Citiraj:
Idiotizam je što ti ne kontaš smisao te rečenice! Manchester je institucija u svijetu fudbala, uz Real Madrid sigurno najveći klub na svijetu sa dugom tradicijom igranja u Evropi. Bili su unazađeni nakon avionske nesreće i trebalo im je 26 godina da ponovo stvore ekipu koja može osvojiti titulu u Engleskoj. Cijelo to vrijeme broj navijača tog kluba u svijetu se samo povećavao! U odnosu na Chelsea ili bilo koji drugi londonski klub, Manchester je veličina koju oni ne mogu dostići ni da im i Shinavatra sa Amramovichem još dolijeva na transfer budžet. Znam samo jednog čovjeka koji je i 94. godine navijao za Chelsea, a danas mu je muka kad vidi armije klinaca koji prate fudbal dve godine i kao lože se na plavce. Nije Chelsea "mali" klub, daleko od toga, ali u poređenju sa Manchesterom, Liverpoolom ili Nothingamom su smiješni, osim u zadnjih pet godina!!! Nisam rekao da je Manchester sirotinja, ali sigurno im tim nije baziran na 11 igrača koji su formirani stigli u klub za višemilionske cifre!!! Realno, Chelsea nema ni jednog svog igrača u timu, oslim Terryja ili onog Sinclara koji je ušau u igru dva puta po pet minuta! Dolaskom Abramovicha stvorena je mašinerija koja konstantno dovodi sve najbolje što se nudi na tržištu i praktično otima sve što požele drugi engleski klubovi, a opet bi odlaskom Romana za 3-4 godine postali prosječan klub! Od dolaska Glazera u klub su stigli Hargreaves i Tevez na pozajmicu od zvučnijih imena, a mislim da Abramovichev spisak neopravdanih pojačanja nije potrebno navoditi!!! Bosingva je na sekund bio povezan sa Manchesterom, ali je Roman "opet" duplirao ponudu i umjesto Manchesterovh 10, Porto je od Chelsea dobio 20 miliona evrića za igrača na čijoj poziciji imaju Ferreiru i Belletija, takođe dovedeni u Romanovoj eri, tačnije u poslednjih 5 godina. Ni jedan klub na svijetu, čak ni Inter, nije potrošio toliko para na pojačanja, a da ih je tako malo bilo opravdanih. Jedini pravi pogodak je Drogba i koliko-toliko Joe Cole, ostali nisu opravdali uloženi novac. Nadam se da si shvatio šta se ne može kupiti novcem, duh, tradicija, istorija rezultata,... Ni jednom nisam spomenuo da je Romanov novac prljam, čak me ni ne zanima otud mu, ali nije novac sve, iako jeste 90%. Ovih ostalih 10% Chelsea će steći ukoliko se klub počne ponašati kao i ostali, kupovati igrača zarađenim parama, a ne vađenjem direktno iz džepa od vlasnika kojem taj isti novac ne predstavlja ništa!!! Klub je kupljen za 0 funti i 60-ak miliona duga, toliko o njegovoj veličini!
generalno, nemam mnogo toga protiv ovoga, uz nekoliko opaski...
dakle, nije mi jasno gdje su, sa popisa velikana od velikana, nestali milan i bajern. ako cemo po titulama, liverpul je veci klub od mancestera, a notingemu nikako nije mjesto u tom probranom drustvu, jer se njihova tradicija zasniva na dvije uspjesne sezone kad su osvojili dva kupa sampiona i jedno englesko prvenstvo.
druga stvar, pusti tu pricu o 'pravom navijacu celzija' iz srbije/bosne. pa, ja zivim u UK-u (ne previse dugo, doduse), pa nikad ne bi mogo biti 'pravi' navijac nekog engleskog ili skotskog kluba. sta koga odavde ima da veze za mancester, london, glazgov ili sta li vec. ljudi navijaju za celzi zbog toga sto je ove sezone igrao dobro, i ja u tome ne vidim nikakav problem. vise me nerviraju ti koji sebe smatraju pravim navijacima mancestera, celzija ili koga li vec, a u zivotu nisu, niti ce, otici na i jednu njihovu utakmicu.
treca stvar, koliko mancester ima 'svojih' igraca, koji su prosli njegovu skolu, i koliko su oni bitni u timu? da nisu mozda van der sar, vidic, evra, tevez, ronaldo, runi, nani, anderson, rio ferdinand, hargrivs (ne znam jesam li koga zaboravio) izdanci mancesterove skole fudbala? ovo sada je potpuno drugacije nego one, bijase, 98 ili 99 godine kada su im skoro svi igraci bili izdanci njihove skole. sada nemaju ni jednog bitnog igraca, osim starine skolsa, koji je njihov. sve su ih doveli, i to nikako za male pare. prema tome, ne vidim razliku izmedju celzija i mancestera po tom pitanju, osim sto celzi ulaze vece pare.
cetvrto, inter i celzi se ne mogu ni porediti. celzi je za 5 godina velikih ulaganja 3 puta igrao polufinale lige sampiona, jednom finale, osvojio dva prvenstva engleske. a inter za 15 godina velikih ulaganja nije uradio nista. u tome je bitna razlika.
i na kraju, kakve veze ima ko ima vecu tradiciju? licno me zaboli neka stvar ko ima vecu tradiciju. volim da gledam dobar fudbal, pa makar ga igrali strahoba iz medjedje i fk donji smrtici. a celzi je ove godine igrao jako dobar fudbal. ono sto mi je smetalo, i zbog cega sam navijao za celzi, je to sto se citave godine mancester progrlasava za klub 'ofanzivne orjentacije', a posljednjih 10 utakmica im se sve baziralo na odbrani. igraju bez ijednog klasicnog napadaca. imaju najantipaticnijeg igraca u istoriji fudbala u svojim redovima, kao i jednog od najantipaticnijih (mada i najboljih) trenera na svijetu.