banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 05:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2349 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: OI London 2012
PostPoslato: 13 Avg 2012, 09:36 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 17:38
Eto okacio je Papucar...
samo sto je to manji dio

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 09:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2009, 20:04
Citiraj:
Iako je Srbija kao neovisna država nastupila samo dvaput na Ljetnim olimpijskim igrama, u Stockholmu 1912. i Pekingu 2008., te na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru 2010., osvojivši pritom tri medalje - jednu srebrnu i dvije brončane, na ispraćaju svoje respektabilne i dosad najbrojnije ekipe s više od 100 sportaša za London rečeno je kako se očekuje da u prijestolnici Velike Britanije padne i 100. olimpijska medalja za Srbiju!

Srpski sportaši s pravom očekuju više medalja u Londonu, ali je li ulazak u “klub 100” malo pretjerana priča? Ne, nije. Naime, kako nam je rekao predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, Srbija, odnosno OKS prema Statutu Međunarodnog olimpijskog odbora sljednica je svih nastupa i medalja koje je osvajala Jugoslavija od prvog 1920. u Antwerpenu do zadnjeg u Seulu 1988. godine!

- Mi tu ništa ne možemo napraviti. To je odlučeno još 1992. godine. Naime, sve novonastale države primljene su u MOO kao nove članice, a Srbiji se računalo članstvo SFRJ, pa tako i rezultati - objasnio je Mateša. Dodao je da olimpijske medalje nisu predmet sukcesije bivših republika te da HOO nikad nije pred međunarodnim tijelima pokretao bilo kakvo pitanje da se, eventualno, “zamrznu” medalje Jugoslavije i da njene uspjehe dijele sve države nastale nakon njezina razdruživanja. Prema Matešinim riječima, “takva su pravila igre”.

- Za nas su hrvatski osvajači medalja u dresu Jugoslavije hrvatski olimpijci, ali formalnopravno HOO ne može sebi pribrojiti te medalje - kaže Mateša.

Zbog toga uz imena osvajača olimpijskih trofeja Matije Ljubeka, Đurđice Bjedov, Mate Parlova, Franje Mihalića, Vlade Lisjaka, Kreše Ćosića i brojnih drugih hrvatskih sportaša piše - Srbija.

Nepravda za sve
To piše i pokraj imena Miroslava Cerara, Šabana Trstene, Redžepa Redžepovskog, Aziza Salihua, Šabana Seidiua, Mateje Svet i Jure Franka
. Pogotovo to nije pravedno zato što su mnogi sportaši Hrvati nastupali u drugim republikama ili se, pak, neki pripadnici drugih nacionalnosti mogu podvući pod “hrvatske sportaše”. Gdje je i što je kriterij? Budući da je teško tako podijeliti medalje, svi bi trebali imati pravo na njih.

Možda bi slijedom toga i OK Srbije trebao riješiti pitanje “mirovina” nekadašnjim osvajačima medalja iz cijele bivše Jugoslavije?!

Sva odličja
Hrvatski su sportaši u pojedinačnoj konkurenciji ili sudjelujući u ekipnim sportovima osvojili 41 odličje na Ljetnim olimpijskim igrama od ukupno 83 koliko ih je dobila Jugoslavija. Hrvatski sportaši osvojili su gotovo pola medalja Jugoslavije na Olimpijskim igrama i najbrojniji su osvajači olimpijskih trofeja u odnosu na predstavnike drugih republika.

U pojedinačnoj su konkurenciji osvojili 14 medalja - šest zlatnih, šest srebrnih i dvije brončane, a kao članovi momčadskih sportova osvojili su 27 medalja - devet zlatnih, 12 srebrnih i pet brončanih.

No, nije problem samo za Hrvate. Kraljevina Jugoslavija na tri je Olimpijade osvojila osam medalja, no sve su to dobili slovenski gimnastičari, od kojih Leon Štukelj čak pet. Na ZOI su slovenski sportaši osvojili sve četiri medalje za SFRJ, i to 1984. i 1988. godine.

Statut MOO-a
Srbija se tako, po Statutu MOO-a, ali i zbog inertnosti olimpijskih odbora država bivše Jugoslavije može podičiti, osim sa svoje tri medalje iz Pekinga 2008., s još 83 “ljetne”, četiri “zimske” medalje osvojene pod stijegom Jugoslavije te još devet osvojenih u zajedničkoj državi s Crnom Gorom.

Ali evo, ovo je meni zanimljivo, ovo boldirano. Naravno da će ostati kako je do sada bilo. Ali mene fascinira ovo hvaljenje sa toliko medalja a osvojili ih Šaban, Redžepa, ....

Ali ja sam se već umorio od pisanja na ovoj temi tako da se više nejavljam povodom ove rasprave

Da li je bolje ispasti glup ili iz auta??

Ako umrete izgubili ste važan dio svoga života.

Poslednji put menjao Josip321 dana 13 Avg 2012, 09:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 09:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2011, 00:36
zasto mi je izbrisan sad post???

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 09:49 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
ajd Josipe razguli,zlonamjeran si jer uvlacis siptare koji su drzavljani Srbije,to pogotovo jesu medalje Srbije,prevodis ovo u politiku....kako bas nabrajas siptare a preskoci slovence......

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 09:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Neki hrvatski "znanstvenik" nakon "istrazivanja" dosao do zakljucka da Usain Bolt ima hrvatske krvi jer mu je neki pra pra pra predak Hrvat :lol: :lol: I navodno je zato Bolt bjelji od ostalih Jamajcana. :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 09:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 13:42
samo sam cekao za koga ce napisati ali i sebe su nadmasili sa ovim garavim

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 09:55 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ma opusteno a sta cemo sa ljudima koji su bili Hrvati a izjasnjavali se kao Jugosloveni...

Niko ih nije tjerao da se odricu... A ima primjer DDR cije medalje su ostale u istoriji mada znamo kako su osvajane :)

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 10:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Nov 2010, 22:12
Josip321 je napisao:
Pa u pravu si. Inače je Mate teški i ponosni Srbin i srpski domoljub.
Čitav život je živio u Srbiji!

Pa mene bi bilo stid kitit se tuđim perjem.

da vi ste rvati poznati po stidu

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 10:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Dovoljno je reci - Nikolaj Pesalov

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 10:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Za Josipa

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 10:23 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Emir je pravoslavac ...

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 10:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Danijele, dva kaznena boda! :)

Ali nebitno, ko god je rodjen u Srbiji i hoce da igra/trci/skace/puca/tuce pod njenom zastavom; dobrodosao.

Shakale, Maradon je Hrvat. Obama je Hrvat. Stvarno bi bezveze bilo da i Bolt nije Hrvat.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 10:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Kontam da je i Phelps Hrvat isto?

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 10:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Šta ćemo sa Srbima koji su ateisti :)

Srbija je pravni nasljednik SFRJ. Što se ranije nisu sjetili toga pa da sukcesijom podjele i medalje :)

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 13:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Sasvim je normalno da je raspadom bivse drzave, posto je Srbija nasljednik bivse Jugoslavije u MOK-u, da su sve medalje upisane Srbiji. Kao i u slucaju SSSR-a i tu je kraj price na tu temu. Bilo bi neuporedivo bolje i korisnije za sve drzavice nastale raspadom SFRJ da je Jugoslavija ostala. Ali znamo dobro kako su se razvijale stvari devedesetih i sada je stavljena tacka na to. Da je Juga ostala, da nam se nisu desile devedesete, uz nacin rada u sportu, mislim tu na sistem, izdvajanja za sport, tretman koji je uopste sport imao u drustvu, bilo bi mnogo lakse i sportistima da osvajaju vrhunske rezultate namedjunarodnim takmicenjima. I tu vise nema sta da se doda ili oduzima, to je valjda jasno. Ipak narodi na ovim prostorima su odabrali drugacije puteve. Nisam nikakav nostalgicar, ali ce vrijeme pokazati sta bi bilo da je bilo i sta bi bilo kad bi bilo.

Sto se tice ovogodisnjeg srpskog nastupa na Olimpijadi, kada bi se gledale brojke, ima puno razloga za zadovoljstvo:
1. Osvojena je konacno 100 medalja za Srbiju, cime je na dostojanstven nacin obiljezeno 100 godina olimpizma u Srbiji
2. Na ovoj olimpijadi osvojena je jedna medalja vise nego u Pekingu, dok su Pekingu nismo vidjeli zlato, sada jesmo.
3. Na povrsinu je izbilo nekoliko izuzetno i kvalitetnih pa i mladih sportista, pogotovo u individualnim sportovima, koji uz predan rad, i posebna ulaganja u njih, uz ozbiljan rad tokom novog Olimpijskog ciklusa mogu zabilistati u Riju. Tu prvenstveno mislim na streljastvo, koje nam je i ove godine osvjetlalo obraz, zatim na Kolasinca i Bekrica a ima tu jos mladih atleticara koji bi mogli napraviti dobar posao, na Veljku Stjepanovica u plivanju, tekvondiste, kajakase, veslace... Drzava bi osim vecih ulaganja u njih trebala osnoviati i jedan poseban olimpijski fond plus, za nadarene sportiste, potencijalne osvajace olimpijskih medalja, u koji bi svaki privredni subjekt u Srbiji, morao izdovjiti odredjena sredstva, u koji bi svaki gradjan morao odvojiti od svoje plate deset dinara.

Sto se tice kolektivnih sportova, treba dobro sjesti, i vidjeti gdje se ko nalazi. Sta je sa omladinskim pogonima u rukometu, odbojci, kosarci. Zasto nema kontinutiteta u ovim sportovima, a u vaterpolu recimo ima. I naravno, drzava osim sto mora obezbijediti sredstva, i mijenjati sistem rada po skolama gdje se i stvara baza buducih sportista, mora i na mjesta trenera postavljati najbolje strucnjake. Puno puta su nam dobre i perspektivne generacije upropastavali nekvalitetni treneri i selektori. I tome treba posvetiti punu paznju.

Ne mogu se oteti i utisku da je na OI otisao i jedan broj sportista koji nije bas dao sve od sebe, a trebao je. Osvajaci medalja su im nadam se otvorili oci i pokazali kako se bori za Srbiju. Takodje, ne mogu se oteti utisku, da u kljucnim momentima, u pojedinim sportovima nismo imali ni sportske srece, tri cetvrta mjesta je ipak hm, a ne mogu se oteti ni utisku da smo u pojedinim sportovima igrali protiv vjetrenjaca ( mec za bronzu u vaterpolu ).

U svakom slucaju, sada se treba pod hitno sjesti, podvuci crta, vidjeti sta smo to sve u toku protekle 4 godine, kada je olimpijski ciklus u pitanju odradili kako ne treba, sta kako treba. Ono sto je bilo dobro, ne mijenjati, ono sto nije valjalo, pod hitno mijenjati, jer nije u pitanju samo OI. Ako ne budemo mijenjali, postavlja se pitanje sta uopste mozemo napraviti vec na sljedecem EP ili SP u recimo rukometu ili odbojci. Prva sljedeca provjera za srpske sportiste je Svjetsko prvenstvo u veslanju u Plovdivu, koje pocinje prekosutra. Koliko vidim tamo idemo sa totalno podmladjenim timom pa ce biti zanimljivo vidjeti kako ce to izgledati i koliki potencijal imaju neki novi klinci u ovom sportu.

Prvo cemo sutra navece docekati na dostojanstven nase Olimpijce osvajace medalja, jer su oni to zasluzili, a onda svi odgovorni u srpskom sportu, trebaju zavrnuti rukave i na posao.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 13:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Da se nadovezem na druga....
Sinoc je u sestom krugu bio gost Aleksandar Sapic koji je sad predsjednik opstine Novi Beograd.Izasao je sa fantasticnim predlogom o kojem se vec vode rasprave i sto ce mislim olimpijskim sportovima u Srbiji dati novu dimenziju i podici na daleko visi nivo.Naime opstina Novi Beograd je spremna da prepusti kompleks SRC 11.april koji je potpuno renoviran,kao i bazen i okolno zemljiste i da se tu dogradi i uokviri jedan olimpijski kompleks za pripremu i treniranje kandidata za olimpiske igre kao i samih olimpijaca.
Po njegovim rijecima to nije daleko od realizacije.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 14:46 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Srbija nije 2 puta nastupala na OI kako to prenose zlobni hrvatski mediji nego je nastupala na ljetnim OI i 1992, 1996,2000,2004, 2008 i tekuće 2012. godine. Srbija je jedini pravni nasljednik SRJ/SCG i broj medalja iz tog perioda skupa sa upravo osvojenim u Londonu je 19 a ne 7 kako vole prenijeti pojedini hrvatski mediji. Kada je Hrvatska pokretala nebuloznu tužbu za "genocid" protiv Srbije zanimljivo je da se pozivala na SFRJ iako Srbija nije jedini pravni nasljednik SFRJ. Tada im nije smetalo.

Što se tiče "prisvajanja tuđih medalja" objašnjeno je da se OKS jedini nije morao učlanjivati u MOK nakon raspada SFRJ nego je OKS nastavio kontinuitet Olimpijskog komiteta Jugoslavije. Olimpijski komitet Jugoslavije 1948. nastavio je kontinuitet Olimpijskog komiteta Kraljevine Srbije.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 16:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Dobro , rista , i jesi li ti konacno otkrio toplu vodu ?

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 16:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Josip321 je napisao:
Ali zar je pošteno da se Srbija kiti medaljama Mate Parlova i sličnih pojedinaca??? Evo, neću spominjati medalje iz momčadskih sportova.

Iskreno vas pitam??

A je li pametnjakovicu, ko je finansirao te hrvatske "sportase" u onoj drzavi? Mislis li da su sve hrvatske sportiste finansirali iskljucivo samo Hrvati pa da sad mozemo reci da je Hrvatska jedina zasluzna za uspjehe individualnih sportista? Sipak.
Tako da ne seri vise, i kao i svi ostali Hrvati, pojedi govno koje si sam posrao.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2012, 23:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
ssaassaa je napisao:
Dobra utakmica,evo i crnogorci uzese medalju,od bivsih republika jedino nije bosna mislim uzela medalju nikad u istoriji,a u evropi mozda jos 3-4 drzave nisu uzele medalju,a medju njima je i bosna

А никад и неће. :D

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2349 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]