Citiraj:
Ako su ljudi vijekovima prezivljavali u ratovima i borbama zahvaljujuci ninjutsuu onda ne vidim zasto bi bilo sta promijenila ulicna tuca.
vitezovi su vijekovima prezivljavali u ratovima i borbama sto ne znaci da bi njihove tehnike bile efikasne u danasnje vrijeme.
Citiraj:
Aikido je s druge strane- u bilo kom obliku, cak i taj famozni realni aikido - umjetnost poluga i kao takav se ne moze koristiti u borbi iz razloga koje si ti naveo.
to i govorim cjelo vrijeme kao vecina ostalih vjestina bio je veoma efikasan u vremenu kada je nasta i sobzirom da se nije adaptirao danas gotova da nema nikakvu efikasnost, bar u borbi s nekim ko je strucnjak za nove "hibridne" borilacke sportove.
Citiraj:
Gledaj ovako - kung-fu se kao vjestina trenira cijeli zivot. Tek poslije 15-20 godina treniranja mozes reci da znas da se boris
u tome i jeste stvar prosjecnu osoba poslije par godina treniranja brazilskog jiu jitsu moze da se veoma uspjesno nosi sa skoro svakim u borbi na zemlji. Ista stvar je sa rvanjem, muay thai i boksom.
Citiraj:
Dakle ti mislis da je realno da neko ko je 20 godina potrosio drljajuci po kojekakvim sumama, pecinicama, prasnjavim salama - ode da se bije na ultimat fight. Ja sebe ne mogu da zamislim u takvoj ulozi.
Ne razumijem sta pokusavas da kazes, ja ne znam nikoga ko je potrosio 20 godina po sumam i pecinama.
Citiraj:
Vjeruj mi - ne mora. Sta se to promijenilo o borbi u posljednjih 500 ili 1000 godina? I onda su ljudi znali da se bore, a znaju i danas...
mnogo toga, uzmimo samo borilacke sportove, koliko je nekad majstora borilacki vjestina znalo da se bori i na zemlji i stojeci, gotovo niko. UFC je sve to promjenio, dolaskom Gracie ljudi po prvi put vide BJJ i njegovu efikasnost. Gotovo svi koji se takmice u ultimate fightu treniraju i borbu na zemlji i na nogama da bi bili uspjesni, jedino Gracie je napravio veoma uspjesnu karijeru koristeci samo BJJ.
Citiraj:
Pa ako si tada mogao da se nosis sa svima ako si znao kung-fu ili ninjitsu, ne znam zasto to ne bi mogao i danas...
promjenio se protivnik tada su ti borci uglavnom radili kojekakve kate sutali prazan vazduh dok dans provode sate i sate u ringu sparingujuci, ili na strunjacama vjezbajuci bacanja, poluge, ciscenja itd. A da ne govorim koliko je danasnja nauka i sportska medicina pomogla, vjerovatno si cuo za pylometric vjezbe, nove vrste kondicionih treninga, tegovi, pravilna i redovna ishrana koju su imali samo bogatasi u srednjem vijeku...
Citiraj:
Ali, valaj znati da kung-fu nije ono sto je radio Brus-Li ili sto danas rade Dzeki Cen i Dzet Li. Kung-fu je nesto sasvim, sasvim drugo...
brus lee jeste zacetnik mixed martial arts, njegov pristup borbi jeste ono sto vidimo u ufc i pride-u, da koristis ono sto tebi najvise odgovara da pobjedis bilo to udaranje, sutanje, rvanje itd.