banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Avg 2025, 20:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 82 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Jan 2011, 19:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Citiraj:
Mališ u bolnici!

Legenda poljskog, ali i svetskog Ski skakanja, Adam Mališ, čovek koji je 39. puta u karijeri slavio u Svetskom kupu, prevežen je u lokalnu bolnicu u blizini Zakopana, pošto je prilikom doskoka u prvoj seriji pao i ostao da leži na snegu.

Slika

Težina povreda se ne zna, ali na snimku se vidi da mu je leva skija posle telemarka, najverovatnije upala u špuru, pa je zbog toga izgubio ravnotežu i pao. Iako tokom leta nije imao nikakvih problema, Mališa je "prevario" svež sneg koji je napadao na doskočištu. Leva skija mu je spala, ali je glavom udario u sneg. Od siline udarca naočare su mu odmah spale. Medicinska ekipa brzo je reagovala i "poljskog orla" brzo imobilisala i prevezla u bolnicu. Kod ovakvih padova obično stradaju kolena, a i sada se spekuliše da je teže povredio desno.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2011, 20:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Gledao sam danas. Bas steta. Vjetar i snijeg su bili neumoljivi...

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2011, 20:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zppzTk7VQEI[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2011, 23:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
I ja odgledah ovu katastrofu danas. Ne mogu da vjerujem da su inace jako oprezni Hofer i Tepes dopustili da se uopste odrzi takmicenje danas u Zakopanama. A toliko ponekad i pretjeruju sa skracenjima zaletista, otkazivanjima takmicenja i otkazivanjima druge serije. Danas su potpuno zakazali. Vjetar i gust snijeg su pravili probleme skakacima ne samo u toku samog leta, nego mnogo vise na samom doskocistu gdje je nagomilana kolicina novog snijega koji je osnovni krivac ne samo Maliyszovog pada nego je zadao velike probeleme vecini iskusnih skakaca. Nagovjestaj je bio pad Emanulea Chedalla, ali su to svi izgleda shvatili olako...Organizator se jeste potrudio na samom mostu sa onim masinama za raspirivanje snijega iz samih tracnica ali na doskocistu - nula.

Prema ovom tekstu, cini se da povreda nije nimalo bezazlena, a Malysz bi mogao izostati sa Svjetskog prvenstva

Citiraj:
Fall: Malysz's dream of Gold over?

Slika

But joy and sorrow are often not far apart. The competition was overshadowed by the fall of the Polish sports icon Adam Malysz, who fell after the landing in the fresh snow and apparently twisted his knee. He stood up afterwards, but it seemed he then noticed that something is not okay with his knee. He was taken to the hospital right after his jump. There is reason to fear that he suffered a serious knee injury.

And that after the weekend started so well for Malysz with his first victory since March 2007. Now the 33-year-old might not be able to compete at the World Championships. At least Kamil Stoch filled in for him today and so Poland could celebrate two victories in Zakopane.

Poljacima za utjehu ostaje sjajna pobjeda Kamila Stocha. Kazu da je sa 12. godina doletio na istu daljinu kao i danas. :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nGrax9LJz18[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2011, 23:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sjajno je skocio!
Bas me razocaralo ovo sto se desilo Malisu. Cekam sad neki zvanicni izvjestaj, da vidim koliko je ozbiljna ta povreda...

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 23:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Inače nikad ne ostavljam postove na sportske topike već ih samo čitam, ali sada nisam mogao odoliti.

Naime, ne da mi se tražiti na čiji prijedlog je progurano i donešeno novo pravilo o uticaju vremenskih uslova (vjetra) na skok te oduzimanje dodavanje bodova po tom kriterijumu. Ne bi me začudilo da se radi o austrijskom lobiju.

Ne dodirujući same takmičare iz Austrije (njima svaka čast), postaje morbidno očigledno koliko Austrijanci žele da ovladaju skijaškim skokovima, otrilike nešto slično kao u alpskim disciplinama. Kad ne mogu rezultatima (a pokušavaju to već dugi niz godina) pribjegnu "finijim" metodama. Ovim ni slučajno ne želim da omalovažim ovogodišnje uspjehe Morgenšterna, ali tu nešto smrdi.

Do prije par godina, sudije (koje su sve redom iz "najvećih svjetskih sila" u ski-skokovima tipa Kanade, USA, Francuske, Italije pa i Švedske) su drastično uticale na plasman svojim nadasve sumnjivim ocjenjivanjem. To je naročito važilo na 90K skakaonicama gdje njih 15 skoči u dva metra, pa sve zavisi od ocjena sudija. Ta takmičenja nisam htio ni da pratim (iskreno i ne znam da li se u svjetskom kupu uopšte skače više na 90K ili je to samo na svj. prvenstvima i Olimpijadama).

Na 120K je ipak bilo moguće napraviti razliku malo dužim skokom. Ali eto recimo sjećam se onih legendarnih Japanaca koje sam obožavao (Okabe, Saito, Funaki, Kasai itd.) Ljudi su uveli u skokove i letove nešto nevjerovatno, savršenu mirnoću u letu i prelijep stil. Naročito neprevaziđeni Funaki. Tada su suci radili takvo sr*nje da mi se gadilo to sve. Jedan Funaki leti savršeno mirno, bez i najmanjeg pokreta tijelom ili rukama, skije do perfekcije mirne, čovjek leži na skijama kao mumija miran, doskok u školskom telemarku, extra dužina, ali ocjene 18-18,5. Ide bilo koji Austrijanac, skije plešu po vazduhu, kormilari sa obe ruke, doskok uz vještačko izvlačenje telemarka bacanjem noge ukoso nakon doskoka i ocjene..? Naravno, 19-19,5 pa i 20 ako je otišao na dužinu u vražiju mater.
Kad to nije pomagalo, onda su radili ono najpodlije: skraćivanje zaletišta. Naime čista fizika. Evropljanin je obično visok 180cm i više sa svojih 80+ kilograma i bez problema sa tom masom dobije inerciju iz koje izvlači potrebnu brzinu na mostu. Sudije su onda tražile minimalnu kritičnu na kojoj Evropljanin (čitaj: Austrijanac) može da skoči kako treba. A onda dolazi Japanac sa svojih 160 cm i 55kg sve sa opremom. Naravno brzina na mostu je odlična za samoubistvo. Ali to je već davno bilo, Ti Japanci su na Olimpijadi kod kuće u Naganu to sve naplatili i neka im je slava.

Ali zato ne tako davno, prošle godine na Olimpijadi, Austrijanci su došli po svoje već pripisane osvojene zlatne pa i sve ostale medalje. Naime godine ulaganja novca, sponzorstva i svakavih drugih radnji su se trebali isplatiti. Jedino što se sa tim nije slagao Simon Aman pa im je svima *ebao kevu. Austrijanci su pobudalili i dok si trepnuo okom, pronašli su razlog zašto je Aman bio bolji. Naime vezovi su bili drugačiji. Tragikomično u svemu tome je što je to najvjerovatnije istina. Drugačiji su bili definitivno, ali da li su izlazili iz okvira propisa je ostalo diskutabilno. Austrijanci su se rekli žaliti. ALI NISU! Razlog je taj što su dobili kontru u kojoj im je rečeno da će u tom slučaju biti potegnuta afera sa njihovim "majicama" u čitavoj prethodnoj sezoni, a moguće i ranije. Naime, cjelokupna austrijska reprezentacija je na sebi imala opremu koja je na grudima sa prednje strane bila porozna, odnosno propuštala je vazduh, dok je na leđima bila kompaktna, odnosno nije propuštala vazduh. Efekat je bio očigledan. Stvarao se mini padobran koji je Austrijance držao u vazduhu i bukvalno su lebdjeli duže. A svima je upalo u oči da samo oni imaju neprirodnu grbu na leđima dok skaču. Naravno, nakon te kontre, Austrijanci su se ušutili kao ribe i više nije bilo pomena o Amanovim vezovima. Naravno, ni Aman nije bio čist. Dokaz za to je da je njegov serviser skija dao otkaz odmah nakon Olimpijade i prićutio se k'o bubica. Ali kad neko igra prljavo, prljavo mu i vratiš.

Ali i to je iza nas. S obzirom da su se modernizovale 120K skakaonice pa ih je sve više 125K i 130K, odnosno skače se i preko 140 m na njima, danas oni najbolje naprave par metara zalihe skokom pa im sudije ne mogu više toliko kvariti score, a letovi su tek posebna priča. Onda ne čudi pojava ovog sistema kojeg se neko "savremen" sjetio da ga ubaci. Da budem iskren, ne mogu da pratim toliko ski-skokove i letove jer naše tv-kuće to ne prate, ali pratio sam turneju, i ako bude sreće Planicu obavezno. A gledao sam i isječke sa još nekih takmičenja. Simptomatično je to da na 4 skakonice u 8 serija (dobro 7, Garmiš samo jedna), uvijek se zbog "pogodnog" vjetra oduzimaju bodovi "onim ostalima", dok se Austrijancima skoro nikad ne oduzimaju, nego čak počesto i dodaju zbog "nepogodnog efekta vjetra". Tako je recimo Morgenštern na jednoj bio čini mi se drugi, a da nije ni u jednoj seriji imao skok ni u 5 najboljih. Osrednji skokovi, ali savremena tehnika je čudo pa kad dofrizira bodove njemu, a oduzme drugima da vidiš plasmana.
Da se razumijemo, nije sve tako crno-bijelo, ali je ipak veoma jasno o čemu se radi. Austrijanci najviše ulažu u ovaj sport, većina sponzora takmičenja je austrijska, oni za svoje uloženo žele satisfakciju. Ali ovo je sprdačina. Za one koji ne znaju, trener je taj koji daje konačnu riječ i signal skakaču da krene i to, pazi koincidencije, nakon što ustanovi stanje vjetra. Naravno, ne može da odlaže skok predugo bez potrebe, ali neka Austrijancima da signal da krenu po nezgodnom vjetru ili kad ga nema, a ne po onom povoljnom. Kako to da on uvijek pogriješi ili se uslovi na mostu promijenu za tri sekunde zaleta baš njima pa im se jadnicima zbog takvih uslova moraju dodati bodovi?

Volio bih kad bi neko od vas htio da prokomentariše na ovu temu!
Poz!

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2011, 00:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Pa ima dosta istine u tome sto pricas ali malo si ga pretjerao sa Funakijem, taj covjek je skoro uvjek imao savrsene ocjene.. Pa on je i dan danas jedini covjek koji je u obe serije imao sve 20.. A i mene nervira ovo sranje sto su ubacili da smanjuju/povecavaju ocjene zbog vjetra, covjek skoci 140 metara i na kraju mu oduzmu toliko bodova da ispade kao da je skocio 115-20,nigdje veze..

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2011, 00:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Malisu su na jednoj skakaonici oduzeli 11.2 bodova na vjetar. On skocio 137m, cirka, a imao isto bodova ko i drugoplasirani u prvoj seriji sa 126m. Kao da je Malis sakat.

Edit: U Saporu je to bilo...

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2011, 11:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Moguce da sam i ja gledao to, znam da je neko skocio izmedju 135 i 140 metara i kad su mu oduzeli bodove ispalo kao da je skocio jedva preko 120, smjesno..

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2011, 14:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Апсолутно се слажем, да додам још: нервира ме што чим неко скочи мало више одмах смањују залетиште, па онда опет додају бодове овим што скачу са нижег. Дај стави одмах на најнижу да гледамо ко људи, а не у току једног такмичења три пута горе-доле, дижи-спуштај залетиште. Ово за вјетар је чиста глупост, и један од разлога због којег више не пратим скокове онолико колико сам прије.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 23:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pocinje timska turneja...prva tacka Willingen, vec sutra.

Willingen
Slika

potom slijedi Klingenthal, prvog i drugog februara
Slika

i na kraju letaonica "Heini-Klopfer" u Oberstodorfu - petog i sestog.
Slika

Zanimljivo da se na njoj nece pojaviti njen rekorder Harri Olli ( rekord 225.5 m ) koji je okoncao karijeru :-?

Citiraj:
Finski ski skakač Hari Oli završio je karijeru pošto nije uspeo da se nađe u timu za predstojeće Svetsko nordijsko prvenstvo u Oslu.

Oli je osvojio srebrnu medalju na velikoj skakaonici na šampionatu 2007. godine, održanom u japanskom Saporou.

26-godišnji Finac je poznat po problematičnom ponašanju, a ove godine je bio suspendovan sa jednog takmičenja Svetskog kupa od strane Međunarodne skijaške federacije, zbog nepristojnog gesta prema sudiji u Kusamu.

Oli je prethodno u dva navrata bio isključen iz finskog nacionalnog tima zbog nediscipline i kasnih povrataka u hotel.

Finac je u karijeri trijumfovao pet puta, a još četiri puta se našao na podijumu.

http://www.b92.net/sport/zimski/skokovi ... _id=488553

Malysz se oporavlja i garantovano ce skakakti u Oslu, mada bi mogao nastupiti vec sutra. Na timski tur ne ide ni Ahonnen koji je razocaran svojim dosadasnjim rezultatima, tako da ce finski tim biti znatno oslabljen. Vraca im se u reprezentaciju Janne Happonen.

Inace sva turneja ici ce live na Eurosport 1. :wink:
http://tv.sb.eurosport.com/tvschedule.shtml

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 23:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Шта је са Ларинтом? Јел се опоравио од повреде?

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 01:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Larinto je najvjerovatnije out do kraja sezone. Bas sada na zadnjem takmicenju u Zakopanama je Ognjen Veljic na ES govorio da je Larinto operisao koljeno, nakon sto je pokidao ligamente na takmicenju u GPC. Mozda ga Finci osposobe za Oslo, ali ne vjerujem, nece niko htjeti rizikovati. Sada na timskom turu nema ga u sastavu reprezentacije:

Citiraj:

Break for Ahonen - Happonen is back

Created at: 26.01.2011 09:21 /

Slika

The fans at the competitions of the FIS Team Tour, that begins in Willingen next weekend, will not get to see Janne Ahonen. After a disappointing season so far, the 33-year-old wants to train at home to get in a good shape for the World Championships in Oslo.

"My self confidence is at zero. Nothing works", he told Finnish TV channel MTV3. Ahonen now decided to probably skip the whole FIS Team Tour.

Happonen competing again

After the career end of Harri Olli, now Matti Hautamaeki, Anssi Koivuranta, Kalle Keituri, Olli Muotka and Juha Matti Ruuskanan will represent Finland at the upcoming World Cups in Germany. Also Janne Happonen will be on the team again after a long break due to a serious knee injury.

Znaci finci na timskom turu u Willingenu, Klingenthalu i na letaonici u Oberstdorfu u sastavu: Hautamaeki, Koivuranta, Keituri, Olli Muotka i Juha Matti Ruuskanan i vrlo vjerovatno Happonen u rezervi.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 09:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Willingen ekipno - naravno autrijanci

Slika

Willingen pojedinacno - Severin Freund - na domacem terenu :wink:

Slika

Raduje povratak Malysza vec u Willingenu, njegov doprinos osvajanju treceg mjesta u ekipnom takmicenju je nemjerljiv. Kamil Stoch zadrzao sjajnu formu, Happonenn kao povratnik poslije duge pauze - sjajan 8. Ammann u sve boljoj formi, vraca se polako i Sliri. Nije vise tako impresivan Morgi. Bice zanimljivo do kraja sezone. Sada slijedi Klingenthal, a posebno ce biti interesantno na letovima u Oberstdorfu.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2011, 23:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Mali se oteo. Nakon Zakopana, danas sjajan trijumf Kamila Stocha u Klingenthalu. Rano je jos govoriti o tome, ali ako nastavi vrijedno raditi, Poljaci bi mogli dobiti nasljednika Adama Malysza. :wink:
Morgi i Ammann danas standardno dobri, Kofler, Sliri i Malysz takodje, iznenadjujuce dobar rezultat Romana Koudelke kao sto je vec drugi put za redom u dva takmicenja dobar rezultat ostvario povratnik u finsku reprezentaciju - Janne Happonen...

Kamil Stoch - pobjednicki skok

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WV-iP1pg3eA[/youtube]

Klingenthal - overall
Citiraj:
1. 41 Stoch, Kamil Pl 132.0 136.5 264.6
2. 50 Morgenstern, Thomas At 134.0 134.0 264.0
3. 49 Ammann, Simon Ch 130.5 138.5 263.3
4. 48 Kofler, Andreas At 129.0 133.5 249.4
5. 36 Schlierenzauer, Gregor At 122.5 140.0 248.2
6. 34 Koudelka, Roman Cz 137.0 125.5 247.8
7. 47 Malysz, Adam Pl 130.5 130.0 246.0
8. 46 Hilde, Tom No 129.0 130.5 243.7
9. 9 Happonen, Janne Fi 130.5 131.0 242.2
10. 44 Freund, Severin De 127.5 131.5 242.1

Za vikend letacki obracun u Oberstdorfu. Prenos na Eurosportu 1. Jedva cekam. 8)

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2011, 19:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Sjajno... Martin Koch...dva od dva, u letovima, najprije Harachov, potom i Oberstdorf, krci lagano put ka tituli prvaka svijeta u letovima...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Y87lKc8_6bU[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2011, 20:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Novi svijetski rekord, danas na treningu postavljen... 243 metra!!!

http://www.youtube.com/watch?v=fDTjE8As ... r_embedded

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2011, 20:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Vec oboren, na kvalifikacijama - Evensen 246.5 m :wink:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=453UBJjB1jc[/youtube]

slijedi izuzetno zanimljiv vikend :wink:

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2011, 22:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pocelo je pocelo - svjetsko prvenstvo. Dame danas prve probile led...Vremenski uslovi grozni - snijeg i vjetar...takmicenje na ivici regularnosti...i prvo zlato za Austriju...

Daniela Iraschko

Slika

Citiraj:
Austrijanka Danijela Iraško osvojila je zlato u ski skokovima na normalnoj skakaonici na Svetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama u Oslu. Iraškova je u obe runde skočila po 97 metara i do titule svetske šampionke došla je ukupnim skorom od 231,7 boda.
Slika
Srebro je pripalo Italijanki Eleni Runđaldijer sa 218,9 bodova i skokovima od 97,5 i 93,5, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popela Kolin Matel iz Francuske, koja je imala skokove od 92 i 97 metara.

Sutra takmicenje u muskoj konkurenciji. Prenos na Eurosportu 1.
http://tv.sb.eurosport.com/tvschedule.shtml

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2011, 22:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Jos dva zlata za Austriju. Morgi pojedinacno na maloj i ekipno na maloj...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ff6fSd3y_QU[/youtube]

Slika

Zasluzeno, nema sta...

Rezulati i medalje pojedinacno:

1. 50 Morgenstern, Thomas At 101.5 107.0 269.2
2. 47 Kofler, Andreas At 99.5 105.0 260.1
3. 48 Malysz, Adam Pl 97.5 102.0 252.2

Rezultati i medalje - ekipno:

01 Austria At 1025.5
02 Norway No 1000.5
03 Germany De 968.2

Rasplet na velikoj skakaonici u Oslu, pojedinacno 3. i ekipno 5. marta.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 82 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]