WRC
Rally Sweden 2026. - Dan drugi
Snijeg je malo "promješao" karte .....
Odmah na SS2 je došlo do promjena, lider Ostberg je u dvostrukoj desno-lijevoj krivini ušao previše samouvjereno zaboravljajući da vozi prvi na specijalu po neutabanom snijegu, nije uspio ispraviti svoj Yaris pa je završio u snježnoj bankini. Obično kada se probije snježna bankina vozilo ostaje zaglavljeno, srećom po Ostberga Yaris je nastavio pravo skratio krivinu i teškom mukom izašao ponovo na put. Sreća u nesreći po Solberga što je u tom izletu van puta Yaris prošao samo sa probušenom prednjom lijevom gumom koja je opet uticala na zaostatak od 30 sekundi na kraju specijala.
Pobjednici specijala: Evans SS2 i 3; Solberg SS4 i 8; Katsuta SS5 i 6, Neuville SS7.
Nakon "izleta" Solberga vođstvo je preuzeo Evans koji je u jutarnjem prolasku specijalima izgradio pristojnu prednost od 14,5s u odnosu na drugoplasiranog Kasutu na kraju SS4. Međutim na popodnevnom prolasku specijalima, zaleđeni putevi su se počeli raspadati a kolotrazi produbljivati Evans je kao vodeći čistio put a Katsuta je krenuo u odmjereni napad. Nakon SS7 je preuzeo vođstvo a na kraju SS8 prednost je iznosila 2,8s. Impresionirala me brzina Katsutinog Yarisa na pojedinim pravcima, iako nemam potvrdu gotovo sam siguran da je Yaris išao preko 200km/h .... po utabanom snijegu

.
Pregled dana:
https://www.youtube.com/watch?v=CFEulh694uINakon izleta i probušenog pneumatika, i pored dve pobjede na specijalima Ostberg je bio van prvih pet u generalci. Triling Hyundai-ja Lappi, Fourmaux i Neuville se žalio na nemirni zadnji kraj svog I20 s tim da je Neuville također imao izlet u bankinu bez posljedica po svoj Hyundai. A šta reći za triling M-Sport Forda, nijedna Puma nije prošla specijalima bez najmanje dve bušne gume kao da su vozili po makadamu a ne po zaleđenom putu.
Generalka relija:
1.Katsuta T. Toyota Gazoo Racing WRT 1:10:33.7
2.Evans E. Toyota Gazoo Racing WRT +2.8
3.Pajari S. Toyota Gazoo Racing WRT 2 +22.2
4.Lappi E. Hyundai Shell Mobis WRT +45.9
5.Fourmaux A. Hyundai Shell Mobis WRT +50.3
6.Solberg O. Toyota Gazoo Racing WRT +51.0
7.Neuville T. Hyundai Shell Mobis WRT +1:43.8
8.Armstrong J. M-Sport Ford WRT +2:40.3
I sutra se vozi sedam specijala podjeljenih na 100km.