Милан Лане Јовановић: После Мундијала долазим у БањалукуЧим заврши Светско првенство у Јужноафричкој Републици настојаћу да дођем у Бањалуку. Животна жеља ми је да посетим град на Врбасу, где је мој отац био у војсци и где су, причао ми је, људи дивни, сусретљиви и гостопримљиви.
Ово је у разговору за "Глас Српске" истакао фудбалски репрезентативац Србије Милан Лане Јовановић, велика узданица "орлова" на 19. мундијалу који почиње сутра. Некадашњи фудбалер Војводине је потом додао:
- Доћи ћу са Милошем Красићем с којим сам нераздвојан у табору репрезентације. Нас двојица желимо да посетимо премијера Републике Српске Милорада Додика. Он је велики човек, прави Србин, много је урадио за наш народ. Хоћемо да поразговарамо с њим о свему, јер је код мене оставио утисак поштеног и племенитог човека који се на све начине бори да нас сачува и заштити. Морам да признам, није му лако и зато хоћемо да му дамо подршку - рекао је Јовановић.
* ГЛAС: Предсједник Владе Републике Српске је човјек спорта, да ли сте се раније срели с њим?
ЈОВAНОВИЋ: Нисам, али кажем да ћу после Мундијала настојати да дођем у Бањалуку и посетим Додика. Знам да Србија у Републици Српској има армију навијача која ће бити уз нас. Настојаћемо да се добрим играма и резултатима одужимо нашим верним симпатизерима и сународницима и обрадујемо све Србе који живе на планети.
* ГЛAС: Ипак, да се вратимо Свјетском првенству. Шта очекујете у Јужноафричкој Републици?
ЈОВAНОВИЋ: Пре свега, не треба подгрејавати еуфорију и расипати се пустим обећањима. Идемо да играмо, корачаћемо од меча до меча. У овом моменту све мисли смо усмерили на утакмицу против Гане од које нам много тога зависи. Победа би нам отворила врата другог круга. Верујемо у то.
* ГЛAС: Шта је највећи адут "орлова" на Мундијалу, односно у групи Д?
ЈОВAНОВИЋ: Видели сте како смо функционисали у квалификацијама. Освојили смо прво место испред Француске. Значи, имамо потенцијала и квалитета да се супротставимо најквалитетнијим репрезентацијама на свету. Наш велики адут је другарство и одлична атмосфера. Све решавамо договором, дишемо као сложна породица. То желимо да задржимо и на југу Aфрике.
* ГЛAС: Многи истичу да је покретач свих позитивних вибрација у табору Србије селектор Радомир Aнтић. Ваше мишљење?
ЈОВAНОВИЋ: Доласком Aнтића за селектора промениле су се многе ствари, све се окренуло ка позитивном смеру. Епилог тога је и пласман на Мундијал. Он је унео колективни дух, истински је ауторитет и велики тренер. У нама је пробудио победнички менталитет и његове заслуге за све ово нису мале.
* ГЛAС: Послије утакмица са Новим Зеландом и Пољском пробудио се скептицизам међу навијачима. Како Ви гледате на то?
ЈОВAНОВИЋ: Свако има право да мисли шта хоће и да то каже. Истина је да нисмо постигли гол у те две утакмице, али пријатељски сусрети су једно, а такмичарски нешто сасвим друго. Мислим да нема апсолутног разлога да се квари атмосфера у екипи поготово после Камеруна. И тада се појавило много критичара, а ми смо победили.
* ГЛAС: Ипак, постоје одређене ствари које треба да се коригују?
ЈОВAНОВИЋ: Наравно, али зна се где се то ради и како. Унутар нашег табора, уз искрен дијалог. Јер он кућу гради. Свесни смо свих позитивних и негативних ствари, али нам у овом моменту најмање треба притисак јавности. "Орлови" ће показати своју снагу на Мундијалу. Будите сигурни у то.
* ГЛAС: Шта Србију највише спутава на путу ка висинама?
ЈОВAНОВИЋ: Не знам шта желите да чујете од мене. Могу да кажем да имамо велику жељу за доказивањем и да једва чекамо да турнир почне. У тој превеликој жељи, да што пре решимо неке ствари на терену, кренемо сви у напад, хоћемо што пре да стигнемо до противничког гола. То је донекле разумљиво. Међутим, колико будемо бринули о противничком, још више ћемо морати да пазимо и на сопствени гол.
* ГЛAС: Је ли то знак да ће "орлови" играти затвореније на Мундијалу?
ЈОВAНОВИЋ: О тактици не желим да причам. Пред нама су три меча, три различита ривала и за сваког од њих ћемо имати другачију тактику. Ваљда је то разумљиво?
* ГЛAС: Њемачка је фаворит и највећи ривал у групи Д. Шта очекујете против "панцера"?
ЈОВAНОВИЋ: Наш циљ је да прођемо у осмину финала, а после тога све је могуће. Сваки противник је подједнако важан. Немачка је можда најзвучније име, али против Гане и Aустралије морамо да будемо опрезни. Не можемо ривале да делимо на лаке и тешке. Гана, Немачка и Aустралија су за нас исти - противници које желимо да победимо!
* ГЛAС: Значи, Србија може много у Јужноафричкој Републици?
ЈОВAНОВИЋ: Наш пласман зависи од многих ствари, а ми се надамо да можемо. Докле? Видећемо!
* ГЛAС: Рафаел Бенитез Вас је "врбовао" за Ливерпул, а он сада прелази у Интер. Како то коментаришете?
ЈОВAНОВИЋ: No comment. After World Cup. Aко сте ме разумели?
* ГЛAС: Да, а зашто не желите да дате коментар?
ЈОВAНОВИЋ: Пред нама је Светско првенство и било би некоректно да сада причамо о клупским темама. Има времена за то. Све што вас интересује, а у вези је са Мундијалом питајте слободно. Одговорићу.
* ГЛAС: Много среће и видимо се у Бањалуци. Надамо се са "Златним глобусом"?
ЈОВAНОВИЋ: Обавезно, царе, видећемо се сигурно. Уколико будем стрелац на Мундијалу гол ћу посветити свим навијачима Србије, посебно онима из Републике Српске. Баш сте ме насмејали. Немам ништа против.
* ГЛAС: Нека Вам је срећно на Мундијалу?
ЈОВAНОВИЋ: Хвала вам много, поздравите Републику Српску и видимо се!
Петрић
* ГЛAС: Зимус је код Вас боравио Бојан Петрић из Борца, био је близу преласка у Стандард?
ЈОВAНОВИЋ: Јесте, ради се о добром момку и квалитетном играчу. Преговори су трајали интензивно, ипак из техничких разлога трансфер није реализован. Често се чујем с Петрићем и разговарамо, видели смо се у Београду. Неретко Красића и мене зову и новинари из Бањалуке и увек се обрадујем позиву из Српске.
Шал Борца
* ГЛAС: На поклон сте добили шал Фудбалског клуба Борац. Много сте се обрадовали?
ЈОВAНОВИЋ: Јесам. Леп је. О Борцу сам чуо све најбоље управо од Бојана Петрића, знам да је клуб изборио пласман на међународну сцену. Овим путем желим да упутим честитке. Кад дођем у Бањалуку посетићу и клуб, желим да се упознам с људима који га воде.