Schlager je napisao:
Niko nema gore navijače nego Srbija!
Čak ni protiv Italije stadion nije bio ni približno pun,a odlučujuća utakmica.
A i od prisutnih,siguran sam da je bar 70% bilo iz unutrašnjosti Srbije,Crne Gore i Republike Srpske.
Има како нема,већ ми превише субјективно на то гледамо.
Покушаћу некако објаснити. Код нас и даље постоји она подјела на велике и мале утакмице,на битне и небитне. На те небитне углавном иду класични симпатизери,на оне битне иде маса и тзв. навијачи. Узмемо ли ту и саму Маракану (са проклетом атлетском стазом) ко је био на Југу или Сјеверу зна шта значи добра попуњеност и слаба.
Онда имајући у виду менталитет београђана (неколико пута сам се уживо увјерио да они све нас,не из РС већ из унутрашњости Србије посматрају као хулигане) мрско им је устат и кад се химна пјева,а камо ли шта друго. Част наравно "Белим орловима" , "Таурунима","ЦЂ","Варварима","Мераклијама".
Онда навијачи два највећа српска клуба не иду на утакмице репрезентације,јако битан детаљ. Додамо ли свему томе већ поменути стереотип о лаким утакмицама,али руку на срце и слабом репертоару по питању пјесама (тј. њиховом познавању) ствара се таква слика.
Као неко ко је поприлично пута био на Маракани,на утакмици против БиХ на југу, морам рећи да се никако не можемо сврстати у кош са оним слабим навијачима. Утакмице против Португала,Аустрије,Француске,Шпаније,Босне,Румуније су најбоља потврда тога,или утакмица младих против Хрватске. Орило се. Е понављам није исто кад на трибинама буде 20 000 и 50 000. Будимо реални бољу атмосферу ће направит 14 хиљада на стадиону од 15 хиљада,него 30 хиљада на стадиону од 55 хиљада (још томе додат ту атлетску стазу).
Боље навијаче од Србије у овом моменту има тек неколико селекција (велика већина селекција има проблем с навијачима и попуњеношћу,није то само код нас ситуација). Дакле што се мене тиче топ 5 навијачких група кад су репрезентације у питању су: Холандија, Грчка,Турска,Пољска,Ирска.
Што се тиче утакмице с Италијанима, први сам истакао да је посјета брука,било је неких 30-ак хиљада. Ал ту долазимо до још једне ствари код нашег народа, временских услова,као да смо ми народ који не смије покиснути итд.
Што се тиче саме навијачке структуре,она такође мора бити један од разлога. У већини земаља на утакмицама репрезентација не иду највеће навијачке групе,додуше у земљама окружења то је пракса да управо чланови најјачих група иду на утакмице и бодре репрезентацију. У Србији тек пар навијачких група,тј. чланова истих иде бодрит репрезентацију,остало су углавном људи жељни великих утакмица,или они који прате искључиво репрезентацију + српска дијаспора,ту прије свега мислим на нас из РС (којих је против БиХ било преко 15 000 на Маракани,против Португала преко 5000),браћа из Црне Горе, браћа из Боботе и пар ликова из Куманова,деси се наравно и из Книна раје.
Дакле Србија као земља заслужује далеко већу подршку самих Београђана кад се ради о навијању,јер стичем утисак да би сама репрезентација имала далеко бољу подршку у Бањалуци,Бијељини,Добоју,него што је има у БГ,па и НС.Наравно о Нишу,КМ не треба ни трошити ријечи.