Kakav neumjereni optimizam isijava sa svih strana, a mene samo zanima, na osnovu čega. Na osnovu toga što smo pokazali da možemo da igramo nerješeno sa Portugalom... Ljudi kao mejrilo uzimaju činjenicu da "nismo poraženo od najjačih reprezentacija u našoj grupi", dakle nismo slabiji od njih... Evo kontrapitanja... Od koga smo to pokazali da smo bolji? Finske i to na jednoj utakmici... Prvo se svi ubiše da dokažu kako smo mi "nismo slabiji", od Portugala i Poljske, da bi onda svi pokušavali da dokažu da su navedene reprezentacije opšti prosjek, koji nije ništa pokazao. Kako smo mi protiv tih "neubjedljivih" Poljske i Portugala, pokazali samo da možemo da odigramo egal sa njima, to i nas stavlja u krug "prosječnih" reprezentacija, a prosječne reprezentacije ne prijete nikome, već ćute, rade i pokušavaju da odigraju najbolje što mogu... Treba li da podsjetim nekolicinu ljudi ovdje, da su i poslije kraha u Jermeniji rasipali optimizam u stilu "sigurno prolazimo", a sigurno smo "prolazili", jer je bilo realno da mi pobijedimo Poljake, a da isti izgube od Belgije. Kako je to bilo realno, sm Bog zna, pošto naši nisu uspjeli da pobijede Poljake, čak ni kada njima utakmica ništa nije značila, a naši su još imali teoretske šanse da se plasiraju, u slučaju da je Finska umuvala neki gol Portugalcima... Zanemarimo činjenicu da su Poljaci igrali bez nekoliko standardnih prvotimaca, pošto se slažem da ni naši nisu bili u najjačem sastavu...
Eto da ne pričam o Hrvatima opet, uzećemo kao mjerilo reprezentaciju Rumunije, kojoj je vidim, već odvagan kvalitet i opšte je prihvaćeno mišljenje da igrački nisu jači od nas... Upravo tako. Igrački nisu, kao što vjerovatno pojedinačno nije bolja ni pominjana Hrvatska, ali timski je nešto drugo, a fudbal je timska igra. Rumuni imaju dvojicu vrhunskih igrača (Mutua i Kivua), nekolicinu kvalitetnih i dosta solidnih. Za pravog trenera dovoljno da sastavi dobar tim. Vrhunski trener ne treba hrpu super zvijezda u timu (ili još gore, one koji sebe smatraju superzvijezdama), već mu je dovoljno da pronađe prave igrače za svoje zamisli i da ih posloži u skladnu cjelinu. Klemente to nije uspio, dođavola Klemente mora da ide. Ne zato što je osvojio treće mjesto, već zato što reprezentacija u ključnim utakmicama, nije ličila ni na šta... Stvarno sam i ja lično smatrao da je Klemente dobro radio, ali kasnije se zaista izgubio i priznajem da sam pogriješio u procjeni. Može biti da je on zaista odličan stručnjak, ali ovdje nije uspio i kraj priče. Nije ni prvi ni posljednji trener, koji je dobio otkaz. I mnogo veća trenerska imena od njega su imali loše epizode i letjeli sa posla.
Za selektora nemam pojma i nemam blage veze ko bi bio dobro rješenje. Tumbakovića nikad nisam volio, ali mu priznajem odlične rezultate i što je još važnije, priznajem da sam se uvijek divio kao su njegovi timovi (Partizan u prvom redu) igrali lijep i dopadljiv fudbal. Mimo te priče o treneru, neko je moje mišljenje, da kompanija na čelu FSS, trenere koristi samo kao alibi za svoj loš rad i marifetluke, te da njima i ne odgovara da trener bude autoritet koji poznaje prilike u domaćem fudbalu, već im bolje paše marioneta koju mogu da iskontrolišu ili stranac kome puca ona stvar, šta se dešava u savezu. Problem, i to veliki, je i taj što se zaslužćni reprezentativci iz proteklih vremena, nisu na vrijeme uključili u rad sa reprezentacijom. Jesu Savićević i Stojković, kada je Miljanić odlučio da ih naprasno ustoliči, vidjevši da se bliži kraj njegove vladavine, pa je olako potrošio velika imena našeg fudbala. Slično kao što je Bata Mirković naprasno postavljen na neku Bože pomozi funkciju u reprezentaciji, a opet kao alibi, tj. da bi se moglo u novinama provlačiti, kako zaslužni reprezentativci "eto rade sa reprezentacijom". Treba tu puno više od puke smjene selektora i pozivanja igrača pod zastavu, ali to je previše očekivati.
E a sad malo o grupi... Zanemarimo na tren Farska Ostrva, mada mi, sa našom dugom tradicijom kikseva protiv autsajdera, teško možemo da bilo gdje knjižimo sigurne bodove, krenimo od Austrije i Litvanije. Litvanija spada u red reprezentacija Sovjetskog bloka, istina bez većih uspjeha, ali i ne spada u red popravljača gol - razlike, već je riječ o čvrstoj reprezentaciji, koja može da pravi dosta problema. Favoritima će, sigurno otkinuti dosta bodova. Austrija je kriminalno loša, ali ni oni nisu reprezentacija, sa kojom treba računati da je toliko loša. Imaju određenu tradiciju dobrih rezultata i treba vjerovati da će pokušati da se vrate, bar djelimično u krug onih malo boljih evropskih reprezentacija. Rumunija, kako ljudi ocjenjuju, odlično igra kvalifikacije, ali ne pokazuju ništa na takmičenjima. To je opet bolje od nas, koji osrednje igramo kvalifikacije, a na takmičenjima doživljavamo katatstrofe. Nismo u poziciji da prijetimo nikome, pa tako ni Rumunima. Zvučnija imena u timu, nisu nam garant uspjeha. Francuzi možda ne igraju dobro kvalifikacije, ali znaju kako da se plasiraju na svako takmičenje - imaju rutinu za kvalifkacije. Opet kažem - nismo u poziciji nikom da prijetimo, vicešampionu svijeta pogotovo...
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|