогуће разне манипулације онда би приватизација била супер ствар.
Приватник када улаже своје паре, он их улаже паметно, јер нема нико пара за бацање, а такође очекују се и резултати, јер се улажу значајна финансијска средства.

ја бих волио да сви ми можемо купити удио у клубовима. наравно да постоји неки приватник који је већински власник, али да и ми као неки ајм орећи мали акционари имамо удјела у клубовима и да можда можемо донекле утицати на одлуке. мада код нас су права малих акционара скроз запостављена, али то је већ друга прича :D

углавном ја сам за приватизацију, али само да клубове купе паметни и искусни људи, а не ови наши шабани који хоће резултат преко ноћи

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 16:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Шајин je napisao:
углавном ја сам за приватизацију, али само да клубове купе паметни и искусни људи, а не ови наши шабани који хоће резултат преко ноћи

Mogao bih da se kladim u život da će upravo ovi drugi da pokupuju klubove, ako se pruži prilika za privatizaciju. Oni prvi su suviše pametni i iskusni da se petljaju sa lopovima.
Motiv onih drugih nisu dobri rezultati već samo da rasprodaju igrače i imovinu u najkraćem mogućem roku, kao što ti reče, što su već uradili sa privatizovanim firmama.
Nema od toga sreće.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 16:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Pomalo je glupo pitanje za ili protiv jer se za nameće kao jedina moguća opcija.Prije privatizacije mora se napraviti liga na prostoru ex Juge jer ko će da ulaže u klub i igrače a da mu isti igraju po nekakvim livadama u Zavidovičima ili Zaprešiću ili Bačkom Jarku.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 17:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2011, 14:43
apsolutno protiv privatizacije tipa abramovic, glejzer i nekih arapa ili red bulova itd...

u ovim modelima lezi rijesenje, samo treba vidjeti koji nama najvise odgovora.

http://www.zajednozadinamo.com/upload/a ... tacija.pdf

http://www.zajednozadinamo.com/novosti. ... 1#Njemacka

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 19:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Ima ona narodna: "Daj bože, kćeri, da te car uzme, al Cigani nam hodaju oko kuće."
Očekivati privatizaciju kroz udruženje građana je nerealno. Barem dok ljudi (navijači, simpatizeri) ne riješe vlastite egzistencijalne probleme. Pošto niko od nas ne vidi mogućnost da se tako nešto desi u dogledno vrijeme, bolje je ostaviti to za neka bolja vremena, nego uraditi nešto polovično od čega bi klub imao samo štetu.
Druga varijanta, da npr. Borac kupi neki bogati stranac bi po meni bila mnogo bolja nego da ga kupi neki domaći predator, ali su šanse za to minimalne, da ne kažem toliko beznačajne da predstavljaju statističku grešku, jer bi svako ko ima baš toliko para radije kupio neki prosječan engleski klub i onda pumpanjem para u njega napravio ono što je napravljeno od Čelzija ili M. Sitija.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 03:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Mislim da je privatizacija nesto cemu treba teziti vrhunski sport ili da se tako izrazim - sport premijer-ligasa u fudbalu, kosarci i slicno.
Medjutim, kako nam je sve u korupciji, u ovom momentu uciniti od sporta jos jedan izvor zarade za tajkune i birokrate, mislim da bi se napravilo vise stete od koristi.
Ucmalost drzavno/gradskog aparata je najveci problem i odatle treba poceti.
Lako cemo mi imati uspjesne klubove u privatnim rukama, ako ne budemo imali korupciju u zdravstvu, prosveti (tu nam je po nekom izvjestaju neke evropske komisije najveca korupcija), drzavnom aparatu, gradjevinskim firmama, sumarstvu i sl...

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 19:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
dodao bih i to da nije istina da samo predsjednici klubova mogu da budu odgovorna lica, tj. imaju ekskluzivan pristup racunu sportskog udruzenja. sve je stvar dogovora, broj ovlastenih lica moze biti koliko god to u udruzenju odluce da bude.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2011, 11:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2011, 14:43
STRATOKASTEL je napisao:
Očekivati privatizaciju kroz udruženje građana je nerealno. Barem dok ljudi (navijači, simpatizeri) ne riješe vlastite egzistencijalne probleme.

Nisi procitao sve modele. Ne mora to sto ti mislis da bude kao uslov za privatizaciju kao udruzenje gradjana. Bitno je da grad, udruzenje gradjana itd. "drustvo" bude vlasnik 51% dionica, a ostala (49%) mjesta se kupuju sponzorstvom na primjer ili ulaskom u UO itd.
Svi ostali modeli privatizacije prave od NASEG kluba PRIVATNU PRCIJU.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]