Ima nas mnogo koji pratimo rukomet, jer je to jedan od naj sportova. Ko' ga je igrao i trenirao zna o cemu pisem. Procesljajte malo navijacke forume u Srbiji pa cete vidjeti koliko ljudi vole i prate rukomet.
Sto se tice rukometa u Srbiji, mislim da je konacno sklesana dobra reprezentacija. Selektor je Cvetkovic, koji je inace dobar strucnjak. Ako ste proteklih dana gledali ove pretkvalifikacije (eto i na to spadosmo) mogli ste vidjeti da okosnicu cine iskusni igraci Sudzum, Nikolic, Bojinovic, Andjelkovic uz par mladjih i to veoma dobrih igraca koji su se odlicno pokazali na utakmici protiv Makedonije. Inace, na utakmici sa Makedonijom se pokazalo koliko tu ima potencijala, a i atmosfera u dvorani u Nisu je bila paklena sto se tice navijanja. Naravno za one neupucene, Makedonija nije bas bezazlena ekipa i igraju dobar rukomet. Samo jos uvijek veliki problem predstavlja neuigranost, ali mislim da ce to vremenom doci na svoje mjesto. Inace, 4 februara je zrijeb u Njemackoj i ceka se protivnik u barazu sa kojim ce se igrati u junu. Ako to prodjemo, a plasirali smo se u baraz, onda idemo na evropsko prvenstvo iduce godine u Norveskoj. Inace, evropsko prvenstvo je mnogo jace od svjetskog kada je u pitanju rukomet. Nemojte da vas bune ove pretkvalifikacije, njih mora proci i jedna Svedska i jos kvalitetnih reprezentacija, tako da......
Po pitanju ovog svjetskog prvenstva Hrvati su favoriti, ali Francuzi su takodje veoma jaki. Ne treba zaboraviti ni Madjare koji su sve iznenadili pobjedom nad Dancima.
Da se vratim na reprezentaciju, drago mi je sto je izabran ovakav selektor koji se veoma dobro slaze sa igracima i nije konfliktna licnost a to je veoma dobro. Sjetite se samo Vujovica koji se posvadjao sa Bojinovicem (koji je inace nase gore list- ponikao u nasem Borcu i trenutno igra u francuskom Monpeljeu, igrao je za Partizan, spanski Ademar Leone, Barcelonu i rijec je o veoma kvalitetnom igracu). Ima tu jos dobrih igraca.Npr. Zarko Sesum je jedan od trenutno najboljih mladi igraca u Evropi. Ovaj golman, cini mi se Damjanovic je cudo. Makedoncim ja skinuo masu zicera. Dakle, treba sto bolje uigrati reprezentaciju i bice to odlicno.
Nazalost, nemamo priliku gledati jos jednog izuzetnog igraca koji trenutno igra u Bundes ligi, a koji je bio jedan od najboljih srednjih bekova dok ga povrede nisu zeznule - Nebojsa Golic. Takodje ponikao u Borcu i zapamcen kao najmladji kapiten Borca.
Sto se tice tog rivalstva Srbija i Hrvatska, nije Hrvatska toliko bolja ekipa koliko se cini. Hrvati imaju jedan kontinuitet u radu, Cervaru je dopustena velika sloboda i rukometni savez im je sredjen. Ovu trenutnu generaciju hrvatskih reprezentativaca je za vrijeme dok su bili juniori Srbija pobjedjivala. Problem je nastao sto se nije kontinuirano radilo sa tom generacijom i sto su u Rukometnom savezu Srbije sjedili kojekakvi lobisti i ljudi koji su samo stetili rukometu. Naravno, ne umanjujem kvalitet Hrvatske reprezentacije koji je velik i svaka cast, ali mislim da i Srbija uz jedan kontinuitet i dobro uredjen savez moze dosta napraviti. Vidjecemo sta ce biti od toga.
Sto se tice tradicije banjaluckog rukometa, tu je suvisno bilo sta pisati. Mozda da dodam komentar Predraga Strajnica (inace komentator sa RTS-a koji je dugo godina zaduzen za rukomet) koji je sad na utakmici Srbija - Makedonija za Bojinovica, koji je bio najbolji strijelac sa 8 pogodaka uz jos jednog igraca, rekao: " ponikao u poznatoj banjaluckoj skoli rukometa".
Trenutna situacija po pitanju rukometa u Banjaluci je jako jako losa. Slabo, veoma slabo se radi sa mladjim kategorijama i to je veeeeliki problem.
Eto, trazili ste malo vise o rukometu
Pozdrav !!!