Ponovicu svoje reci koje sam napisao kada je odlazio Tadija. Osecaj je identican. Kao da si u nekoj dugoj vezi koja vise nema smisla niti poente, koja moze samo hipoteticki da se poboljsa, pod drugacijim uslovima, ali oboje znamo da se to ne moze dogoditi jer je svako sebi najvazniji i nije spreman na kompromis. Igora sam uvek voleo kao igraca, odrastao sam uz njegove igre u prvom mandatu, proklinjao ga kad je presao u Milovu Buducnost. Bio sam klinac i nisam bio nimalo racionalan. U drugom mandatu je razbijao, bio bez dileme najbolji igrac na ovim prostorima, tim je bio zesce tanak i logicno je bilo da ode. Prethodna sezona je bila bas cudna, sto se Igora tice. Imao je perioda kada je sabijao i nosio nas napad (u odbrani je uvek bio los, delom se slepao, a vecim delom se jednostavno radi o losem defanzivcu, slabasnom za svoju poziciju i sa losom anticipacijom protivnickih poteza). Najveci broj najbitnijih utakmica je odigrao ispod svakog nivoa. Ipak, smatram da bi nam u narednoj sezoni bio od velike koristi obzirom na njegovo iskustvo i nesumnjiv napadacki kvalitet. Smesne su price o tome da bi trebao da ima ulogu Pere Bozica koji je u poslednjim sezonama bio polu-invalid. Igor je trebao da bude nas Kecman, 20ak minuta iskustva i trpanja u kos. Nazalost, Igor nema ni blizu takav kosarkaski IQ kao Kecman (iako je overall daleko talentovaniji igrac) pa bi, vrlo moguce, i takva uloga bila utopijska. Iz njegovih reci vidimo da on nije bio spreman na smanjenu ulogu. Igor sa proslosezonskom ulogom je proveren recept za neuspeh, malo ko moze da me ubedi u suprotno. Ne znam da li je Dejan Radonjic slobodan u izboru igraca, ali ekipa koncepcijski odgovara onome sto sam ja prepoznao kao Radonjicevu filozofiju igre. Za proslosezonskog Igora tu nije bilo mesta. Rekao sam i ponovicu, jadan je i bedan bio pokusaj revizije ugovora sa igracem koji ipak ima ozbiljan status i ime u evropskoj kosarci, a koji mu je uprava kluba ponudila. Igor nije mogao da igra za milione na drugom mestu, kako neki ovde potenciraju, ali je mogao da igra makar za duplo vise novca nego sto je kod nas dobijao. Ne bih poredio ovu situaciju sa onom pricom o Karijevom odlasku, Kari je trebao da bude tvorac tima i kluba, mentor, ucitelj...Igor takav kapacitet na terenu nije imao. Nacin na koji se sve ovo zavrsilo je mnogo bolji nego sto sam ja ocekivao, poznajuci ljudske kvalitete Nebojse Covica (a verovatno i njegovih saradnika u vidu zeta ili Vucicevog brata). Ovo sa povlacenjem dresa je vec krajnje pateticno, cak i vise od zalopojki na forumu koje se sada pojavljuju. Igor je inteligentan momak, sigurno je imao razloga da da legitimitet ovom Covicevom potezu sedeci pored njega na konferenciji za stampu. Ja mu, bez mnogo patetike, zelim srecu i zdravlje gde god da ode i cime god da se bavi u buducnosti. Hvala mu za sve, nije to malo, ali nazalost - moglo je da bude mnogo vise.
Sto se tice ovih koji na ovom forumu ne pisu o kosarci vec izbacuju posalice, Jaka Blazic je igrac koji igra odbranu i koji jeste slabiji renome od igora ali koji je 13 godina mladji, a ima naznake kompletnog beka. Blake Schilb nije veteran, vec igrac u naponu snage, koji je dosao kod nas nakon najbolje sezone u karijeri. Ovime ne opravdavam Covicevu nebuloznu pricu o "podmladjivanju", to je prica za mase, floskula kojoj je i Igor dao legitimitet.
Tek ne mogu da razumem ove koji prizeljkuju da nas Igor napuni negde. On vise nije kapacitet da igra 30+ minuta na EL nivou i mnogo je veca sansa, ako nastavi karijeru, da ce to biti u nekom mnogo manje ozbiljnom klubu nego sto su Kaha i slicni.
Moramo da razmisljamo progresivno, a ne da se, drzeci se neke iracionalne tradicionalisticke patetike, ukopavamo u mestu i u proslosti. Ovo je, po mom misljenu, ma koliko bolan, korak napred u razmisljanju rukovodilaca kluba. Ovime nikako ne zelim da opravdam Nebojsu Covica i njegovu bulumentu na nekim krajnje idiotskim potezima u vodjenju kluba, a jos manje da dam podrsku njihovim ljudskim atributima, jer se istih grozim i ponavljam, te ljude shvatam kao trenutno nuzno zlo.
_________________ РЕПУБЛИКА СРПСКА ЦРВЕНА ЗВЕЗДА
|