giometar je napisao:
Da, Englezi su bas arugment! Kad god sam sa nekim navijacem pricao, uvijek je pocinjalo "Druze, kako u Engleskoj svako ima svoj klub". Ali eto, neka nisu samo Englezi, neka su i Talijani i Svabe... Sve je to drugacije od nas. Drugacije je sto su Engleska, Italija, NJemacka, zemlje koje imaju po deset milionskih gradova, medjusobno nezavisnih, i u svakom gradu makar po jedan jak klub, svi ti klubovi su medjusobno skoro jednaki po kvalitetu, i naravno da su se razvile u gradu jake navijacke baze, usljed medijskog prostora koji je svaki klub dobijao.
A sta sad, vise nismo ista drzava, sad smo svoji, malo smo se digli iznad provincije, pa nam kao oni vise ne valjaju,mi smo dobri, a oni su smece, samo zato sto nisu iz istog grada? Pa isti smo narod majku mu, treba li da se mrzimo zbog sporta? Treba li sad svaka selendra imati navijace koji ce svim srcem navijati za neki klub iz seste lige i pljuvati sve ostale?
Jednostavno, ta dva kluba su ponos svih Srba, kao i reprezentacija. Tesko je naci nekoga kome nije drago kad Zvezda ili Partizan uspiju u Evropi. Pocevsi od mene, iako navijam za Zvezdu, postujem taj Partizan na neki cudan nacin, preksinoc sam se radovao kao malo dijete kad su okrenuli u Milanu. Sta je lose u tome? Nemojte sad provaljivati one price "glupo je navijati za klub na cijem stadionu nikad nisi bio". Velika vecina ljudi je rijetko gledala Srbiju uzivo, pa ipak navija za nju, jel tako?
Nisi u pravu!!!
Engleska je primjer, nikakav argument. Support Your Local Football Team je slogan, a ne argument.
Otkad u Njemackoj, Francuskoj, Italiji, nisam siguran za Engelsku ima 10 i i vise milionskih gradova? Naprotiv, ja cu ti navesti gradove koji nemaju 100 hiljada stanovnika a imaju takav mentalitet da imaju svaku utakmicu najmanje 15000 hiljada gledaoca,a pri tome i ne igraju prvu ligu.
Klubovi nisu ni u kome slucaju jednaki po kvalitetu, u Spaniji imas dva kluba Real i Barcu, u Italiji Juve, Milan, Inter, Roma, Francuksa harao Lion zadnjih godina sada nesto Bordo, Marsej, Engleska Mancester, Arsenal, Celzi i sada nesto Siti (a zaduzili se najvise u istoriji fudbala), u Njemackoj Bajern pa deset mjesta prazno itd. u svakoj zemlji svakom prvenstvu imas dva tri kluba koja odskacu kvalitetom, i onda dolaze drugi klubovi koji finansijski ne mogu se ni pribliziti gore navedenim, ali se bore na druge nacine i imaju SVOJU PUBLIKU.
Kakva provincija, o cemu pricas? Znaci po tebi ako grad nije milionski onda je provincija.
Ko je rekao da su oni smece? O cemu pricas ti, kontrolisi se malo. Ne valjaju nam jer nam se namece upravo to o cemu ti pricas, a nama prigovarate da namecemo da se voli klub iz svog grada.
Da, to bi bilo predivno, da svaka selendra ima svoje navijace, vjerujem da bi i navijacama blizanaca bilo zanimljivije na gostovanjima, a pljuvanje i ostalo je samo dio navijackog folklora, ne mora se sve uzimati bukvalno.
TA DVA KLUBA MOGU BITI SAMO PONOS SVOG GRADA I LJUDI KOJI ZA NJIH NAVIJAJU, tako kako ti pises.
Evropu igraju i drugi klubovi iz Srbije, npr. Vojvodina ili Spartak ili Rad itd. , i kao sto je vecini drago da pobjedjuju blizanci tako je ljudima drago da i drugi klubovi iz Srbije biljezu dobre rezultate.