banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Avg 2025, 21:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Srđan Knežević
PostPoslato: 18 Dec 2006, 21:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
U Beogradu je u 51. godini života preminuo jedan od najboljih i najpoznatijih sportskih komentatora i novinara Srđan Knežević...

Bivši komentator rukometnih, fudbalskih i atletskih sportskih događaja, postao je nadaleko poznat 1996. godine kada je prenosio prvu zvaničnu utakmicu između Hrvatske i Jugoslavije sa evropskog prvenstva u rukometu, kada je nakon pobjede Jugoslavije čak i zaplakao u direktnom prenosu, ne skrivajući emocije...

Nedugo nakon toga, rutinska operacija diskus hernije pretvorila se u noćnu moru. Obolio je od kvadriplegije i nakon duge borbe sa bolešću, tokom koje je čak uspio i da bude kolumnsta u dnevnim novinama, preminuo u 51. godini života.

Neka mu je vječna slava i mir. Počivao u miru Srđane...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 22:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Bio je veliki covek,slava mu

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 22:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2003, 23:19
JEDAN JEDINI,NEKA MU JE VECNA SLAVA I HVALA

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 22:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
SLAVA MU I HVALA

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 22:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Jedan njegov intrvju

INTERVJU: Srđan Knežević
JA SAM PRVI SRPSKI TABLOIDNI NOVINAR
Sve bih dao da prenosim današnji meč protiv Hrvata, kao onda 1996. Tada sam hteo da razbijem monotoniju, napravim neki eksces i budem drugačiji
Srđan Knežević, poznati sportski komentator RTS-a, ostao je upamćen po čuvenom emotivnom prenosu rukometne utakmice Jugoslavija - Hrvatska na Evropskom prvenstvu 1996. godine. Devet godina kasnije, opet igramo u rukometu sa Hrvatima, a u međuvremenu se Srđanov život potpuno promenio. Nedugo posle tog prvenstva u Španiji, greškom lekara, doživeo je tešku povredu vratnog dela kičme, zbog čega je ostao nepokretan. Posle osam i po godina bitke sa kvadriplegijom, spreman je da se vrati svom nekadašnjem poslu.

- Eh, šta bih dao da mogu da komentarišem ovu današnju utakmicu sa Hrvatima! Bili bismo sjajan tandem, Vujović i ja. On na terenu, da ih onako temperamentno vodi, a ja da komentarišem na onaj moj temperamentan način. Ovakve utakmice su "prave" za komentarisanje, a ovu bih radio i pod anestezijom.

Srđan i Sofija Knježević

Šta Vas je navelo da pre devet godina onako emotivno komentarišete meč protiv Hrvatske?
- Hteo sam da razbijem monotoniju, da napravim neki eksces i da se o tome priča. Što se kaže, bio sam začetnik tabloidnog - ekscesnog novinarstva. I bogami, napravio sam debeo eksces, podigla se velika prašina. Nisam ja smatrao da će to tako biti, ali poriv je bio takav.

Optuživali su Vas da ste se postavili suviše "nacionalistički"?
- Malo mi smeta kad se bude previše korektan prema nekom ko te mrzi. Nisam za to da se ponašamo "slugeranjski". Ja sam za jedan partnerski odnos, za reciprocitet. Ali, dobro, biće još utakmica, polako se aktiviram i jedva čekam da odradim neki prenos. Evo, već u subotu gostujem na RTS-u u emisiji koja je posvećena rukometu. Što se tiče ove utakmice sa Hrvatskom, mislim da imamo jedan posto više šanse za pobedu, pošto se Hrvati još nisu oslobodili te srbofobije, pa će biti pod pritiskom.

I ćerka Sofija novinarka!

Vaša ćerka Sofija odlučila je da krene tatinim stopama i bavi se novinarstvom?
- Ja sam ponosan tata i imam svoju Sofiju, kao i Nikola Kojo u filmu, samo što je moja stvarna. Drago mi je što sam preživeo sve ovo i što je moja ćerka postala moj kolega. Diplomirala je na FPN-u i posvetila je diplomski rad svom tati. Zove se "Život na točkovima" i govori o ljudima koji su u kolicima. Veoma sam joj zahvalan zbog toga - kaže Knežević.

Kakvo je sada Vaše zdravstveno stanje?
- Psihički sam veoma, veoma dobro. Za ovih osam godina proživeo sam još jedno odrastanje. Kada se dogodila ta čuvena lekarska greška, 1. januara 1997. godine, faktički sam dospeo na neku nulu. Sve se to odigralo preko noći i kako to već biva, slede gubitak identiteta, depresija, očaj, suze i sve ono što ide uz kvadriplegiju. Situacija je bila teška, ali meni je pomogla moja porodica. Moj pokojni otac, supruga i ćerka nisu mi dali da klonem. Dosta mi je pomogla i doktorka Dušanka Mandić, koja mi je svojim magnetima izlečila ranu na vratu, koja nije zarastala godinu dana.

Sada se može reći da ste drugi čovek?
- Život ne prestaje sa kvadriplegijom, život je dar i moja poruka ljudima je da se nikad ne predaju. Međutim, nije lako pronaći smisao života kada si u kolicima, ali verujte, on ima smisla. Vremenom sam shvatio da je moje postojanje daleko uzvišenije nego kada sam bio zdrav. Ja sam potpuno u toj sferi umnog i mene glava održava. Više nemam problem sa svojim stanjem, jednostavno ne ležem i ne budim se sa mišlju šta mi se desilo.

Pišem o svemu što mi se desilo

Dosta ste se aktivirali, vratili ste se novinarstvu, a čujemo da pišete i knjigu?
- To je neka vrsta biografskog romana, ali ne odnosi se na ceo moj život, već od 26. maja 1996, od utakmice sa Hrvatima. Pišem o ljudima, o događajima, o kvadriplegiji, o borbi za život na jednom drugom nivou. Za sada nema naslov, radim polako i želim da to bude dobro i kvalitetno. Tek kada budem zadovoljan kako je napisano, onda ću potražiti izdavača i dati naslov knjizi. Istakao bih pomoć inženjera Koste Ivanovića koji mi je konstruisao jednu posebnu šaku sa kukom. Pomoću nje mogu da pišem na kompjuteru - kaže Knežević.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 23:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Najjači od svih, vječna mu slava!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2006, 02:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Ja se i sad najezim kad se sjetim prenosa tekme sa Hrvatima 1997.Ludilo!

Neka mu je vjecna slava i laka zemlja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2006, 09:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Avg 2006, 09:40
Slava mu!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2006, 13:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Имењаче, нека ти је ВЈЕЧНА СЛАВА и ХВАЛА!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]