Kad je u pitanju KK, valjalo bi već polako svoditi račune, s obzirom da su gotova 2 od 3 takmičenja i završena je trka za 3 od 4 stavke, koje su pred sezonu, navedene kao ciljevi. U tom pogledu, osvojen je kup, obezbjeđena Evroliga naredne sezone, ABA liga nije osvojena, tako da ostaje samo domaća liga, koja nema takmičarski značaj, ali ima svoju težinu, makr zbog pokušaja prekida dominacije Partizana.
Sezona nije neuspješna, daleko bilo, s obzirom da je Zvezda, dvije godine unazad, bila pred gašenjem. Dakle sezona je solidna, a da nije bilo nekih kadrovskih promašaja, vjerovatno bi bila još bolja. Čoviću idu sve pohvale, za vađenje klub iz blata, ali valja mu prigovoriti nekoliko bitnih grešaka, počev od Lazića na mjestu trenera, angažovanje Vukoičića da gasi požar, potom tumbanje Braun - Samardžiski i na kraju prekasna reakcija angažovanja Radonjića. Bilo je i prije poraza od Mege i Metalca, jasno da je Vlada pogubio konce u vođenju tima, ali je to kompenzovano individualnim kvalitetom, na koji je dobijeno nekoliko utakmica, da bi na kraju Radonjiću, bilo ostavljeno jako malo vremena da na svoj način pripremi ekipu. Da on zna šta radi, vidjelo se protiv Partizana u finalu, gdje je Zvezda igrala odličnu timsku odbranu zaista, možda i najbolju u sezoni, ali da nije imala energije i koncentracije, da to izgura do kraja. Iskreno se nadam da će Radonjić biti dugoročno rješenje i da će imati ozbiljnu riječ u selekciji tima za narednu sezonu...
Tim... Većina igrača je imala momente od sjaja do očaja. Konstanta je bio Raško, kome mjesto u timu nije upitno za narednu sezonu, Nelsnon može pod ruku sa njim, Savović i Rakočević donekle, kao i Lazić. Kapiten ima 35 godina, nije bilo realno očekivati od njega da nosi ekipu na leđima, ali je morao biti veći oslonac. Doduše igra ekipe je i bila koncipirana tako da je on previše morao sam da se bori za pozicije za šutu ili ulaz što je njegovim godinama, io dodani teret. U svakom slučaju, njegovo angažovanje nikako nije greška i on mora biti oslonac i za narednu sezonu...
Savović je, po meni, bio nedovoljno iskorišten, što je opet posljedica neadekvatne koncepcije igre. Leđna tehnika njemu nije jača strana, a sa 26 godina, kasno je da pravi bitnije korekcije u tom segmentu. Previše se oslanjao na vanjski šut, a premalo na praćenje bekova kod prodora i pravovremena otvaranja. Odbrambeno korektan, u skoku odličan, ali uglavnom kad mu ostali igrači građenjem stvore čistu poziciju za skok. Sve u svemu, vrlo upotrebljiv i u narednoj sezoni. Ove će vjerovatno dobiti i poziv za reprezentaciju, ali on na četvorci, u selekciji Srbije, nema šta da traži...
Nelson je posebna stavka. Igra tima je apsolutno zavisli od njega i njegovog raspoloženja. Odličan igrač, odbrambeno sjajan, o njegovoj igri u tranziciji sve je rečeno, sjajnog prodora, ali slabog šuta i gotovo bezopasan, sa poludistance i distance. Izuzetno iskoristiv i u narednoj sezoni, ako se na toj poziciji jedinice, upari sa igračem koji je prava jedinica. Dakle igrač koji je pouzdan u šutu, dovoljno da bez straha uzima otvorene šuteve, ali koji će u prvom redu biti razigravač. Ko je rekao Micić? Mada mislim da je premlad da nosi igru tima, no vidjećemo.
Lazić je radnik koji se kod nas rijetko viđa. Borben, odbrana na visokom nivou, ofanzivno upotrebljiv, ali ne previše. Drugim riječima, ne treba očekivati spektakularne stvari u njegovom napadačkom repretoaru, ali napreduje i ima volje da to radi i dalje. Da se ja pitam, njegovo mejsto naredne sezone, isto ne bi bilo upitno.
Ostatak bekovske linije, Radivojević i Cvetković, nije oduševio. Radivojević nikad i nije bio neki kapacitet, ali je radom dosta toga nadoknađivao. Sad je za njega pravi trenutak da napravi jak ugovor u inostranstvu, ali pitanje je da li će on odbaciti priliku da igra Evroligu. Lično, takvi igrači su neophodni, ali sa Lazićem, koji je Vukova bolja i mlađa varijanta, dotični je prilično nepotreban. Cvetković je potpuna enigma. Dečko nimalo nije napredovao i bojim se da od njega neće biti ništa više od suvog prosjeka. Jednostavno je stegnut, nimalo kreacije u njegovoj igri, slab u šutu, prodor mu nisam ni vidio, tokom ove sezone. Odbrana mu je dobra, ali faulovi i tendencija da ih pravi u serijama, potpuno nepotrebno, jednostavno su previše. O promjeni mehanike šuta i lopti, koja se vidi pri izbačaju, da je više nego tvrda, nema potrebe da se priča. Za njega bi valjalo da iduću sezonu odradi u nekom timu bez prevelikog pritiska (Mega), pa da se vide njegovi realni dometi. Ovako se lomio pod pritiskom i nije pokazao previše.
Skot i Simonović. Meni omiljeni dvojac, pokazao je jako malo. Opet ostajem pri stavu, da su potpuno neiskorišćeni, tokom većeg dijela sezone. Pored par solidnih rola u ofanzivnom dijelu, obojica su bili solidna konstanta u odbrani, Skot i u skakačkom dijelu. Ipak, on nije doveden zbog toga, već kao ofanzivno krilo i mislim da je za njega mjesto na izlaznim vratima. Simonović je jedan od Radonjićevih omiljenih igrača, pod njim u Budućnosti, igrao je možda i svoj najbolji basket u karijeri i mislim da će on ostati. Ko misli da je njegov doprinos mali, neka obrati više pažnju na njegovu odbranu. Odlično se kreće, tjera svog igrača na blok i u gužvu gdje ne može brzo da protrčava, na njemu je i prije izlaza iz bloka, jak je na nogama i stabilan, teško ga se prolazi 1 na 1. Sve ovo je odlično radio u finalu recimo, protiv Bertansa, koji u prvom poluvremenu nije pogodio gotovo ništa i teško i dolazio do pozicija za šut. U napadu je od dolaska Radonjića postao igrač koji ima kredit da šutne, ali ruka mu se prilično skratila. Meni se lično sviđa što se ne boji promašaja, pa šutira uvijek kad ima priliku, a da može da pogađa i da se koristi ofanzivno, u to sam uvjeren. Sa jačom unutrašnjom linijom i još pokojom alternativom na vanjskim pozicijama, biće sigurno upotrebljiv. Mislim da ostaje i lično bih to volio.
Ostatak tima je podbacio potpuno. Braun i Samardžiski totalno. Njihovo tumbanje, uvođenje i izbacivanje iz tima, jednog pa drugog, doprinijelo je tome, da obojica u finiš sezone uđu potpuno van forme. Ukoliko bi se biralo između njih dvojice, odabrao bih sigurno Samardžiskog, ali s obzirom da su obojica stranci, put pod noge za obojicu je više nego realan. Braun je doveden sa sjajnom reputacijom, čovjek koga je i Vujošević htio u Partizanu, pokazao je jako malo. Napadački ima solidan repertoar, ali je odbrambeno kriminalan i čovjek koji timu često donosi, mnogo više štete nego koristi. Meni se nimalo ne sviđa, njegova tromost, izgubljenost u zoni i nepokretnost kad se u odbrana igra čovjek. Kratko i jasno, ne vrijedi novac koji je uložen. Samardžiski je odigrao jako malo, krenuo solidno i na kraju potpuno podbacio. Njegov repertoar je sužen i odbrambeno i napadački. Slab bloker za nekoga sa tolikom visinom, nije baš neka zvijer u kontroli reketa, a prilično je i trom. U napadu solidno šutira sa poludistance i može da pogodi zicere na asistenciju bekova, ali to je premalo. Leđna tehnika mu nije jača strana, skok isto tako. Kratko i jasno, Raško je za njega Oladžuvon lično. Potreban je drugi centar. Tačnije prvi... Odnosno centar koji će biti doveden kao prvi, dok ga Raško opet ne zakuca za klupu
Ostaju Subotić i Mitrović. Prvi je po meni, neopravdano dobio prednost nad Lukom, koji ima zaista štofa. Umjesto da se ekipa oslanjala na Subotićeve rijetke solidne role, daleko bi bolje bilo da je Mitrović sakupljao minute. Prvi će dogodine, nadam se, u neku drugu ekipu, Mitrović da dobija više prostora. Nema puno finesa u igri, ali ono što zna, dobro koristi (opet pričam o onom njegovom pivotu, koji mi se jako sviđa). Može on još dosta toga da unaprijedi...
Dakle, četiri ili pet pojačanja, i to dobrih, nasušno je neophodno, da ovaj tim, ne bude džak za popravljanje koš razlike u Evroligi dogodine. O potencijalnim pojačanjima, možda je još rano, ali valja već sad istaći da će dobru peticu, biti teško naći, s obzirom na njihovu cijenu i generalan deficit tih visokih igrača. Ostalo se može popuniti, ali o tim pojačanjima će biti prilike da se priča...