Ja se niz godina bavim kung fuom, pri cemu sam imao priliku da radim i sa kik bokserima, karatistima, dzudistima, aikidokama, nindjama, i imam barem osnovnu predstavu o njima. Moj stav je, da je tesko naucnim metodama pokazati koja je vjestina najbolja, bas iz razloga sto se baziraju na razlicitim filozofijama. E sad, to sto ti, na pomen rijeci filozofija, odmah pomisljas bog zna sta, samo govori da ne treba da trcis pred rudu. Ti trazis da ti ja sad kazem konkretno: to je tako zbog toga i toga, ali stvari nisu tako jednostavne. Koliko god ti ja ponavljao, da kad se radi o majstorskim nivoima nekih vjestina, visina i masa ne igraju narocitu ulogu, ti neces vjerovati. Ja nijednom nisam rekao da su MMA borci losi borci, naprotiv, ali takodje ne smatram da su najbolji borci na svijetu, niti da su MMA sistemi najbolji moguci. Dalje, kazes da je MMA najbolji, jer se koriste vjestine koje "rade", a otpadaju one koje su neralne i neefikasne, otpadaju. Sustina je da ne postoje nerealne i neefikasne vjestine, vec samo losi izvodjaci. Konkretno, poceci kung fua sezu jos prije nove ere, a razvijao se na sljedeci nacin: bilo je dosta skola i stilova, ali posto su se oni medjusobno klali i istrebljivali, vremenom su opstale samo one skole i tehnike koje su najbolje i najefikasnije. A bolje metode selekcije od ove nema. Zatim jos, koliko sam pratio MMA, mada to nije mnogo, znam da se otvorena borba dosta prigusuje, i mnogo se radi u parteru (ispravi me ako grijesim, ali mislim da su tu brazilski dziudzicu borci najdominantniji, bar su bili). Ako cemo gledati sa stanovista realnosti, ma koliko ja licno volio borbu u parteru, jer predstavlja sjajnu vjezbu, u praksi je dosta manje upotrebljiva od, recimo, nekih osnovnih bacanja, koja se, koliko sam vidio, rjedje koriste (mada se njima dolazi do polozaja za parter). Sto znaci da je njihov sistem treninga je osmisljen da funkcionise u ringu, a van toga moze, a ne mora da ima prakticnu primjenu. Izvorne borilacke vjestine su se razvijale kao nacini da se prezivi, i to je ono sto od pocetka pokusavam da podvucem kao razliku izmedju vjestina i sportova. Naravno, mnoge izvorne vjestine su u vecoj ili manjoj mjeri dobile svoju sportsk(ij)u varijantu, sto je u vecini slucajeve ono sto se kod nas trenira. I na kraju, ti si i dalje uvjeren da bi protiv "tog nekog nindze" imao "vece sanse", nego protiv MMA borca, ali vjeruj mi da ne bi (ne bih ni ja, nemoj misliti da te nesto za*ebavam), ali samo zato sto mislis da je borac opasniji sto je veci i misicaviji, sto uopste ne mora da bude slucaj.
_________________ Umro je Džimi Hendriks iz Sijetla, Klepton i Pejdž su dva matora pijetla, al' budućnost je ipak svijetla sve dok nam je Popokatepetla...
|