Citiraj:
Mogu da ostanem večno
JEDAN od naslova koji su obeležili sportsku 2008. godinu glasi: "Svetislav Pešić trener Crvene zvezde". Postoje bar dva razloga koja tu vest čine senzacionalnom. Prvi je rejting jednog od najtrofejnijih evropskih trenera, a takvi su retko dolazili u Srbiju. Tačnije, nikad. Drugi je kataklizma epskih razmera koja se tih dana odvijala na Malom Kalemegdanu. Možda je samo popularni Kari u stanju da spoji i ono što se čini nespojivim.
* Mnogi smatraju da ste samo prolaznik kroz našu klupsku košarku i da ćete na kraju sezone dići sidro. Da li je njihovo uverenje ispravno?
- Smatrali su i ranije razne stvari, pa sam ih iznenađivao. Malo se razlikujem od ostalih kada je reč o trenerskom poslu. Kada sam odlazio u Nemačku govorili su mi "gde ćeš u tu rukometnu zemlju", ali za mene je bio izazov da vidim da li tamo možemo da stvorimo vrhunsku košarku. Nisam od onih koji po svaku cenu jure evroligaške klubove, tako da moj dolazak u Zvezdu nije iznenađenje. Sada mi uopšte nije žao što sam došao, stvarno bih voleo da završim posao koji smo počeli, da ovo što radimo ima početak i kraj. Ko me bolje poznaje, zna da to nikad nije zavisilo od mene. Jesam zahtevan trener u smislu da tražim mnogo i od onih koji vode klub. Ulazak u tu priču i uspešnih neokaljanih biznismena, kakvi su Vučićević i Drakulić, dao mi je garanciju da ću kao čovek koji vodi sportski deo biti podržan, čak i u teškim trenucima. Ako stvari i dalje teku u tom pravcu, možemo da pravimo srednjoročne i dugoročne planove. Što se mene tiče, to može da traje večno, ali za vrhunska dela potrebne su i vrhunske odluke.
* Ima li ovaj projekat smisla ako ne ostanete u Zvezdi duže od jedne sezone?
- Osećam se neugodno kada me stavljaju u središte pažnje. Ne glumim lažnu skromnost, samo me je iskustvo naučilo da je nemoguće postići veliki rezultat bez timskog rada. Ne volim što se pravi takva atmosfera, jer bez logističke i finansijske podrške ne možete da pravite značajne stvari. Ne mislim samo na pare, već na sve segmente funkcionisanja kluba. Kada se završi sezona videćemo da li ima ljudi koji su zainteresovani za Zvezdu. Ako ih ima, zašto da ne.
* Pobeda protiv Partizana podgrejala je nadu Zvezdinih navijača da ovaj tim može da prekine sedmogodišnju vladavinu večitog rivala. Primećujete li takvu vrstu euforije?
- Verovali ili ne, uopšte se ne bavimo Partizanom. Intenzivno pratim kako se naš rival razvija, kao što i oni prate nas, ali to prihvatam kao jedan sportski rivalitet. Sjajno je što postoji na našim prostorima, voleo bih da svi učesnici u tom derbiju preuzmu odgovornost. Mislim na igrače, trenere i sudije, da svako zna kako treba da se ponaša i time doprinese spektaklu. Razgovarao sam s Vujoševićem i složili smo se da bi trebalo omogućiti da se u derbiju takmiče i navijači oba kluba, pa neka pobedi bolji.
* Teorije zavere omiljena su tema u Srbiji. Da li ste prepoznali neku otkad ste u Zvezdi?
- Neiskusan sam u tome. Tačno je da su me moji takozvani prijatelji često upozoravali, možda sam naivan, ali se ne bavim teorijama zavere. Čemu to vodi?
* I novac je često u centru pažnje. Mislite li da bi veliki budžeti garantovali našim klubovima vrhunske evropske rezultate?
- Novac je važan, ali mi ga nikad nismo imali, ni kada smo osvajali prvenstva Evrope. Nije ga bilo ni
u Bosni, Partizanu i Ciboni. Evo, Partizan i sada bez nekog velikog budžeta igra sjajno u Evroligi. Makar na ovim našim prostorima, to nije odlučujuće.
* Šta je odlučujuće?
- Prerani odlasci mladih igrača. Mislim da to nije dobro ni za njih, ni za one koji ih kupuju. A nije dobro ni za klubove koji ih prodaju i objašnjavaju da su prisiljeni na to zbog finansijskog opstanka. Šta nam je sada činiti? Ako klubovi žele da im se vrati ono što su uložili u mlade igrače, a najviše su uložili rada a ne para, njihov interes je da puste košarkaša kada je sazreo i ovde nešto napravio. Ne bi trebalo da žurimo. Moramo da znamo šta hoćemo da bismo mogli takvo pravilo da nametnemo i na nivou FIBA. Ne može da se desi da FIBA donosi odluke bez stava Srbije, najvećeg proizvođača igrača na svetu.
* Na koji način možemo to da ostvarimo?
- Moramo da razgovaramo sa FIBA, ali i sa NBA. Naravno, ne možemo da zadržimo igrača koji je plasiran među deset na draftu, kao što je bio slučaj s Miličićem, ali postoji mogućnost dogovora. Možemo da kažemo ljudima iz NBA da to nije dobro za njih i da im pokažemo primere. Teodosić mora da igra u Srbiji. Šta Olimpijakos u ovom trenutku ima od njega, ili od Ercega? U svakoj utakmici mora da pobedi i nema vremena da radi sa njima. Osim toga, ne znaju da rade s mladim igračima. Tako od vrhunskih talenata dobijamo prosečne igrače. Dakle, trebalo bi napraviti sporazum o određenoj starosnoj granici. Ako sve tri strane imaju interes, dogovor je moguć. To je jedini način.
* Kako vam izgleda život u Srbiji kao čoveku koji je čitavu karijeru proveo u inostranstvu?
- Više od 20 godina živim u inostranstvu, van Srbije i duže, jer sam od 1981. do 1987. bio u Sarajevu. Ipak, ja sam odavde, najveći deo slobodnog vremena ovde sam provodio. Sve je malo drugačije, imali smo tešku političku i ekonomsku situaciju, ni sada nije kako bismo želeli da bude. Međutim, naši ljudi su puni optimizma, pre svega mladi, s kojima se najviše i družim, vidim kod njih veliku želju, što je za mene pozitivno iznenađenje. Gledam televiziju, na radiju uglavnom slušam našu muziku, naravno, ima i gluposti koliko hoćete. Samo treba da pratite Skupštinu i sve vam je jasno. Smešne stvari, ne znam zašto te sednice prenose. Trebalo bi ukinuti skupštinske prenose, da nam se malo poveća optimizam.
TEPIĆ NAJBOLJI PLEJMEJKER U EVROPI
* KAKVE bi rezultate imao Partizan u Evroligi da može duže da zadrži igrače?
- Kada bi tri sezone zadržao igrače, borio bi se za titulu prvaka Evrolige. Tepić je danas najbolji plejmejker u Evropi, ne znam ko je bolji. Možda Dijamantidis, samo zbog iskustva. Pitanje je da li će ostati najbolji kada sutra ode iz Partizana. Ne znam, zavisi gde će da ode. I koji su to treneri u Evropi koji znaju da rade sa igračima? Nema ih, znaju samo da prave rezultat. Filozofija naših trenera je kako učiniti da Bodiroga, Navaro ili Marinović budu bolji. O rezultatima razmišljaju kada za to dođe vreme, zbog toga i pobeđuju.
SELEKTOR
* IMATE li želju da jednog dana ponovo postanete selektor naše reprezentacije?
- Sada sam zadužio Ivkovića da stvori ovu reprezentaciju. Kada bude potrebno da se osvajaju medalje, ja ću ponovo da dođem. Samo da sačekam da Duda napravi pravi tim - sa osmehom priča Pešić.
Novosti
Један је Светислав Пешић!!!