_зока je napisao:
Tvoj problem je što ili nisi ili si jako malo u kontaktu sa "drugom stranom" i svoj stav temeljiš na onome što vidiš na internetu, a internet je pun kuronja koji pišu svakakve komentare, na svim stranama. Igrom slučaja kroz posao se svakodnevno srećem sa muslimanima, nešto rjeđe sa Hrvatima i uglavnom su to obični ljudi kao ti i ja koji samo gledaju kako da spoje od prvog do prvog i koje muče iste brige kao i nas.
Plus, jedna stvar je drugačija u odnosu na devedesete, a jako je bitna. Nema državne imovine, sve je privatno. Devedesetih se kamara ološa bacila u politiku jer je osjetila da bi mogla tu državnu imovinu prisvojiti i njima je odgovarao sukob. Misliš da bi sada ijedan političar, osim deklarativno, stvarno zagrizao do te mjere da započne rat? Pa sve što ima u ovoj Bosni je njihovo, nisu ludi da pale svoje.
Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka
То је тако до првог пуцња, а онда превлада страх и колектив. С тим што ми по српски се увијек посљедњи скупљамо за општу ствар. И у прошлом рату они су се први организовали у оружане формације. Деведесетих се камара олоша јесте бацила на државну имовину, али то је био други ешалон, они се нису питали хоће ли бити рата или не, само су га користили. Да ли ће бити рата или не, наредба стиже ван граница Балкана. И не мора чак ни да буде сукоб оних размјера, па да се пали сва имовина и слично, а да нам загорчају живот. Довољно је да нам савладају оно мало оружаних формација што имамо и нешто мало ветерана што би имали здравља да се организују, и онда нам одређују судбину. Заузети полицијске станице и зграде управе по градовима и то је то, адути су у њиховим рукама.
Што се тиче војног дијела, потпуно сам сагласан са Жељом, они изводе максималан степен реалне обуке који могу до кориштења ватреног оружја. Кад би их бацио у реалну ситуацију, једино што би им правило разлику је грување оружја и експлозивних средстава, али навикне се и коњ а да неће човјек, навикли би се за мање од мјесец дана... с тим што би они већ били уходани како да се понашају тактички, док ја и слични мени, и ако би прошли креш корс употребе оружја, би се скупили као пилићи у неком подруму и расправљали шта да радимо... шта ми вриједи што ћу гађати мету на полигону у центар кад ћу изаћи на терен и погинути као бена јер не знам ни основе, не знам шта је заклон, камоли шта више...
И нормално да и код њих има нормалног свијета чак и већина, али они непрестано пролазе индоктринацију прије свега Сребреницом, мржња се систематски одржава, а ту је наравно и фактор ислама, религије која те практично на притисак тастера пребацује у фанатизам. И по оном што сам чуо из више извора, ево пар примјера, још годинама уназад познаник отишао да ради у ФУП, враћа се из Сарајева, каже, тамо се само прича о рату. Овдје на полицијској академији федерални студенти, уопште и не крију мржњу, како сам чуо од наших људи ту. А обичан човјек ће да слуша, и то врло лако да слуша јер му је глава пуна Сребренице и освете.
Тако да, то није наивна ситуација, ни најмање. Срећа наша па нас се још увијек ипак боје.