Citiraj:
Prc... Otprilike uvijek kad se digne euforija, podbace. Tako je bilo pred onaj meč sa Francuskom u Beogradu, tako je bilo pred start prvenstva i tako je bilo i pred Australiju. Ja rekoh da će trebati dati gol u prvih pola sata igre i da potom slijedi razbijanje, a ako se to ne desi ide teško mučenje. Nažalost, ispostavilo se da je u pitanju bilo ovo drugo.
no hard feelings ali ja se, recimo, ne slazem sa ovim. nije se toliko digla euforija, koliko je sve to bila zapravo prikrivena sumnja u dobar rezultat. kroz sve izjave se nekako provlacilo "imamo veliku sansu, bolji smo, ALI...". isto kao cuveni dvomec partizan-artmedia. i svugdje se provlacila opet ta prica o nasem mentalitetu, kao pobijedili smo nijemce, BOJIMO se da cemo sad podbaciti. problem nije sto su igraci previse vjerovali u sebe, nego sto nisu dovoljno vjerovali. problem je sto se kod nas uvijek ponavlja, svima mota po glavi "bolji smo, ali ne pobjedjuje uvijek bolji. sta ako odmah ne damo gol, stici ce nas kazna". a i bilo je sasvim dovoljno glasova koji su sumnjali u pobjedu. prosto smo sami sebi nametnuli kompleks (opet) i teoriju da ce nesto krenuti po zlu.
sta ako se ne da gol u prvih pola sata igre...pa sta ako se ne da? ostaje jos 60 minuta. a bilo je sasvim realno ocekivati da nas i remi od 0:0 odvede dalje. zasto su se igracima okovale noge u drugom poluvremenu? zato sto su, vjerovatno, previse puta culi to "ako ne damo gol brzo, bicemo u problemima", zato sto se potpuno bespotrebno u njih uvukla sumnja u povoljan rezultat. i onaj promasaj krasica, i jebeni korak prerano pantelica dva puta, sve je to posljedica te sumnje, tog straha, tog ocekivanja loseg. bar ja tako mislim.
naravno da je lako biti general poslije bitke, ali kad izadjes na teren protiv dobrog, ali realno slabijeg protivnika, onda se ne opterecuj glupostima, nego ga razvali. ako si u prilici, ako promasis, ne misli o tome da ce te stici kazna, ne misli o nekim nepisanim jebenim apstraktnim fubalskim pravilima. zasto ne mozemo da budemo kao nijemci? pa i njima je pobjeda bila neophodna, a gol su dali u 62 minuti (taman kad sam ja predvidio da cemo mi dati gol). zasto njih niko nije ubijedio da MORAJU da daju gol u prvih pola sata...
i jos nesto. protiv australije JESMO bili favoriti. kao sto bi to bili i protiv USA. i to nema veze sa arogancijom, prepotencijom, kalkulacijama ili euforijom. jednostavno smo bolji od njih, iako su to dobre reprezentacije, i kada se izlazi na teren mora da se izlazi sa mislju da si bolji i da ces pobijediti, da nema razloga da se ti bojis njih, nego oni tebe. to se zove 'samouvjerenost' i potpuno je drugacija od prepotencije. i to je ono sto drugi imaju a mi nemamo. ali doci ce i to, jednom, samo treba vjerovati