Ide ovo u dobrom smjeru (mislim na raspravu, da ne bude zabune), ali Zvezdi ne ide ni najmanje dobro... Sve što su milanko i shoole već iznijeli i konstatovali, ja sam recimo rekao odavno. Nije da insistiram an tome da sam bio u pravu, ali kompletna priča oko Zvezde stala bi u dvije tačke koje je naveo shoole
Citiraj:
1. јасну визију гдје треба да одведе Звезду и како то урадити
2. добар избор сарадника
To bi otprilike bilo to, ali... U sadašnjoj situaciji, ne postoji normalan čovjek koji bi preuzeo Zvezdu i u nju ulagao novac, a to je ono što je nasušno neophodno. Zapravo, ne mora to biti čovjek sa svježim kapitalom, ali MORA biti neko ko je u stanju da privuče sponzore, koji bi dali novac jer drugog izvora finansiranja trenutno nema... Prodaja igrača je nekad mogla biti rješenje, ali sada je to hvatanje za slamku (do tog ću kasnije da dođem, pošto se veže za rapsravu koju vode Gocias i bigman). Sponzori nisu udarne i zahtjevaju jasno definisan i dugotrajan plan, reklamiranje i isplativost te njihove reklame. Ko trenutno može da ubijedi neku jaku firmu da bi im se isplatilo sponzorisanje Crvene Zvezde? Lukić sa svojim programom oporavka od 18 stranica? Taj čovjek ne uiliva povjerenje iz prostog razloga što on nije ekonomista ili ekspert sposoban da oporavi multimilionsku kompaniju, kako bi mogli da okarakterišemo Zvezdu. Budimo realni, i pord svog sranja u kom se nalazi, Zvezda ima vrijednost... To je otprilike ekvivalentno situaciji da se sutra neka fabrika nađe pred stečajem, a onda dođe neki bivši radnik iz nekog od postrojenja te fabrike i kaže: "Ja imam program da izvučem fabriku iz sranja, ja volim ovu firmu bla bla bla"... Ko bi ga uzeo zaozbiljno? Jeste ovo brutalno uprošćavanje situacije, ali otprilike to tako izgleda...
Lukiću svaka čast, ali on jednostavno ne uliva povjerenje da može nešto da uradi. Ponavljam opet... Da je u pitanju ambiciozan, školovan ekonomista, ekspert u oblasti menadžementa ili nešto slično, koji nije imao priliku da se dokazuje ranije, pa sad ambiciozno ulazi u taj projekat, ja bih se is složio da mu možda treba pružiti šansu, a ovako se sudbina kluba stavlja u ruke čovjeku koji u Zvezdi i nije ostavio baš toliki trag, s obzirom koliko je velikih ljudi i igrača prodefilovalo kroz klub. Dakle, poenta onoga što je rekao Milanko o vođenju Mančestera. Ko ga vodi trenutno... Kantona, Džordž Best ili Malkom Glejzer... Krenimo od većih, a može i od manjih klubova širom Evrope. Barselona, Real, Inter, Juventus... Sve ih vode biznismeni, bogati industrijalci, privrednici, a ne bivši i zaslužni fudbaleri, udruženja veterana i slično...
Da ne dužim daljem, poenta je jasna... Ono što je meni poprilično jasno, a trebalo bi da bude i svima, jeste da sadašnji problem nije lako rješiv i zbog nedonošenja zakona o sportu i privatizaciji, a ogromna stavka su i fudbalski navijači... Recimo da bi privatizacija bila idealno rješenje, ali da niko normalan neće otkupiti klub, bez jasno definisanog zakona o privatizaciji, što će reći da ideja o nekoj vrsti privremne komisije, koja bi vodila klub do privatizacije i nije toliko blesava... Šurbatovića i Šaviju ne mogu očima da gledam, ali moram priznati da im to i nije bila toliko loša ideja... U međuvremenu bi zaslužni veterani, bivši igrači i legende, radije mogli da se pozabave načinom da kod državnog vrha iskamče brže donoženje zakona o privatizaciji i zakona o nasilju na stadionima, što bi ubrzalo i interes investitora, koji bi da privatizuju klub. Ali jok bato, veterani hoće u skupštinu, a bivši igrači bi u fotelje. Ne daj Bože da se klub privatizuje, pa da opet neki skupi i nekvalitetni stranci uzimaju mjesta domaćoj djeci... E tu se vraćamo na priču o igračima...
Neko pomenu Filipa Đuričića, koji nije ništa slabiji od stranaca... Ispade da ga je Zvezda otjerala, a prava je istina da je Olimpijakos došo kod njegovih roditelja, obećao im smještaj, posao i obezbjeđenu egzistenciju u Atini, ukoliko mali pređe kod njih. Šta Zvezda može da uradi tu, kada je u pitanju maloljetnik, koji nije mogao biti vezan ugovorom za klub... Zakonski ništa. Jedino što je mogla, jeste da roditeljima ponudi iste uslove u BG. Nerealno - doviđenja Đuričiću i kraj priče. Klince, ekstra talentovane, teško je zadržati, pogotovo u situaciji, gdje je omladinska škola načisto uneređena, do te mjere da već pet godian niej izbacila talentovanog klinca. Ne zato što su im stranci uzimali mjesto, već zato što se u mlađim selekcijama očajno radilo... Treba samo pogledati rezultate mlađih selekcija Zvezde u proteklih par godina i sve će biti jasno. Napravi li se sada rez, tim se riješi stranaca poput Parkera, Šišića i Isaha (Kleo je već bivši igrač), Zvezda će izgubiti više nego što bi u budućnosti mogla da dobije. Ukoliko ih se utrpa u tim momentalno, treba zaboraviti na bilo kakve rezultate u narednih par sezona, a ne postoji garancija da će ti igrači stasati u dobre igrač u seniorskoj konkurenciji. Nije to situacija da neko na raspologanju ima generaciji ekstra talentovanih momaka, pa bi se čekanje da oni stastaju, sigurno dalo isplatiti. Jednostavno u toj omladisnkoj školi nema vrhunskih talenata, a ako ih i ima, sa njima se ne radi pravilno i tu je sav problem. Ako se omaldinska škola i vrati na nekadašnji nivo, pravi igrači iz nje bi mogli da izađu tek za 3-4 godine, a šta dotad... Tavoriti u sredini tabele, a sadašnje vrijedne igrače prodati za drvnu građu... Parker je reprezentativac Južne Afrike, Isah Gane. Ako ove dvije selekcije nastupe na SP, kako god da odigraju, cijena će da im skoči. U sadašnjoj situaciji, kada najbolji igrač, kapiten, standardni reprezentativac i najbolji strijelac, odlazi za 2-3 miliona evra, prodati mlade igrače, kojima cijena može samo da raste, ravno je poslovnom samoubistvu...
Sa druge strane Lukić serenda o neimaštini i manjku sredstava, a sa druge strane govori kako će Dažjiću i Cvetkoviću ZVEZDA da obezbijedi najbolej advokate za odbranu. Znači da para za plate igračima nema, ali za advokate, za ljude koji više nisu nikakvi funkcioneri Zvezde, para ima. Dakle dodvorava se veteranima, jer zna da su ga progurali kao kandidata. Ako mene neko pita, ništa se ne razlikuje od prethodnika. Daj Bože da griješim...