banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Avg 2025, 23:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 887 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 45  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: F1 Sezona 2009
PostPoslato: 26 Jul 2009, 09:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ovo je ozbiljno

Massa stabilno, posljedice još nepoznate
ZDRAVSTVENO stanje Felipea Masse, u subotu stradalog vozača Ferrarija, i dalje je stabilno. Brazilac se nalazi u umjetnoj komi na intenzivnoj njezi Vojne bolnice u Budimpešti.

Glasnogovornik Ferrarija Luca Colajanni izjavio je u nedjelju ujutro za Gazzettu dello Sport da se o Massi zasad nema ništa novo za priopćiti.

Umjetna koma nakon komplicirane operacije glave kao što je bila njegova uobičajeni je medicinski postupak. U Ferrariju su na taj način pokušali objasniti da njihov 28-godišnji vozač nije u životnoj opasnosti, iako je Massinu borbu za život dao naslutiti glavni kirurg u budimpeštanskoj bolnici.

Dr. Baszo je također objasnio da je bolesnikovo stanje ozbiljno, te da se još ne može sa sigurnošću reći hoće li biti ikakvih posljedica po zdravlje (mozak) svjetskog doprvaka iz prošle sezone.

Ovisno o razvoju situacije danas tijekom dana moguće je buđenje iz kome, ali i nova operacija.

Massa je stradao kad se u njegovu glavu odbila krhotina s bolida Rubensa Barrichella, tijekom druge runde kvalifikacijskog treninga za VN Mađarske na Hungaroringu. Komad opruge probio mu je kacigu u rasjekao ga iznad lijevog oka. Dogodilo se to dok je stazom vozio punom brzinom (cca 320 kilometara na sat). Nakon toga se, ošamućen, zabio u gumeni zid brzinom od 180 km/h.

Primarna mu je medicinska pomoć pružena na licu mjesta, unutar hungarorinškoga liječničkog kompleksa, nakon čega je helikopterom prebačen u bolnicu.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
F1-HR.com je napisao:
Jutros je potvrđeno kako je zdravstveno stanje Felipea Masse nakon jučerašnje operacije - stabilno.

Brazilac je u jučerašnjoj nesreći zadobio frakturu lubanje, potres mozga i posjekotinu na čelu.

"Nakon jučerašnje operacije, stanje Felipea Masse ostalo je stabilno i tijekom noći nije došlo do nikakvih komplikacija. Danas će biti odrađen još jedno CT skeniranje, koje će nam dati preciznije informacije," pisalo je u Ferrarijevoj izjavi.

U ovom trenutku još nije moguće procijeniti koliko će potrajati Brazilčev oporavak, međutim, povratak utrkama prije kraja sezone mogao bi biti vrlo malo vjerojatan.

Ovde, opet, malo optimisticnija vijest. Ko ce znati sta je 100% tacno :confused3:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 11:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Massa probuđen iz kome, slijede pregledi

http://www.index.hr/sport/clanak/massa- ... 43339.aspx

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 11:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ma pitanje je koliko ja povreda u svakom slucaju imao je srece3, da ga je opruga opalila par centimetara nize prosla bi mu kroz vizir i verovatno bi mu tu bio kraj. Vestacka koma je normalna prilikom povreda glave, e sada kao sto rekoh, pitanje je kakva je ta povreda i koliko ce trajati oporavak, a samim tim upitna je i njegova daljnja karijera Alonso ga sabotirao :D

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 14:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Poprilicno zanimljiva Madjarska i puno iznesanih osecanja. Svaka cast za Hamiltona, odlicna voznja, odlicno spremljen bolid i na kraju zasluzena pobeda... Kimi :D :D :D Covek se probudio, mozda i ponajbolji vozac danas, 5 mesta napred i drugo mesto na trci. Alonso baksuz, jbg... A vettelu se nastavlja ono sto sam primetio odavno, decko ima jako lose reakcije na startu i uglavnom gubi mesta na pocetku i to ga kasnije puno kosta. Ako zeli nesto vise da uradi mora poraditi na refeksima i bolje odradjivati startove

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 14:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Mečka je to... :)

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 17:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ferrari have described as ‘positive’ the outcome of a CT scan carried out on injured driver Felipe Massa on Sunday morning. Massa was awake for some time and has now been returned to an induced coma to aid his recovery.

Massa sustained concussion and a fractured skull during his high-speed qualifying crash at the Hungaroring on Saturday, when he was struck on the helmet by a damper spring from the Brawn car of Rubens Barrichello.

After undergoing emergency surgery in Budapest’s AEK Hospital, Massa was kept under observation in intensive care overnight, suffering no complications.

The Brazilian remains in a stable condition and is expected to spend at least the next two to three days under close medical supervision.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 18:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Renault suspendovan na VN Evrope u Valensiji

Citiraj:
Renault suspended from European GP

Renault has been suspended from the European Grand Prix for the events that led to a wheel coming off Fernando Alonso's car in Hungary today.

Following a post-race discussion with the stewards, it was deemed that the team had breached the regulations enough for it to be suspended from the next event.

It means Alonso will miss his home event that takes place in Valencia next month, unless he moves to another team.

Alonso had been leading the race up until his stop, but his efforts came to nothing after his right front wheel was not fitted properly. It worked its way loose and flew off the car later that lap, ending up against the crash barriers.

A statement issued by the stewards on Sunday night said that there had been multiple breaches of the regulations by the Renault team.

Stewards talked to Renault representatives twice after the race.

The statement said that Renault "knowingly released car no. 7 from the pitstop position without one of the retaining devices for the wheel-nuts being securely in position, this being an indication that the wheel itself may not have been properly secured."

It added that Renault, "being aware of this, failed to take any action to prevent the car from leaving the pitlane....failed to inform the driver of this problem or to advise him to take appropriate action given the circumstances, even though the driver contacted the team by radio believing he had a puncture."

It said that the team's actions had compromised safety in breach of Article 3.2 of the Sporting Regulations, and in breach of Article 23.1.i had released the car from the pits before it was safe to do so.

Renault has been reminded of its right to appeal the decision.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 11:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Barrichello o kobnom amortizeru: Prijavio sam inžinjerima problem u subotu ujutro

Slika

"PRIJAVIO sam svojim inženjerima problem s amortizerima još nakon subotnjega jutarnjeg treninga" otkrio je vozač F1-momčadi BrawnGP-a Rubens Barrichello.
Komad opruge ugrozio je život Barrichellovu sunarodnjaku u Ferrariju Felipeu Massi tijekom poslijepodnevnoga, kvalifikacijskog treninga za VN Mađarske na Hungaroringu, nakon što je otpao s njegova bolida i odbio se u glavu Brazilcu, probivši mu kacigu iznad lijevog oka.

Radi se o dijelu koji je težak oko 800 grama, te je pri brzini od preko 200 km/h mogao težiti par stotina kilograma. Massi je kaciga spasila život.
Nakon svega, stiglo je Barichellovo priznanje koje baca novu svjetlost na nesreću.

"Istina je da sam s amortizerima problem osjetio na subotnjemu, trećem slobodnom treningu. Žalio sam se na auto jer sam osjećao da na ravnim dijelovima staze nije stabilan. No, unatoč svim provjerama nismo uspjeli otkloniti problem" ispričao je Barrichello.

Stanje brazilskog vozača koji još uvijek leži na intenzivnoj njezi budimpeštanske Vojne bolnice sve je bolje. Glasnogovornik Mađarske vlade novinarima je potvrdio da specijalisti sve češće bude Massu iz umjetne kome, što je očiti znak napretka.

Brazilac je lucidan i komunicira s liječničkim osobljem, te uspijeva micati ekstremitete. Zasad se čini da oštećenja mozga neće biti, no to još uvijek nije definitivno. Tijekom dana očekuje ga novi CT glave.

http://www.index.hr/sport/clanak/barric ... 43473.aspx

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 15:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Doctors say it is too early to judge whether Felipe Massa will race again after it was revealed on Monday that the Brazilian suffered damage to his left eye in his Hungarian Grand Prix crash.

Massa is still in hospital recovering from a skull fracture and concussion after he was hit in the face by a spring from Rubens Barrichello's car.

Local media quoted the hospital's professor Robert Veres from Budapest as saying that the eye injury could be enough to end Massa's F1 career.

"He has suffered some damage to the eye," said Veres. "We don't know whether he'll be able to race again."

The AEK hospital in Budapest is scheduled to hold a press conference this evening to update the media on Massa's injuries, but doctors have said that the Ferrari driver's left eye has been damaged.

The spring struck Massa just above his left eye, smashing his helmet and fracturing his skull.

Doctors also confirmed on Monday that the operation that was conducted on Saturday afternoon saved Massa's life.

Ferrari president Luca di Montezemolo visited Massa in hospital on Monday

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 17:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Citiraj:
Šumaher bi razmotrio poziv Ferarija

Portparolka sedmostrukog šampiona Formule jedan Mihaela Šumahera kazala je da bi bivši nemački vozač razmotrio mogućnost da okonča penziju, ako bi ga Ferari zamolio da zameni povređenog Felipea Masu.

- Ako nam se Ferari obrati, Mihael će razmotriti tu ponudu - rekla je Sabin Kem novinskoj agenciji DPA, iako je Šumaherov menadžer Vili Veber ranije odbacio mogućnost povratka Nemca u Formulu jedan.

Masa je u subotnjim kvalifikacijama za Veliku nagradu Mađarske doživeo višestruki prelom lobanje, a doktoru su najavili da se Brazilac neće na staze vratiti do kraja sezone. Šumaher, vlasnik skoro svih rekorda Formule jedan, penzionisao se 2006. godine.

8)

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 17:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Iako sam mislio da je najmanja mogucnost da on zameni Masu, ispada na kraju da je to najrealnije. Problem kod Schumija je sto nije u formi i pitanje je kako bi mogao da odveze ovu sezonu, ali opet isto je stanje i sa test vozacima Geneom i Badoerom koji nemaju bas puno trkackog iskustva i forme, jer je testiranje bolida potpuno druga stvar. Pominjao se jos i Burde, ali mislim da Ferrari nece spasti na te grane da zaposli coveka koji je izbacen iz STR-a. Sato Vilnev i slicni i nisu u kombinaciji jer su u istom stanju kao i Schumacher, a svi navedeni su za 5 klasa losiji vozaci od njega. Sreca u nesreci (ako Schumi prihvati) je ta sto je sada pauza od 3 sedmice, pa covek moze da se dovede u kakvu takvu formu, jeste da nema testiranja, ali fizicka forma se moze lako srediti. Pored toga rad sa Ferrarijevim automobilima bi mu mogao pomoci da vrati taj rutinski osecaj volana na stazi (ako ga je uopste izgubio) 8) 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 18:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Mar 2008, 09:38
Vozač Ferarija Felipe Masa, koji je teže povređen u subotu na zvaničnom treningu uoči trke za Veliku nagradu Mađarske, mogao bi da napusti bolnicu u Budimpešti za desetak dana, saopštili su lekari.

Nakon detaljnih oftamoloških pregleda, utvrđeno je i da Brazilcu u udesu nije povređeno oko, kako se prvobitno pretpostavljalo.

"Ukoliko dalji oporavak bude tekao ovim tempom, očekujem da bi Masa mogao da izađe iz bolnice u roku od deset dana", rekao je direktor Vojne bolnice u Budimpešti Peter Bačo.

On je, međutim, istakao da je zdravstveno stanje Mase i dalje ozbiljno.

"Želim da istaknem da uprkos veoma dobrom oporavku, priča još nije završena. Njegov život je potencijalno i dalje ugrožen, ali je ta opsanost iz dana u dan sve manja", rekao je Bačo.

Masin lični lekar Dino Altman rekao je da je Brazilac, otkako je izveden iz indukovane kome, sasvim svestan i da je sa njegovim okom sve u redu.

"Njegovo zdravstveno stanje sve je bolje. Pravilno odgovara na pitanja na tri jezika i bez problema se orijentiše i zna šta je levo, a šta desno. Što je posebno važno, njegovo levo oko nije povređeno i na njega normalno vidi", rekao je Altman.

Masu je u subotu na zvaničnom treningu na Hungaroringu iznad levog oka pogodio amortizer koji je otpao sa bolida Rubensa Barikela.

Lekari Masu od ponedeljka ne uvode u indukovanu komu i skinut je sa respiratora, ali kako tvrdi director bolnice Bačo, još je rano govoriti o tome da li će teška povreda glave, uključujući u frakturu lobanje, ostaviti trajne posledice na zdravlje vozača.

Takođe postoje ozbiljne indicije da Brazilac neće više moći da vozi trke Formule 1.

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 18:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Херц зар сумљаш у Шумија???

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 19:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ni najmanje, samo problem sa Schumijem je sledeci, prvo istekla mu je F1 vozacka licenca, drugo, covek je pre par meseci dozive udes posle pada sa motora na trci i povredio vrat, tako da ta povreda jos nije zacelila, a to je inace misicna grupa koja trpi najvece opterecenje G sile tokom voznje F1, tako da bi trpio velike bodove i trece, covek uziva u penziji tako da mu je najmanje potreban "posao"

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 22:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Eb ga, njemu posao i pare nisu trebale zadnje 3-4 sezone pa je opet vozio, sad pogadjaj sto ;) A ako bude zdrav ne sumnjam da ce pobjediti na barem jednoj trci do kraja sezone :)

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 22:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tesko sa onim papamobilom :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 22:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Ma Schumi je to :)

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2009, 09:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Za V@nju i Della... Prica se da ce BMW objaviti da se povlaci iz F1:
Citiraj:

F1 braced for BMW exit announcement

BMW, 2009BMW's future in Formula 1 is in serious doubt amid mounting speculation that the German car manufacturer will announce its withdrawal from the sport at the end of this season, on Wednesday.

An emergency press conference has been called at BMW's headquarters in Munich, where it is suggested that the car company may reveal that it has decided to end its involvement in F1.

The invite to the press conference said it had been called because of 'current developments in motor sport.'

The press conference will be hosted by Dr. Norbert Reithofer, the chairman of the BMW board, Dr. Klaus Draeger, the director for development, and Mario Theissen, BMW motorsport director. The presence of such senior management figures suggests that the announcement will be very significant.

Officials at BMW refused to comment about what the press conference was about, but they did confirm that it was 'important' news.

BMW had hoped to fight for the world championship this year, but instead the F1.09 has fallen short of expectations. Its struggles, allied to the abandonment of its KERS, that BMW had pushed hard for in F1, are likely to have played a part in any decision about the future of the team.

Although BMW Sauber had a difficult start to the season, Theissen has made it clear on several occasions that the team's form had not changed the BMW Board's commitment to F1.

"We analysed and evaluated the situation and the F1 programme with the board prior to the start of the season in February," said Theissen in May. "It was overall a very positive evaluation and judgement, and that hasn't changed.

"Apparently everybody is disappointed about the sporting results, but other than that there is no news and we have not discussed it since."

However, sources suggest that a review meeting was planned for July to decide the future of the team - and this may be behind any announcement planned for the morning.

Should BMW confirm it is pulling out of the sport, it will be the second car manufacturer to do so in eight months - with Honda having announced last December that it was to leave the sport.

The announcement will be more of a surprise, however, because BMW Sauber was on the verge of signing a Concorde Agreement that would have committed the team to F1 until the end of 2012.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2009, 09:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
:angry3:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 887 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 45  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]