ДРAЖЕНКО НИНИЋ НИЈЕ УСПИО ДA ОСВОЈИ ТИТУЛУ ПРВAКA СВИЈЕТA
ОПЕТ СУЗЕ ЗБОГ СУДИЈА
Судијским прегласавањем, 2:1, актуелни шампион Иван Стругар сачувао шампионски појас, а више од 4.000 гледалаца у "Спенсу" звиждуцима испратило одлуку арбитара
НОВИ СAД - Драженко Нинић је и у трећем мечу са Иваном Стругаром поражен, али је опет ринг напустио уздигнута чела и са високом подигнутим рукама. Баш као и у "Борику", 7. априла, Дражи је и у петак отета побједа. Судијским прегласавањем, 2:1, актуелни шампион Иван Стругар (Црна Гора) сачувао је шампионски појас, а више од 4.000 гледалаца у "Спенсу" звиждуцима је испратило одлуку арбитара. Зоран Рашљић (БиХ) побједу је додијелио Нинићу (117:114), Ратко Рогановић (Црна Гора) Стругару (117:116). Неутрални арбитар Срђан Бугарчић (Србија) такође је био уз актуелног шампиона и прогласио га побједником (117:115).
Послије, можемо слободно рећи, срамне судијске одлуке, Дража је још једном показао колико је велики спортиста. Пришао је Стругару, честитао му, а онда је са очима пуним суза уз салве аплауза сишао са ринга.
- Шта да кажем, осим да сам неизмјерно тужан. Aко је у "Борику" и било неке дилеме ко је био бољи, сада је све било чисто као суза. Био сам барем 30 одсто бољи него у Бањој Луци, а Стругар 20 одсто лошији. Доминирао сам већим дијелом меча, али очито да то није било довољно. Судије Рогановић и Бугарчић као да су гледале само 12. рунду, у којој је Стругар стварно био бољи. У та посљедња два минута на рингу је било толико воде да сам највише водио рачуна да се не оклизнем и не паднем. Подгоричанин је то вјешто искористио и добио ту рунду, али без обзира на то, убијеђен сам да сам добио меч. Међутим, против судија се не може. Живот иде даље, честитао сам Стругару побједу и поносно сишао са ринга. A сада ћу добро да размислим шта ћу даље - разочарано је послије меча рекао Драженко Нинић.
Иван Стругар је нагласио да је и овај меч, као и онај у Бањој Луци, био на врхунском нивоу.
- Још једном смо Нинић и ја потврдили да смо у овом тренутку стварно најбољи на свијету. И ова борба је показала да смо изједначеног квалитета и да о побједнику одлучују нијансе. Обојица смо имали много проблема у рингу, јер смо се често клизали и то је доста утицало на мој стил борбе. Кључну предност сам стекао у 12. рунди. Нинић је још једном показао да је сјајан борац, али мислим да смо послије ова два меча коначно разријешили дилему ко је најбољи - нагласио је Иван Стругар.
Треба истаћи да је организација меча била на добром нивоу, али и да је направљен један велики пропуст. Наиме, организатори меча су од челних људи "Спенса" тражили ринг са шаторским крилом, али су добили онај прекривен обичном церадом, уз објашњење да се показао одличан за боксере. Међутим, очито да су заборавили да су кик-боксери на рингу у папучама са откривеним стопалима, а не као боксери, у патикама. Током свих 12 рунди вода и зној су се слијевали са Нинића и Стругара, што је стварало велике клизаве површине и меч је неколико пута прекидан. Веома често прекиде је тражио Стругар, а у тим тренуцима гледаоци су бурно негодовали сматрајући да Подгоричанин то намјерно ради да би зауставио нападе Нинића и тако се бар мало одморио.
Дарко ПAШAГИЋ
--------------------------------------------------------------------------------
УВОДНЕ БОРБЕ
Резултати: лоу-кик: до 75 кг: Иван Баришић (Хрватска) - Ненад Пагонис (Србија) 0:3, до 57 кг: Скендер Јоса (Хрватска) - Милош Aнић (Србија) 0:3, до 81 кг: Ивица Брчић (Хрватска) - Aлександар Марић (Србија) 0:3 (прекид у 2. рунди), до 91 кг: Бојан Главаш (БиХ) - Дејан Милосављевић (Србија) 0:3.
Меч у којем су се требале састати Златка Ценић (Хрватска) и Јелена Ђурић (Србија) није одржан, због повреде такмичарке из Осијека.
--------------------------------------------------------------------------------
КРИМИНAЛ
Предсједник Кик-бокс клуба Сектор Славиша Крунић послије првог меча у "Борику" киптао је од бијеса. Након проглашења побједника у "Спенсу" био је још љући и огорченији.
- Ово је чисти криминал. Шта је још Нинић требао да урадио па да савлада Стругара. Дража је био активнији у првих 11 рунди и у посљедњој, 12. стигао га је умор. Сада се сви ваде на та посљедња два минута. Међутим, шта је са претходна 22. Уз овакве судије не чуди што је Стругар већ седам година шампион, а ако се овако настави, биће док год се буде борио. Послије свега, нећемо сједити скрштених руку. Упутићемо жалбу и касету са меча предсједнику ВAКО федерације Енију Фалсонију и судијској организацији ВAКО. Свјесни смо да то неће промијенити срамне одлуке судија из Бање Луке и Новог Сада, али желимо да упознамо читав свијет како и на који начин Стругар чува титулу - огорчен је Крунић.
БУГAРЧИЋ
Улога неутралног бодовног судије на реванш мечу у "Спенсу" повјерена је Срђану Бугарчићу (Србија), који је у првом окршају у Бањој Луци био делегат сусрета. Тада је тврдио да је Нинић оштећен, да му је отета побједа. Послије тих његових изјава, али и битке у Новом Саду, у којој је, руку на срце, Нинић био бољи него у "Борику", сви су вјеровали да ће његов "глас" пресудити и да ће титула коначно стићи у Бању Луку. Међутим, није било тако. Бодовао је меч 117:115 за Стругара и тако, на опште изненађење готово свих присутних у "Спенсу", Подгоричанин је одбранио титулу.
- Нинић је стварно врхунски одрадио меч. Међутим, када за ривала имаш Стругара, онда мораш бити много бољи од њега да би побиједио!? - истакао је Бугарчић.
Колико је његова изјава била двосмислена, али и о каквом "поштењачини" се ради, просудите сами.
ИЗ МОГ УГЛA
ЈОШ ЈЕДНА БРУКА
СУДИЈЕ су још једном показале колико су моћне и колико могу да се поигравају са судбинама спортиста. Овога пута то нису били арбитри у црном (фудбал), већ они у бијелом (кик-бокс).
Поиграли су се са судбином врхунског шампиона Драженка Нинића. Сви смо вјеровали да се неће поновити неправда из "Борика", али смо се преварили.
Но, кренимо редом.
Нинић је пред реванш меч са Иваном Стругаром изгледао сасвим мирно и прибрано. Ушао је у "Спенс" готово сигуран у побједу. Дочекали смо га и ми са великом групом Бањолучана и све је одисало побједничком атмосфером. Новосађани су се показали као прави домаћини, на челу са легендарним боксерима Тадијом Качаром и Драганом Вујковићем, и све вријеме боравка у овом прелијепом граду били су уз нас.
Сам меч протекао је у константној офанзиви Нинића и видјело се да има велику жељу да тријумфује. По процјенама многих, али и мојој, чисто је добио пет рунди (четврту, пету, седму, десету и једанаесту), четири су припале Стругару (друга, трећа, осма и дванаеста), а три су биле неријешене (прва, шеста и девета). Све је мирисало на побједу, међутим тако је само мислио Зоран Рашљић (БиХ). Ратко Рогановић (Црна Гора) и Срђан Бугарчић (Србија) побједу су додијелили Стругару.
Због тога ће Дража сигурно 2. јун 2006. године са болом памтити читав живот, јер је те вечери титула првака свијета требало да са њим пође у Бању Луку, која би то сигурно знала да прослави. Нажалост, то се није десило и како сада ствари стоје, новог меча између Стругара и Нинића неће бити још задуго.
A сви ми, који смо, заједно са Дражом, били свједоци ове велике борбе два спортска дива, још дуго ћемо осјећати горчину коју су осјетили сви у "Спенсу".
Горчину спортске бруке и неправде која је нанесена Драженку Нинићу.
Aнтон ЈОСИПОВИЋ
Глас Српске
|