starlight je napisao:
Je li OK svratiti na bilo koji vaš trening ili je potrebna neka najava, mislim da vam ne remetim tok treninga.
Наравно. Дођи када год пожелиш.
starlight je napisao:
1. Da li se Wing Chun izgovara "Ving Čun" ili nekako drugačije?
Изговара се управо тако. У преводу значи "песница прољећа". Мада, у Кини постоји још неколико назива под којима је овај стил борења познат.
starlight je napisao:
2. Možeš li da navedeš još neke stvarne autoritete iz svjeta Wing Chuna?
Дакле, поред већ поменутог Милета Васиљевића, ту су још, као највећи мајстори, Шен Ми Ло и Сун Шан. Уколико желиш могу да ти дам још неколико имена, од којих неколицина предаје не свјетским WACMA и КУНГ ФУ универзитетима.
starlight je napisao:
3. Koji majstorski rang ima Lee?
Трећи.
starlight je napisao:
4. Da li se sistem rangiranja i pojaseva opisan na kungfu.co.yu primjenjuje i u vašem klubu?
Да. У потпуности.
starlight je napisao:
5. Šta je to što tebe lično privlači kod Wing Chuna?
Мене с почетка - немилосрдност саме дисциплине. Дакле - апсолутна борба ради апсолутног преживљавања. Временом сам заволио и другу, филозофско - религијску страну овог система.
starlight je napisao:
6. U kojoj disciplini se Lee takmičio u Phoenixu 2000. godine?
У Винг чун формама.
[quote="starlight"]Kako otprilike ide tok učenja, prema nekim informacijam do kojih sam mogao doći u Wing Chunu postoje 3 forme praznih ruku, jedna na drvenom čovjeku i dvije sa oružjem, Chi Sao i možda još po nešto. Da li u prvim mjesecima naučite sve forme ili to ide postepeno? [quote="starlight"]
Ток учења иде од једноставног ка сложеном. У првим мјесецима или годинама одрађују се базичне технике које се касније усложњавају и усавршавају неким другим техникама које се нафдовезују на њих. У почетку се раде технике везане искључиво за статични положај ногу. Без кретања. Али, тако мора, јер су ручне технике након одређеног времена усложњавају до те границе да одређена ножна кретања не би могла пратити ручне технике. Тек након неколико година (4-5) одрађују се прве технике у којима се заједно вежу руке и ноге. Али, и те технике су у том контексту базичне и основа су за касније напредне технике које су заиста борбеног карактера. Дакле - на основу тог шаблона ојег радиш на почетку развијаш свој начин и систем борења.
Што се тиче форми - податак који си дао није тачан. Постоји много већи борј форми. Ни ја сам им не знам број. Поред основних форми које се раде на почетник нивоима, тачније - на нивоима који претходе мајсторству, постоје и мајсторске форме за сваки систем којег радиш унутар самог Винг чуна. То подразумијева и неколицину различитих форми са свим оружјем са којима радиш, ако изузмемо она оружја (нож, лептир мачеви) која служе за увјежбавање. Дакле - постоји неколико форми које радимо са сабљама, дугим и кратким штаповима, моткама, кукама, хелебардама, сјекирама, копљима, вилама...
Не постоје форме које се раде са чутком. Али, постоје технике које се одрађују на истој. Али, оне се раде углавном онда када немаш партнера као супротну силу.
Што се Ћи Шоа тиче - то су већ много напредне технике које се раде након 7-8 година тренирања. О њему не могу много да ти причам. Он се најбоље објашњава када се ради. Чак ни гледање не помаже.
Литературе о правом Винг Чуну немаш баш много, првенствено зато што се Винг Чун готово никада није преносио тим путем. Он не може да се учи из књиге ни у ком случају. Али, ако те занима још нешто теоретски - само питај.
Сада сам имао мало времена, али потрудићу се да ти сљедећи пут мало исцрпније одговорим на свако сљедеће питање које поставиш...