Slusao sam komentare Nikija Laude tokom i nakon utrke. Covjek je realno sagledao situaciju i pokusao objektivno sagledati rezultat i posljedice ove utrke.
Kao prvo, nekoliko puta je naveo da je ovo najdosadnija i najlosija utrka Formule 1, koju je on gledao u svom zivotu. Slazem se s njim. Jedini trenutak uzbudjenja je bio onaj izlazak Schumija iz boxa kad se zamalo sudario sa Barichellom.
Kao drugo, doveo je u pitanje odnos medju timovima - prvenstveno Ferrari u odnosu na ostale. Izrazio je cudjenje, kako celnici FIA-e i vodje timova nisu mogli da nadju neki kompromis, kako bi utrka bila "regularno" odvozena makar za gledaoce. Ovaj inat medju timovima ne vodi nikud i destruktivan je.
Kao trece, postavio je pitanje - sta ce biti nakon ove utrke? Koje startne pozicije ce imati oni timovi na treningu i kvalifikacijama, koji su utrku odvozili? Da li ce trka biti ponistena, odnosno bodovi ce biti oduzeti? Kamera je cesto prikazivala Bernija Eclestona i Lauda je potvrdio, da jos nije vidio Bernija tako nervoznog i "pomahnitalog". Izgleda da ce ova utrka imati dalekoseznije posljedice, nego sto se misli.
Zatim je razgovarao o pravilima i njihovim mogucim izmjenama. Naveo je da postoji sansa da nakon 2008. godine, kada Berniju isteknu vlasnicka prava na F1, odredjeni timovi osnuju svoj savez i da uvedu nova pravila.
Osim toga, pricalo se o unazadjivanju tehnke u bolidima, kako bi vozac bio vise odgovoran za voznju, a ne da razni senzori i high tehnologija upravljaju bolidom. U tom slucaju bi kvaliteta vozaca dosla do maksimuma i tad bi se lakse raspoznalo, ko je dobar vozac, a ko ne. Samim tim bi i trka bila uzbudljivija i zanimljivija.
Ja sam se ove sezone taman ponadao da ce svaka trka biti uzbudljiva i zanimljiva, pa se nadam da mi ovaj skandal od utrke nece pokvariti optimizam i zelju za gledanjem F1.
Wrrrooooooooooom....