Ja sad kada bih postavio kompliaciju poteza koje su Senna i Schumacher radili, opet nikome ne bih promjenio. Nostagiju ne mozes dokazima potuci. Pa jedan od najpoznatijih poteza Senne je kada se namjerno zabio u Prost-a 1990. u Japanu. Vozaci koji su vozili sa Sennom su rekli da mu je glavna taktika bila da te stavi u poziciju u kojoj ces ga pustiti da prodje ili cete se obojica slupati.
Cinjenica je da je Max zadrzao trece mjesto sa sporijim autom i starijim gumama dok je Perez (kakav god da je) zavrsio iza Russell-a koji je krenuo iz pit lane-a i imao kaznu od 5 sekundi. Odrbana mu je bila savrsena i tacno na granici. Cak je i u onom potezu kada je izbacio Norris-a van staze ostao unutar linija jer je granica bila pomjerena na plavu a ne bijelu liniju. Cak su i britanski mediji branili Max-a i rekli da je savresno vozio.
Max ce ove godine uzeti titulu sa timom koji ce zavrsiti trece plasirani ili nize, sto se do sada (u modernoj F1) desilo 3 puta.
1976. James Hunt - kada je Niki Lauda imao udes i zbog toga izgubio titulu
1981. Nelson Pique
1982. Keke Rosberg - nakon smrti Gilles Villeneuve i nesrece u kojoj je Didier Pironi ostao nepokretan (oba vozaca Ferrari-a koji je osvojio titulu konstruktora).
A te price o radu sa inzenjerima nocu su mozda bile nekada, ali sada od toga nema nista. Sve ide na simulator i dolaze paketi, i tacno se zna kada se mogu testirati novi dijeli a kada ne.
Što se tiče ovih incidenata nekad i sad, prvo i osnovno, nijedan vozač F1 nije normalan u smislu da ga poredimo sa običnim ljudima. To je mentalni sklop da su i sami svjesni šta nosi svako sjedanje u bolid, svaki duel i opet to rade iznova i iznova, tako da očekivati od njih neke racionalne postupke kao standard u toku trku i nije baš realno.
Sam sport je takav oduvijek da se vodi prljava borba 24/7, trka je samo kulminacija svega i onda opet sve ispočetka. Podmetanja, optužbe, spletke, špijunaža, to je sve sastavni dio F1 i nije bez razloga prozvano cirkusom. Zato mi i nije jasno kad čitam kako se neko čudi ponašanju pojedinaca pa ispadaju ovakvi ili onakvi jer je sve to dio igre. Možda su privatno fini ljudi ali u ovom nema mjesta za pretjeranu finoću.
Pridružio se: 22 Mar 2007, 02:36 Postovi: 1088 Lokacija: Banja Luka - Woking
"Nekoliko vozača traži da FIA dodatno pojasni što je dozvoljeno, a što ne prilikom odbrane pozicije nakon što je Max Verstappen ponovno izazvao kontroverzne reakcije nakon VN SAD-a u Austinu dvaput prisilivši Landa Norrisa van staze, za što nijednom nije kažnjen.
Verstappen je u prvom zavoju prvoga kruga lansirao kasni napad na Norrisa s unutarnje strane i prisilio vozača McLarena da napusti granice staze, ali FIA je uobičajeno popustljiva u prvim krugovima trke, posebno ako ne dođe do kontakta.
Ali u 53. krugu Norris je napao Verstappena koji je opet izuzetno kasno kočio s unutarnje strane 12. zavoja i prisilio Norrisa van staze koji je prošao naprijed i dobio pet sekundi za pretjecanje van granica staze.
I dok se većina slaže da je Norris zasluženo dobio kaznu za ilegalno pretjecanje, vozači nisu sigurni je li u redu braniti se toliko kasnim kočenjem da obojica vozača napuste granice staze i traže da se FIA očituje oko takve vožnje.
“To je uvijek bila siva zona”, rekao je Hamilton koji je s Verstappenom imao brojne okršaje 2021. godine kad su se borili za naslov prvaka.
“Vjerojatno će sigurno morati napraviti neke prilagodbe.”
“Također imamo nedosljednosti u odlukama ovisno o tome koji su suci prisutni. A kao sport, moramo se podići na svim razinama.”
“Puno sam to puta iskusio s Maxom. Ne bi trebao biti u mogućnosti samo baciti bolid iznutra, izaći van staze i zadržati poziciju.”
Hamiltonov momčadski kolega Russell, koji je direktor udruge Grand Prix vozača, smatra da je Verstappen trebao biti kažnjen.
Mislim da ne možete napisati skup pravila koja pokrivaju svaki mogući scenarij, to je vrlo tanka linija”, rekao je Russell.
“Zaista me zanima vjeruje li FIA, nakon što je sve ponovno pregledala, da je Max trebao biti kažnjen za ono što je učinio ili ne.”
“Po mom mišljenju, on je trebao biti kažnjen. Prema tome, zapravo nema rupe u pravilima.”
“Ako kažu: ‘Na temelju naših pravila nije trebao biti kažnjen’, onda on iskorištava rupu u pravilima.”
Sainz je rekao da također ima pitanja o tome koliko agresivan može biti vozač bolida koji se brani.
“To je vrlo dobro pitanje koje moram postaviti sucima jer očito mijenja način na koji se utrkujemo”, rekao je Sainz.
“To znači da tip koji se brani s unutarnje strane može kočiti koliko god želi i može lažirati činjenicu da pokušavaš pogoditi vrh zavoja, a možda to i ne pokušavaš.”
“To treba razjasniti jer su u tom slučaju obojica bili krivi, Max jer je izašao široko, a Lando za dobivanje pozicije izvan staze.”
Buton je jasno objasnio tu Maxovu igru. Jednostavno digne nogu sa kocnice i izadje van staze i time natjera protivnika na sudar ili obilazenje van staze ko u Norisovom primjeru iz Austrije kad ga je skrsio i sad na zadnjoj trci.
I šta je tu problem? Covjek postuje pravila. Nek mijenjaju pravila i neće više moći to raditi.
Slažem se samo za nekonstantnosti u suđenju jer F1 uz silne milijarde koje zarađuju nemaju stalnu postavu sudija nego se rotiraju. Tako je npr Alonso dobio nebuloznu kaznu za “opasnu” vožnju kada je usporio malo u krivini, dok Norris za isti potez npr nije dobio nikakvu kaznu za vrijeme sprint trke u COTA.
Sto se tiče Meksika, Prez panj nije ni u Q2 prosao na domaćoj trci, dok je Max P2. Ferrari bi mogao ovde opet P1 - P2 jer imaju odličan race pace plus dobro čuvaju gume. Mexico je specifičan jer ima ogromnu startnu ravninu tj pocinje se sa samog početka tako da često P1 i nije idealna pozicija jer ovi iza tebe mogu da uhvate dobar slipstream. Npr 2021. Mexico kada je Max prestigao oba Mercedesa sa P3 i onda lakoćom pobjedio. Očekujem da će Max blokirati Norris-a, da će ih Leclerc obojicu zaobići i onda će biti Sainz vs Leclerc za pobjedu a Max vs Norris za P3.
Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26 Postovi: 17851 Lokacija: Q5HW+6W
Max će morati bježati odmah na lijevu stranu. Ako uspije dobro startati sa prljave strane, uzima on Landa u prvoj krivini. Šta će dalje biti - vidjećemo
Pogodio sam Ferrari 1-2, samo ne i kada ce Max i Norris imati kontakt
Ova kazna za Max-a je u sustini reakcija na prethodnu trku jer je razlika minimalna i ovim su dali do znanja da ubuduce nece moci ovako agresivno napadati/braniti se. Ako ostane ovako, P3 i P6, Max ce opet samo izgubiti 7 poena sto nije dovoljno da Norris smanji razliku do kraja sezone.
Kazne zazluženo, samo su trebale biti po 5 sekundi ili je Lando prošlu trku trebao dobiti 10. Čisto konzistentnosti radi... al sve se radi da se stvori borba za titulu u zadnjoj trci.
Ipak P1 - P3. Leclerc je bar spasio auto od proklizavanja i uzeo najbrzi krug.
Nego kad smo kod kazne za Max-a. Clan sudija je bio isti sudija koji je Alonsu dao kaznu u Australiji - Johnny Herbert. Razumijem kaznu za osmu krivinu ali u cetvrtoj krivini, Perez je 2x uradio identican potez i nije dobio kaznu. Uz to, prosle sedmice je Russell za isti potez, "forcing driver off track" dobio 5 sekundi kaznu, dok je Max dobio 10.
Russell kazna:
No / Driver 63 - George Russell
Competitor Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team
Time 14:27
Session Race
Fact Forcing car 77 off the track at turn 12.
Infringement Breach of Appendix L, Chapter IV, Article 2 b) of the International Sporting Code.
Decision 5 second time penalty.
Reason The Stewards reviewed positioning/marshalling system data and in-car video evidence.
The Driving Standard Guidelines provide that when overtaking on the inside the driver must not force the other car off the track and must leave a fair and acceptable width for the car being overtaken. This did not occur on this occasion.
However in mitigation, a 5 second penalty is imposed instead of the standard 10 second penalty because the Stewards determine that the forcing off track was not deliberate, and the driver of Car 63 was in control of the car at all times.
Ovaj ludak krašstapen prelazi sve granice. Svaku trku do kraja ce da izbacuje Norrisa? Tu ce iduca kazna morati biti mnogo veca u koliko ponovi ovo sto radi. Ponavlja isto na svakoj trci. McLaren i Ferrari su bas napravili ogroman posao. Iduca godina će baš biti zanimljiva. Borba više vozača za titulu.
Mozes li mi samo reci zasto velicas Sennu i Schumacher-a koji su radili daleko gore poteze od Verstappen-a? I nema u F1 dodatnih kazni ako ponovi isti potez. Svaka trka se gleda zasebno, tj trebala bi ali su kazne ove sedmice bile primarno reakcija na kmecenje britasnkih medija.
Kako nema. Ima cak mogucnost da ne nastupi trku, da mu se oduzmu bodovi. Svasta je moguce. Lik nije u stanju podnjeti poraz i ajde sto je kreten na stazi, nego je i jako opasan po druge. To je ono sto ce FIA morati sankcionisati i zato se desila kazna od 20 sekundi. Sto se tice razlika, vec sam pisao. Vozacka inteligencija, tehnicka potkovanost, voznja po kisi, posvecenost razvoju tima, harizma, itd itd. Mnogo razlika a samo jedna slicnost, na koju se cilja i koja se zove prljavi potezi. Ova dvojica su imali teske sankcije zbog nekih poteza u karijeri, zasto neko misli da neki Verstapen to nece dobiti?
Obzirom na pad performansi RBR, gledacemo pravog Maksa u iducem periodu u kojem ce se stidjeti njegovi navijaci, ako ih u opste ima
Napravio je grešku, dobio kaznu i idemo dalje. To što ga ti ne gotiviš je druga stvar. Norris nije materijal za šampiona, samo mu se potrefilo da trenutno vozi najbrži bolid.
Kako nema. Ima cak mogucnost da ne nastupi trku, da mu se oduzmu bodovi. Svasta je moguce. Lik nije u stanju podnjeti poraz i ajde sto je kreten na stazi, nego je i jako opasan po druge. To je ono sto ce FIA morati sankcionisati i zato se desila kazna od 20 sekundi. Sto se tice razlika, vec sam pisao. Vozacka inteligencija, tehnicka potkovanost, voznja po kisi, posvecenost razvoju tima, harizma, itd itd. Mnogo razlika a samo jedna slicnost, na koju se cilja i koja se zove prljavi potezi. Ova dvojica su imali teske sankcije zbog nekih poteza u karijeri, zasto neko misli da neki Verstapen to nece dobiti?
Obzirom na pad performansi RBR, gledacemo pravog Maksa u iducem periodu u kojem ce se stidjeti njegovi navijaci, ako ih u opste ima
Da ali to je samo ako nakupi kaznene poene kao Kevin Magnussen. Mislio sam da moze dobiti 20 sekundi za izguravanje vozaca sa staze, 10 sekundi je maksimum. Sada je dobio 20 za poteze u dve krivine.
Za ovo drugo ne znam sta da kazem kada je subjektivno, tj sta uopste znaci vozacka inteligencija i tehnicka potkovanost. Max je kao junior (druga godina u F1, tek pola sezona u RB) prestizao najdominantniji tim ikada po kisi u Brazilu i spasavao auto iz nemogucih situacija:
Cak je i Toto Wolff govorio koliko se kaje sto nije mogao dati ponudu Max-u mjesto, dok je RB imao junior tim i onda je tamo otisao. Glavni razlog sto Lewis napusta Mercedes i odlazi u Ferrari je sto Toto ne zeli opet da rizikuje da neko uzme mladog Kimi Antonelli-a, jer mu se isto vec jednom desilo.
Inace ovo je prvi put od 2008. da Ferrari ima dva vozaca koji su pobjedili vise puta u jednoj sezoni
Neke stvari se sankcionisu u F1 iznenada nakon desavanja. Kada neko bas ucini potez koji nije sportski, ugrozi nekoga itd. Gledali smo to mnogo puta ranije. Ko prati dugo F1, nagledao se tih stvari. Stvarno vise necu pisati o poredjenju. Ja pricam o voznji po kisi, a ti meni izvuces par snimaka. Postoji statistika i ona je neumoljiva. Nema tu subjektivnog misljenja. Ja licno ne mrzim Maxa. Vozac kao vozac, ali ne volim to sto radi.
Norrisu je ovo tek prva godina u kojoj je zabiljezio pobjede. On nema jos dovoljno iskustva u tome i to je normalno. Posebno kada se bori protiv covjeka koji se bori na onakav prljav nacin. Da li je šampionskog kova, znacemo u narednih par godina. McLaren je mnogo pogrijesio pustajuci Piastrija da pobjedi. Svaki bod je bitan.
Sve u svemu, cekali smo ovo par godina pa da uzivamo. Napeta zavrsnica i ako je bodovna prednost relativno velika. Ja prognoziram na zadnjoj trci, u koliko Norris uspije spustiti na ispod 20 bodova, jedan veliki incident i zeleni sto
Pa zadnjih par godina i nema voznje po kisi. Svaki put kada padne kise oni zaustave trku tj pustaju samo kada je staza blago mokra i kisa skoro pa ne pada. Kako da drugacije pokazem da je i Max odlican vozac po kisi nego preko par snimaka.
Znam na sta mislis, ako budu smatrali da je vozac namjerno izazvao udes, mogu mu oduzeti bodove ali to se nije desilo od 1997. upravo kada je Michael Schumacher kaznjen za prljavu voznju. Zato mi nema smisla da njega smatras vozackim idolom a Max-a, koji nije uradio nista ni blizu ovoga "Crashtappen":
Meni je najbitnija stvar ove sezona to da Ferrari napokon ima konkuretno auto tj u vrhu je i mogli bi sledece godine biti konkuretni od pocetka. Nadam se da ce Leclerc nastaviti trend i pobjediti Hamilton-a koji se vec neko vrijeme bori sa nekonstatnoscu tj nedeljom je najcesce ok ali mu fali brzina u kvalifikacijama. Russell je ok vozac ali mislim da je Leclerc daleko bolji, narocito subotom.
Mislim da ce McLaren dominirati u Brazilu, narocito ako bude hladno kao u Meksiku. Ako bude malo toplije mozda se Ferrari ubaci u borbu ali u suprotnom ocekujem laganu pobjedu Norris-a. Las Vegas sa druge strane, ocekuem pobjedu Leclerc-a. Za Katar i Abu Dhabi pojma nemam
Očekujem da Max uzme sa 25-30 bodova razlike, bez nekog njegovog odustajanja ne može se istopiti ova prednost. Najviše mi je žao što je Ferari kasno ušao u sezonu.
Barhein P4 (imao je problem sa kocnicama, bio bi sigurno na podijumu bez toga) Saudijska Arabija P3+F Australija P2+F Japan P4 Kina P4 (Sprint P4) Miami P3 (Sprint P2) Imola P3 Monako P1
Tada je kaskao za Max-om samo 31 bod.
Ali su onda u sredini sezone nakon Monaka:
Kanada DNF Spanija P5 Austrija P11 (Sprint P7) Britanija P14
Tu je izgubio sansu za titulu. Od Belgije je sve opet krenulo nabolje, narocito nakon Monze:
Madjarska P4 Belgija P3 Holadnija P3 Monza P1 Baku P2 Singapur P5 COTA P 1 (Sprint P4) Mexico P3 + F
Te 4 trke su mu unistile sezonu tj sansu za titulu. U 4 trke je uzeo 12 bodova. Da je bio bar P4 na svakoj od te 4 trke bila bi sansa za titulu.
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu