Željko Rebrača, bivši reprezentativac Jugoslavije (1995 - 2005), saopštio je u utorak, na konferenciji za novinare u Valensiji, da je završio karijeru. Ova (ne)očekivana vest došla je dan pošto je Rebrača rekao treneru Kacikarisu da nije sposoban za igru protiv Leona iako su lekari dali zeleno svetlo posle dvonedeljne pauze, izazvane srčanom aritmijom. Rebrača nije prisustvovao utakmici što je pojačalo glasine da će klub možda raskinuti ugovor sa njim. Sada je ta dilema postala bespredmetna jer je sam Rebrača rekao da je završio sa aktivnim igranjem.
- Odlučio sam se na ovaj korak posle glasina o mom zdravstvenom stanju. Od maja sam žestoko trenirao sa željom da pomognem Pamesi, ali sam imao seriju sitnih povreda koje su me sprečile da pružim koliko mogu i koliko sam želeo. U takvoj situaciji odlučio sam se na ovaj korak - saopštio je Rebrača u Valensiji.
Željko je priznao da je ovo bila veoma teška odluka...
- Prevagnula je činjenica što su svi očekivali mnogo više od mene, baš kao što sam i ja sam očekivao da ću pružiti bolje partije. Ali, nisam mogao. A nisam hteo da drugove gledam sa klupe - zaključio je proslavljeni srpski as.
Od 12 utakmica u dosadašnjem delu sezone u ACB ligi Rebrača je odigrao samo tri sa ukupno osam minuta provedenih na terenu. Postigao je osam poena (2,3 po meču) i imao manje od jednog skoka (0,7) po utakmici. U ULEB Kupu je takođe odigrao tri utakmice, postigao je 26 poena, uhvatio deset lopti i imao indeks vrednosti od 10.
TITULA DO TITULE
U BRILjANTNOJ karijeri 35-godišnji Rebrača (rođen 9. 4. 1974. u Apatinu) bio je prvak Evrope sa Partizanom (1992) i Panatinaikosom (2000), prvak Jugoslavije, Grčke i Italije, sa Benetonom je osvojio Kup Saporta. U NBA je od 2001. igrao za Detroit, Atlantu i Los Anđeles Kliperse. Imao je dosta pehova zbog povreda, operacije leđa i na srcu, ali se uvek vraćao.
Sa reprezentacijom Jugoslavije bio je prvak Evrope 1995. i 1997, prvak sveta 1998, na Olimpijadi u Atlanti 1996. osvojio je srebrnu medalju. U Partizan je došao iz novosadskog NAP 1991. i u prvoj sezoni osvojio "triplu krunu": ligu, kup i Evroligu. Oženjen je i ima četvoro dece.