Popokatepetl je napisao:
Odavno sam odustao od nerviranja zbog fudbalske reprezentacije, podrska se podrazumijeva, ali hladne glave, ne dotice me pretjerano ni pobjeda ni poraz. Ali jedna stvar mi je zapala za oko u mnogim analizama i komentarima, i nije mi jasna nikako - shvatam da su nas Svabe 60-tih uzimale na kondiciju i tempo, ali kako je moguce da jedna profesionalna ekipa u 21. vijeku, sa igracima koji igraju u jakim evropskim ligama, i uz sve to vazi za vise krljatorsku nego tehnicku, gubi utakmicu zato sto ne moze trcati svih 90 I kusur minuta?
Zato sto nam je kompletna ekipa sastavljena od drvosjeca visokih 10 metara....to su ti igraci koje mi imamo i nemamo bolje....stoperi su ultra spori i dzaba im svo njihovo zalaganje i trud (koji u ove dvije utakmice nije bio upitan) jer oni jednostavno nisu nikada niti ce ikada bit drugaciji od ovoga sto jesu...Nastasic je tu malo bolji i moderniji, nije tolika strvina, pokretljiviji je, bolje osjeca prostor i moze iznositi loptu ili je ispucati relativno precizno, al jbga on se povrijedio i ostali smo na ovima koji igraju...desnog beka nemamo i onda Ivanovic to mora da krpi a nije vise ni u godinama kad moze da trci puno i u napadu ga nema....sa druge strane je Kolarov koji je sasvim dobro odigrao obe utakmice, na nivou je svojih igara iz rome ali on tamo ima pokretljivijeg stopera iza sebe i onda moze puno vise da se osloni na saigrace da ce pokriti prostor nazad....Tadic ima ozbiljnih problema sa kondicijom kroz kompletnu karijeru, on u 35. minutu vec dise na skrge i nakon pauze u poluvremenu u stanju je odigrat jos maksimalno 15 minuta i to je to, nije to sad otkriveno, to je tako od kada on ganja loptu i mislim da je to glavni razlog sto do sada nije zaigrao za neki od top klubova u evropi...vezni red koji drze Milivojevic i Matic se oslanja na zonsko pokrivanje i ponekad markiranje igraca ali oni nemaju eksplozivnost da odgovore na ove male nabildane svicarce, pokusali su to sa par grubljih startova, dobili zute kartone i to je to....Krstajic je svjesno povukao nasu ekipu jer je skontao da se protivnik previse krece u svim smjerovima i da ih ne moze zaustavit na velikom prostoru pa je pokusao sa zatvaranjem na svoju polovinu, i to je donekle u prvom poluvremenu dalo rezultat...ali par gresaka nas je kostalo svega....prva i najveca greska je nemanje Fejse da zamjeni nekoga u sredini ili cak da pocne utakmicu jer je eksplozivniji i vise mu odgovaraju ovakvi svicarci nego Maticu i Milivojevicu...drugo je ostavljanje Tadica u igri iako se vidi da tu imamo velikih problema i moralo se na neki nacin reagovati jer je kompletnu utakmicu njihov glavni igrac bio Rodriguez i trebalo ga je zaustavit....trece je zamjena Kostica (koji je evidentno bio prespreman za trcat jos tri i po dana bez prestanka) sa Ljajicem koja nije imala nikakvog smisla, nekako je logicnije bilo zamjeniti SMS-a ili Matica sa Ljajicem i eventualno ubaciti Prijovica pa ih napasti sa dva visoka (od kojih jedan odmoran) naprijed...ne mogu sad reci da se nije moglo dobiti ovu svicarsku ali glavne greske vidim kod postavke igre Krstajica, da se ne lazemo, nije on bas imao puno opcija (klupa nam je tanka, Grujic nije nikakva opcija, kao ni Radonjic, znaci i nemamo bas neke dubine pogotovo sto fale Gacinovic i Fejsa) ali nesto je ipak mogao da uradi...evo npr mogao je Kostica da gurne na desnu stranu i umjesto Tadica ubaci Ljajica i umjesto SMS ili Matica da udje Prijovic, prebaci na 3-4-1-2 i pokusa tako da ih stisne...vjerovatno bi tako Kolarov dobio vise mjesta da uputi neku dugu loptu a naprijed bi bili dvojica blavora da to eventualno spuste Ljajicu ili Kosticu na drugoj strani, bilo bi malo vise jakare ali na kraju krajeva to je igra kojoj mi tezimo....