Citiraj:
Generalni sekretar RSBiH Smajo Karačić o meču Grčka-BiH
24/01/06
Grci nisu birali sredstva u susretima sa reprezentacijom BiH Žalba poslana EHF
Generalni sekretar Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Smajo Karačić naglasio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je kvalifikaciona utakmica 6. kola za SP 2007. u Njemačkoj, Grčka - BiH (31:28), u Kilkisu, u subotu, odigrana u potpuno neregularnim uslovima.
“Zbog svega što se desilo, uputili smo žalbu Takmičarskoj komisiji EHF-a, a o svim događajima obavijestićemo i IHF”, rekao je generalni sekretar RSBiH Smajo Karačić i dodao:
“Uložili smo žalbu zbog činjenice da je utakmica održana u dvorani koja ne ispunjava uslove. Druga činjenica na kojoj zasnivamo žalbu je da utakmica nije završena. Ostalo je osam sekundi do kraja kada su sudije dosudile sedmerac za Grke, a nakon njegovog izvođenja više se nije igralo. Gledaoci su tada ušli na teren i meč je priveden kraju, a da se nije odigrao ostatak susreta. Uz sve to imali smo i fizički napad na našu reprezentaciju ”, kazao je Karačić.
Generalni sekretar Saveza potvrdio je da su na kraju meča od strane grčke reprezentacije i publike napadnuti Mirza Hurem i selektor reprezentacije Vojislav Rađa, a i on sam je dobio nekoliko udaraca.
Govoreći o tuči koja nastala, Karačić je istakao:
“Publika je uletjela na parket, nastao je pravi haos. Ovo je prvi put da nam se ovako nešto desilo. Prema našoj reprezentaciji i klupi, krenula je masa, ali naši reprezentativci se nisu uplašili i razbježali, što tamošnja publika izgleda nije očekivala, pa je uslijedila tučnjava. Pomoćni trener reprezentacije Grčke bio je glavni kolovođa. I sam sam dobio udarac u toj gužvi, Hurem je nokautiran, rasječena mu je usna, a Rađa je zadobio povredu glave i grudnog koša. Neki su bili gaženi, ali i naši igrači počeli su da uzvraćaju, morali smo se braniti”, konstatovao je Karačić.
On je istakao da ne može u ovom trenutku sa sigurnošću govoriti o tome kakvu će kaznu donijeti EHF.
“Žalba je napisana. Šta će od toga biti, ne znam. Ono što je sigurno jeste to da se ne može reći da su sudije i delegat završili regularno utakmicu jer je ostalo osam sekundi do završetka susreta. Treba imati u vidu da je u trenutku kada je izvođen sedmerac, na terenu bilo 100 ljudi! ”
Generalni sekretar RSBiH najavio je da će Savez učiniti sve kako bi pravda bila zadovoljena.
“Ako bude trebalo otputovaću u Beč, u EHF i pregledati kasetu sa ovog meča. Pokušaćemo da ovo riješimo i da pomognemo sami sebi. Uopšte me ne zanima kolika će finansijska kazna biti za Grčki savez. Tražićemo da se utakmica poništi i da se registruje službenim rezultatom 10:0 za nas. Što se tiče reprezentativaca, ponosan sam na njih. Ovakav odnos prema državnom grbu još nisam vidio ”, kazao je Karačić.
Moj jarane,sta si ocekivao od grcke ciganije?