banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Avg 2025, 05:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 887 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 45  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: F1 Sezona 2009
PostPoslato: 12 Maj 2009, 11:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2005, 17:55
Meni se cini da medju tih 26 vozaca Raikonena necemo gledat` :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 17:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Citiraj:
Ferari: „Napustićemo Formulu 1“

Slika

Ekipa Ferarija će napustiti Formulu 1 na kraju ove sezone ukoliko u sport bude uvedeno ograničenje buidžeta, upozorila je italijanska kompanija.

Ferari, koji je u od pokretanja Formule 1 u šampionatu je ujedno i najtrofejniji tim u istoriji, a takođe je pretio istupanjem prošlog oktobra ukoliko se usvoje predlozi o standardizovanim motorima.

Saopštenje Ferarija prenosimo u celosti:

„Bord direktora je ispitao poslednje odluke koje je donela Svetska automobilska federacija (FIA) tokom sastanka koji je održan 29. aprila. Iako je sastanak prvobitno sazvan da bi se ispitala disciplinska pitanja, odluka koja je doneta znači da će prvi put u istoriji Formule 1, sezona 2010. godine imati dve vrste propisa koji se zasnivaju na tehničkim pravilima i ekonomskim parametrima“.

„Bord smatra da ukoliko takva bude konstrukcija Formule 1 u budućnosti, onda će Ferarijevo neometano učešće u Svetskom šampionatu u poslednjih 60 godina, jedinog konstruktora koji je u sportu od njenog početka 1950. godine, biti blizu kraja. Bord je takođe izrazio svoje nezadovoljstvo metodama koje je FIA prihvatila u donošenju tako važnih odluka i odbijanje da dođe do razumevanja sa konstruktorima i timovima“.

„Pravila koja su doprinela razvoju Formule 1 u poslednjih 25 godina su stavljena u stranu , a samim tim i ugovorene obaveze između Ferarija i FIA u posledu stabilnosti propisa. Ista pravila za sve timove, stabilnost propisa, kao i nastavak borbe Asocijacije timova Formule 1 (FOTA) za smanjenje propisa su prioriteti za budućnost. Ukoliko to ne bude poštovano i ukoliko se propisi za 2010. godinu ne promene, onda Ferari ne namerava da se takmiči u sledećem šampionatu Formule 1, a predsedavajući bordom će proceniti najbolji način i metode da se zaštite interesi kompanije“.

Iz Ferarija su takođe istakli da veruju da će veliki broj navijača širom sveta razumeti tu tešku ulogu jer je ona dosledna pristupu italijanske ekipe u automobilizmu, a posebno u Formuli 1, i promociji sportskih i tehničkih vrednosti.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 18:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Imaju moju punu podrsku, zajedno sa ostalim timovima koji isto pricaju. Jebes ti takmicenje u kom imas dvojaka pravila, jedni mogu da rade sta hoce a drugi ne. Imaju F2 pa nek testiraju, a F1 neka ostane ono sto jeste, najskuplji sport, pa ko moze neka se takmici, a ko ne neka ide u nize serije kako je i do sada bilo.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2009, 16:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Citiraj:
I Reno zapretio povlačenjem tima

Ekipa Renoa zapretila je da će se povući iz Formule jedan sledeće sezone zbog najavljenog budžetskog ograničenja koje je nametnula FIA.

Ekipa Ferarija već je najavila da će učiniti isto. U saopštenju Renoa navodi se da je uprava pogodjena što je FIA usvojila pravila i ignorisala druge mogućnosti koje su timovi predložili.

Reno je naveo da neće učestvovati u šampionatu Formule jedan za 2010. godinu ako FIA ne povuče pravila.

Predsednik FIA Maks Mozli predvodi pokušaj organizacije da se smanje troškovi i da se budžet svakog tima ograniči na 40 miliona funti.

Jos Meklaren i to je to...

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2009, 22:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma to je to svakako, nesto ce morati da se menja

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2009, 07:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Al cek malo...ja to nesto ne kontam....sto ne uvedu svima ogranicenje budzeta....imas 40mil i radi sa njima sta oces....i gotova stvar....da ne bi bilo jedni vako, drugi nako....svi smanjit budzet i rijeseno....

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2009, 08:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

U tih 40 miliona budzeta nisu uracunati troskovi motora i jos svasta nesta. Znaci i pored ogranicenja, na motore mozes da potrosis i 100 miliona, nikom nista.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2009, 12:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa nisu uveli svima jer su dali timovima na volju da biraju, u svakom slucaju to odgovara mali timovima tako da ce uvesti veliki broj novih timova i upropastiti kvalitet F1. Jedan Ferrari koji godisnje trosi 400 miliona sigurno ne moze biti zadovoljan tom odlukom, dok sa druge strane Williams ili slicni timovi koji krpe kraj sa krajem, normalno da ce podrzati odluku... debili

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 00:08 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 31 Jan 2009, 22:01
2Fast2Furious je napisao:
U tih 40 miliona budzeta nisu uracunati troskovi motora i jos svasta nesta. Znaci i pored ogranicenja, na motore mozes da potrosis i 100 miliona, nikom nista.

meni se cini da imas krivi INFO... pa da pored tih 40miliona funti mogu trositi jos novac na motor niko se nebi buno...
nego u taj fond od 40milion funti treba biti uracunat razvoj motora, ravoj cjelokpnog auta, toskovi mehanicara, plate vozaca, marketing samog tima, i jos eventualno dako tim dobije tokom sezone neku novcanu kaznu, finansira se iz tog budzeta....

ZASTO NE SVIMA?
Celnici iz FIA su svjesni da postoje timovi kao Ferarri, McLaren, Toyota, BMW koji imaju vozace koji primaju puno novaca, a uz to imaju isto tako i 600-800 zaposlenih u samamom timu sto mehanicara, inzinjera....
jos jedna stvar, po mom skromnom misljenju, stavranjem dvije klase u samom F1 svijetu, su se nadali da ce veliki timovi to da prihvate.... a na kraju obrnuto... i tako im treba...volio bi da se desi jos odavno najavljivana opcija da se veliki timovi odvoje i formiraju svoje takmicenje....

sto se tice ove sezone... kad sam cuo za promjenu pravila sto se tice aerodinamike i pvratak na slik gume... obradovao sam se... pretpostavljao sam da ce se nesto ovakvo desiti... da ce neki "manji" tim da ispliva na povrs tipa Brawn GP.... ali glavesinama F1 svijeta nije dosta promjena... pored ogranicavanja budzeta, sledece godine bi, kako sad stavri stoje, stupiti na snagu jos dva idiotska zakona...
1. ukidaju se "deke" grijaci za gume...
2. nema doljevanja goriva tokom trke...

iskreno nadam se.... da ce do kraja maja.(do 29. maja) FOTA donjeti neko rijesenje za nastalu krizu i da ce doci bar do ublazavanja novih pravila za 2010. godinu... ili ako se tu ne postigne dogovor... da se formira nova klasa u svijetu automobilizma koju ce predvoditi Ferrari, McLaren, BMW, Toyota, Red Bull i Toro Roso....

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 09:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
extremecupavac je napisao:

iskreno nadam se.... da ce do kraja maja.(do 29. maja) FOTA donjeti neko rijesenje za nastalu krizu i da ce doci bar do ublazavanja novih pravila za 2010. godinu... ili ako se tu ne postigne dogovor... da se formira nova klasa u svijetu automobilizma koju ce predvoditi Ferrari, McLaren, BMW, Toyota, Red Bull i Toro Roso....

Iskreno volio bih da se stvori novo takmičenje a da Max Mozli, dobije jednu ogromnu kitu.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 09:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zabrana sipanja goriva mi se svidja jer me nervira kada ljudi izlaze potpuno prazni u Q3 samo da bi se ugurali sto vise i posle smetaju na gridu, a sto se tice grejaca, to mi se ne svidja, pre svega jer Ferrari najsporije greje gume i to mu je najveci problem na trci, tako da ovim pravilom jos vise odose nazad. Sve to Mozli radi da Ferrari vrati u one crne godine. Tako su uradjene radikalne promene i u sezoni 2005 kada se Ferrari nije uspeo snaci sa novim pravilima pa ih nije bilo nigde, ali su se brzo vratili, medjutim, ocigledno je nda matori perverznjak zeli totalno da unisti Ferrari, sto mu i polazi za rukom :angry4: :angry4: :angry4:

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 10:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Neven Novak je na prosloj trci govorio o tom budzetu, fino je rekao da u budzet NE ULAZE motori ... ako cemo iskreno, vise vjerujem njemu nego nekom drugom :)

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 11:00 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 31 Jan 2009, 22:01
kao prvo to sto je neko rekao da mu se svidja da nema tocenja goriva,,, to dovodi opet do promjene auta... ili drasticnog smanjenja snage i obrtaja ili povecanja konstrukcije auta... jer kako sad stvari stoje autima fali oko 80kg goriva da bi zavrsili trku bez doljevanja... a sve to dovodi do usporavanja vozila ili postojui druga opcija da trke traju kao u F2 ili F3000 po nekih 30-40 krugova....

sto se tice motora... Nevenu Novaku i Blazicku znaju izletiti po neke gluposti iz usta... a nijemi logicno da se onda zale kad bi imali sretstva za trositi za ravoj motora... po tome onda nema ni smanjenja buzera... jer je do sad u om smislu....
mozda i ja grijesim al nemam mi logike u tome...

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 11:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Taj cirkus i treba rasformirati WRC je zakon i umijece

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 11:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa znam da se opet moraju menjati bolidi, jer se treba praviti veci rezervoar za gorivo, samim tim i drugaciji bolid jer se sve mora dobro uskladiti. Sto se tice obrtnog momenta po ovim novim pravilima nece doci do smanjenja nego naprotiv do povecanja obrtnog momenta, 20.000+ rpm
Ovo pravilo o zabrani sipanja goriva je postojalao i ranije pa je ukinuto, tako da ne vidim zasto bi bio problem ponovo da se uvede. Tada bi timovi manje vremena trosili na takticke odluke u boxu jer bi bilo potrebno samo gume zameniti sto bi islo daleko brze. Uz to svi bi imali istu kolicinu goriva i tek onda bi se videlo ko je kakav vozac. Mislim da bi uz ove danasnje bolide to samo doprinelo vecem broju prestizanja.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 11:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

I Neven je rekao da mu to pravilo nema logike, ali procitao je odluku. I nije samo motori, jos mnogo stvari ne ulazi u taj budzet. Ma veze.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 19:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nista od dogovora FOTA-e i FIA-e, svako tera po svome

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2009, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Berni Ekleston je otkrio da Formula 1 najverovatnije neće ugraditi ''dvostruka pravila'' u svoj sistem kao posledicu predloga ograničenja budžeta.

Neodobravanje od strane mnogih timova u vezi sa FIA-nim budžetskim ograničenjima je bilo vezano za pretpostavku da će to dovesti do pravljenja dve klase timova u Formuli 1 te stoga i do uvođenja posebnih pravila za te timove.

Podsetimo, timovi koji bi se odlučili za ograničen budžet bi imali mnogo veću tehničku slobodu u osmišljavanju kako dizajna i aerodinamike bolida tako i njegovog mehaničkog dela, dok bi za razliku od njih timovi sa neograničenim budžetom imali velike restrikcije u tehničkim regulacijama pri konstruisanju bolida.

Eklestonov najnoviji komentar dovodi do zaključka da ovo više neće biti diskutabilno.

''Mislim da je najveća stvar koja je uznemiravala ljude bio sistem sa dve opcije,'' izjavio je Ekleston posle sastanka sa članovima FOTA-e i FIA-e. ''Mislim da je odlučeno da to ne teba da radimo, a sada jedino ostaje da se dogovorimo o uvođenju jednog seta regulacija.''

''Mislim da je svako manje ili više zadovoljan sa uvođenjem budžetskih ograničenja. Možda će zahtevati da bude više (od 40 miliona funti) ili manje, to sve postaje stvar dogovora.''

''Za sve će važiti ista pravila. Ja sam oduvek mislio da je ono bilo pomalo glupo. Bitno je da smo rešili i tu stvar. Siguran sam da će svi timovi i sledeće godine ostati u Formuli 1,'' dodao je Ekleston.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2009, 13:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sto znaci samo jedno (tacnije dvoje) ili nece biti Ferrari-a ili nece biti ogranicenja budzeta

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2009, 13:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Sto znaci samo jedno (tacnije dvoje) ili nece biti Ferrari-a ili nece biti ogranicenja budzeta

Mislim da neće biti ograničenja budžeta.

Ipak ferrari donosi pare, a to je bitnije od svega drugog. Čak i od FIA-e. Bar Berniju :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 887 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 45  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]