dakle stvarno tuga i zalost.. vi nemate pojma koliko blatite Banjaluku i Borac sa tim svojim bolesnim izjavama, svi do jednog!!
Naisla sam na netu na jedan clanak koji me odmah podsjetio vas.. Odmah da kazem da nije u pitanju Srebrenica, u pitanju je ponasanje gradjana Banjaluke kao i ponasanje svih navijaca banjaluckog Borca..
Citiraj:
Mene je kao "Borcevca" bilo stid...
Banja Luka 11. novembar 2002
Kao "umrli Borcevac", koji se godinama zbog Borca svadao, slavio i plakao, kako kada i kako u kojoj prilici, danas bio pisao odu o velikoj pobjedi mojih ljubimaca nad Zeljeznicarem, velicao bi gradsku upravu i gradonacelnika Dragoljuba Davidovica, zbog njegovog poteza da na celo Radne grupe postavi velike ljude i isto tolike sportske radnike Petra Peru Perovica i Dobrivoja Majneta Sabljica, hvalio bi evropsku igru mladog Vladana Grujica, kojeg sam upravo ja otkrio i prvi mu otvorio fudbalsku put, napisao bi, zapravo, tekst o velikom Borcevom povratku i velikoj igri, podsjecajuci se, mozda, najblistavije Borceve partije u njegovoj 75-godisnjoj istoriji, kada je na Gradskom stadionu tamo 1975. godine, deklasirao cuveni Andrleht, sa Van Hanegenom i Rensenbrikom. Medutim, ne mogu...
Bilo mi je hladno oko srca, a bolno u dusi, kada sam na prepunoj istocnoj tribini vidio raskriljen transparent, medu "Vulturesima", na kojem je pisalo "Noz, zica, Srebrenica!. Da mi je znati koji je bolestan um to smislio!
U zivotu, a ne zivim bas malo, sve mogu da shvatim, jer i moje oci su se na nesretnom Balkanu nagledale svega i svacega. Cak sam, u jednom mracnom vremenu, razmisljao, i napisao - da su nas pustili da se tucemo i koljemo do kraja, ovom zemljom bi hodao jedan covjek, a pitanje je da li bi uopste vise bio covjek!
Nisam ni naivan da mislim kako sedam godina nakon rata, Bosnom vlada ljubav i harmonija, ostali su krvavi tragovi nesto se zaboravlja, a ponesto ce se i pamtiti zauvijek!Ali, ona slika, sa onom sramnom i morbidnom porukom, "Noz, zica, Srebrenica" otisla je u subotu u svijet i osramotila sve: i Banju Luku i Borac i Republiku Srpsku i svakog pripadnika mog naroda pojedinacno.
'Ajde i da shvatim da nas pod ovom Bozijom kapom ima svakakvih, i ludih i pametnih i zdravih i bolesnih, pa tako ni pojedinca ne treba izjednacavati sa pukom. I ne izjednacavam! Ali, zar jos bolnije od te sramne poruke, nije cinjenica da niko u gledalistu, na cijelom stadionu, nije reagovao i sklonio tu sramotu od poruke. A nije niko! To saznanje sve nas u Banjoj Luci, za koju se busamo da je mala - velika srednjoevropska metropola, da je ljepotica od grada, da je sredina koja je iznjedrila Kocica, Pelagica, Misevuica, Misirlica, Copica, Radenovica, Jukica..., gura u moralni mrak i intelektualnu tamu, postajemo zamorcad fasisoidnih pojedinaca na koje svijet gleda sa prezirom. I oduvijek je gledao!
Svakog onoga ko tvrdi da od tih i takvih ponasanja nema odbrane, kao i lazni alibi da je to bilo na fudbalskoj utakmici i da je to hir neodogovornog navijaca, sa zadovoljstvom saljem u "finu materinu", s izvinjenjem da sam prvi put u svom novinarskom vijeku psovao u novinama.Banja Luka i Borac sve to nisu zasluzili, makar to bilo i plod necije bolesne i izopacene maste.
"Nezavisne Novine"
da imate imalo obraza, bilo bi vas stid.. Banjaluka je nekad bila grad sa kulturom..