Nađa Higl na pripremama u Banjaluci: Doktoriraću, od plivanja se ne živiSrpska plivačica Nađa Higl je sve oduševila kada je 2009. godine na Svjetskom prvenstvu u Rimu osvojila zlato i oborila svjetski rekord. Tu ne želi da stane, cilj su Olimpijske igre u Londonu 2012, ali ni to nije sve.

"Upisala sam master za diplomatiju i bezbednost, planiram i da doktoriram jer od plivanja definitivno ne može da se živi", istakla je dvadesetčetvorogodišnja Higlova.
Iako su joj kada je "osvojila" Rim obećani mnogo bolji uslovi za treniranje i pripreme za novi lov na medalje i rekorde, za nju se nije mnogo toga promijenilo.
"Ništa se nije popravilo. Bazeni se ne grade, i dalje plivamo u 25-metarskim bazenima. Meni je ovo prva nedelja u 50-metaraskom bazenu, a sezona se završava za tri meseca. Trebala bih minimum šest meseci da se pripremam u velikom bazenu kako bih sezonu odradila kako treba. Sponzora slabo ima. Svi te tapšu kada je medalja u pitanju, a čim se malo pogorašaju rezultati, niko neće ni za četvrto mesto da pomaže", dodaje Higlova.
Ona od ponedjeljka trenira na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci, gdje je bila i prošle godine.
"Poznato je da su u Banjaluci dobri uslovi. Ovde imam i dosta prijatelja, tako da su mi dobri uslovi i za druženje i za tu neku drugu atmosferu osim plivanja, pa smo brat Sebastijan (Nađin trener) i ja rešili da dođemo na 20-dnevne pripreme. Zasada je sve u redu. Uslovi su fantastični i doći ćemo opet", priča uz osmijeh Nađa.Juli i Svjetsko prvenstvu u Šangaju su sve bliže i do tada bi Higlova trebalo da bude u top formi.
"Šangaj je glavni cilj ove sezone, ali usputna stanica do Londona 2012. Zasad pripreme idu dobro. Oporavljam se od prošlogodišnje povrede ramena. Sve je OK. Napredujem svakim danom sve više, a to je najbitnije", kaže srpska plivačica.
Kaže da na SP ne ide s ciljem da osvoji medalju i dodaje:
"Želim da otplivam najbolje što mogu u tom trenutku. Neka to i ne bude moje najbolje vreme, bitno je samo da pobedim sebe u toj trci. Ne očekujem ni polufinale, ni finale, ni medalju, možemo nas 10 da se 'naguramo' u jednu sekundu. Plasmani su nešto što ne treba predviđati."
Nađa nema normu za London. Pokušaće da je ispuni na mitingu "Banjaluka open 2011", koji je na programu 28. i 29. maja.
"Nemam normu, ali se ponašam kao da imam normu i spremam se za London jer to je moje dugo očekivano takmičenje. Za to se spremam četiri godine i Rim, Budimpešta i Šangaju su samo prolazne stanice do Londona", rekla je Higlova.
Nakon zlata na 200 metara prsno na Svjetskom prvenstvu 2009. godine, Nađa je iste godine na šampionatu Evrope u 25-metarskom bazenu bila druga. Naredne godine na Evropskom prvenstvu u 50-metarskom bazenu u Budimpešti bili su nešto lošiji plasmani, osmo mjesto na 200 metara prsno i 22. na 100 metara prsno.
"To je rezultat povrede ramena. Posle toga sam pokušavala da se vratim i vratila sam neki rezultat. Ovu sezonu sam krenula bez povreda i nadam se da će rezultati biti bolji", istakla je Higlova.
Imam koga da jurimNa pitanje da li je teže osvojiti medalju ili odbraniti, Higlova je odgovorila:
"Lakše je kada nekoga juriš, nego kada tebe svi jure. Ali, ja to ne posmatram iz tog ugla, jer ima devojaka koje imaju bolja vremena nego ja. Nemam rezultat broj jedan u svetu, tako da imam koga da jurim. Jaka je konkurencija."
TravnikNađa je rođena u Pančevu, ali je vezana i za Bosnu i Hercegovinu.
"Moj otac je rođen u Travniku, ali je kao dete došao u Pančevo i tu ostao. Ja sam dva puta bila u poseti Travniku, ali sam bila toliko mala da se i ne sećam. Nisam dugo bila u Travniku, moj život je ubrzan i retko stižem da posetim rodbinu i u Srbiji", kaže Higlova.