Citiraj:
Nikon Jevtic (15), fudbalski vunderkind
Zvezda mi je u srcu
ALO
Secate se Nikona Jevtica, fudbalskog vunderkinda koji je još sa šest godina neverovatnim potezima i driblinzima skrenuo pažnju ovdašnje javnosti, a vec gotovo deceniju mnogi svetski mediji ga svrstavaju medu najvece talente na svetu.
U meduvremenu, sa još nenavršenih 15 godina, Nikon se našao na korak do debija za kadetsku reprezentaciju Srbije, i to u cetvrtak, na mecu sa Rumunijom. Iako je veci deo života proveo u inostranstvu i vec nosio dresove slavnih evropskih ekipa, nijednog trenutka nije ni pomislio da pode Bojanovim stopama.
- Ja sam Srbin! Nikada nisam imao želju, niti sam pomišljao da obucem dres neke druge reprezentacije. Cuo sam, naravno, za Krkicev slucaj, ali za mene je tako nešto baš glupo. Želim da reprezentujem svoju zemlju, to mi je najveca cast i mnogo sam srecan što sam prvi put ovde, medu buducim saigracima - poceo je pricu za „Alo!“ Nikon Jevtic, koji se na okupljanju kadetske selekcije pojavio pola sata pre prozivke u Hotelu M.
Nikon je roden u Beogradu, ali je vrlo brzo, sa nepunih sedam godina, napustio Srbiju i preselio se u London, gde je bio clan mladih selekcija Vest Hema. Najzaslužniji za njegov razvoj je njegov rodeni brat Nestor, sada pomocni trener Frankfurta.
- Igrao sam jedno vreme za Vest Hem, u Londonu sam išao u školu, tu smo se najduže zadržali. Posle se cela porodica preselila u prestonicu Austrije, usledio je odlazak u Valensiju, pa u Šalke, gde je Nestor bio pomocni trener, a onda smo se vratili u Bec. Nestor mi je mnogo pomogao, citavog života smo trenirali zajedno, uz njega sam sve više napredovao. Nažalost, danas više nismo u istom klubu, ja sam clan Austrije iz Beca, Nestor je u Frankfurtu, ali je i dalje moj glavni savetnik.
Porodica Jevtic vec osam godina boravi van Srbije, ali se u njihovoj kuci uvek govori srpski.
- Medusobno pricamo iskljucivo na maternjem jeziku. U školi sam naucio engleski, a govorim španski i nemacki. Pravi sam poliglota. U Beogradu imamo kucu na Banovom brdu i uvek mi je drago kada ovde dodem, najviše zbog drugara iz detinjstva. I u Londonu imam mnogo prijatelja, tamo sam išao u školu. Iako je moje detinjstvo specificno zbog stalnih putovanja, promena adresa, navikao sam na sve to. Želim da postanem uspešan fudbaler, a to iziskuje naporan život, ceste odnose sa medijima. Secam se kako sam vec sa sedam godina gostovao u „Minimaksoviziji“, ali se ne osecam kao zvezda. U reprezentaciji ima još 20 odlicnih momaka koji zaslužuju istu pažnju - skroman je mali Nikon.
Na molbu da se izjasni - da li je zvezdaš ili partizanovac - Jevtic nije želeo odmah da odgovori. Ipak, na naše insistiranje, priznao je da navija za klub sa „Marakane“.
- Crveno-beli su mi, ipak, bliži srcu. Voleo bih da jednog dana obucem Zvezdin dres, ali je pitanje koliko je to realno. Ali, nema to mnogo veze, napišite slobodno da volim i Partizan - našalio se Nikon.
Iako je postojala prica da ce Jevtic obuci dres reprezentacije Austrije, cak se jedno vreme pominjala i Engleska, Nikon nikada nije imao dilemu.
- Nisu me Austrijanci zvali, a i da jesu, dobili bi odrican odgovor. Bio sam na utakmici Srbija - Austrija u Becu, i to sam otišao u boks sa našim navijacima, palio sam baklje, napravili smo pravo ludilo. Bio sam mnogo ponosan što su naši pobedili sa 3:1, zadirkivao sam drugare iz kluba posle meca. Uživam dok gledam Dejana Stankovica, ja igram na njegovoj poziciji, volim i Kežmana, a od stranih igraca obožavam Ronaldinja i Pirla, od njih skidam trikove - završio je razgovor Nikon Jevtic.
Selektor Vukašinovic: Jevtica sam gledao samo na video-klipu
Selektor kadeta Srbije Bane Vukašinovic uvrstio je mladog fudbalera Austrije na spisak, iako nije dosad imao prilike da se uživo uveri u njegove sposobnosti.
- O Nikonu znam koliko i svi, preko video-klipova koje sam odgledao. Mislim da je veliki talenat, sada cemo imati prilike i da se uverimo u njegove kvalitete. Na njemu je da radom pokaže da mu je mesto u ovoj reprezentaciji - kratko je prokomentarisao Vukašinovic.
Pitajte roditelje, zašto baš - Nikon
Prezime Jevtic - ništa neuobicajeno za jednog Srbina, ali ime Nikon... Novopeceni reprezentativac „orlova“ cesto dolazi u situaciju da objašnjava otkud ime koje asocira na najpoznatijeg proizvodaca foto-opreme.
- Iako je mnogima cudno, nemam posebno objašnjenje zašto baš Nikon. Možda da pitate moje roditelje - uz osmeh je prokomentarisao Nikon.
Значи, превише добро нам иде, репрезентативно...