21/09/2005 | Izvor: B92, Radio Slobodna Evropa
Rakočević: „Selektor je sve rekao”
Selektor Željko Obradović na konferenciji za novinare u Novom Sadu posle poraza od Francuske kao glavni razlog katastrofalnog rezultata na Evropskom prvenstvu naveo je loše međuljudske odnose u ekipi.
Igor Rakočević kaže da je reprezentacija osramotila košarku Srbije i Crne Gore. On potvrđuje da je selektor Željko Obradović rekao istinu o odnosima u ekipi:
„Nemamo atmosferu između sebe i to je najveći problem. Zbog toga i nismo da odigramo bolje. Mi igrači smo najviše krivi za sve ovo. Neću naravno pričati o imenima, bilo je ljubomore i jednostavno kako se kaže „i Bog ti ne da da napraviš rezultat kada imaš igrače koji se tako ponašaju. Tvrdim da selektor tu uopšte nije kriv. On je svoj posao odradio najpoštenije, davao nam je prave savete, ali nije uspeo da napravi tu atmosferu.
Sinoć posle utakmice sa Francuzima u svlačionici naše reprezentacije zaista je bilo sukoba, ali Rakočević tvrdi da nije bilo tuče sa Markom Jarićem:
”Jeste, bilo je konflikta, koškanja i verbalnih duela, ali je ipak to malo prenapumpano. Osećaj je grozan, šta da kažem. Što se mene tiče, ja ću uvek biti tu za reprezentaciju. Nadam se da ćemo nekako uspeti da vratimo obraz našoj košarci“ rekao je Rakočević.
Rebraca za blic
Željko Rebrača o debaklu plavih na Evrobasketu i lošim odnosima u ekipi
Mi smo kao grupa građana!
Negde iza ponoći, samo dva sata posle eliminacije sa Evropskog prvenstva, kada se većina naših igrača razbežala glavom bez obzira po belom svetu, zakucan za fotelju hladnog foajea novosadskog hotela „Park“, dugo je ćutke sedeo Željko Rebrača.
Najiskusnijem reprezentativcu poraz od Francuske je, očigledno, pao najteže od svih 12 odabranih.
Sada već penzionera plavih upitali smo zašto sedi sam.
- Želim da se pozdravim sa kapitenom Dejanom Bodirogom i selektorom Željkom Obradovićem. Neću da bežim, bez obzira na sve.
Zašto smo ovako prošli na EP?
- Nešto mi stoji u grlu, ne znam odakle da počnem priču… Preživljavam košmare. Pored talenta koji imamo pokazali smo da smo najgora ekipa na šampionatu.
Postoji li obrazloženje?
- Rekao sam još na početku priprema, ako pobedimo sami sebe, naše sujete i egoizam, onda možemo nešto i da uradimo. Reprezentacija nije klub, ovde je potrebna žrtva za grb i za dres. Bar sam ja tako naučio još 1992. uz Divca, Danilovića, Savića, Paspalja... I bio sam ponosan na naše rezultate, na naše jedinstvo, a sada me je sramota, blam. U zemlju bih propao. Ovog puta smo pokazali da nismo tim, već grupa građana.
Šta sve nije ispoštovano?
- Neka svako stane pred ogledalo, neka svako ponaosob kaže. Nije me bilo u reprezentaciji četiri godine zbog povreda i problema sa srcem, pa opet na pripreme sam došao sav napaljen, gladan novih titula. Imao sam ogromnu želju da uzmemo zlato i sve sam podredio tom cilju. Nisam razmišljao ni o porodici, ni o klincima toliko. Ali, šta sad kad nas 12 na terenu nismo uradili ono što je trebalo. Kad staviš na papir, reći će mnogi ovaj tim vredi, ali nije tako. Nismo došli do hemije među svim tim „zvezdama“ – prstima obe ruke Rebrača stavlja znake navoda.
Selektor kaže da su pojedini lumpovali po kafanama, na pripremama?
- Da smo uzeli zlato, o tome niko ne bi pričao. To što je Željko rekao – u pravu je, trener je uvek u pravu. Svega je bilo. Izlazili smo Đorđević, Danilović i ja i 1997. tokom EP u Barseloni, ali smo na kraju bili prvi. Možda su to bili bolji igrači, ali i drugo je vreme. Danas se sve meri ugovorima, milionskim ciframa, ali to nije realnost. I? Ko smo mi sada? Ma, smešni smo. Umislili smo da smo neko i nešto na osnovu uspeha u polednjih desetak godina. Najteže je sačuvati tron, a pri tome ostati normalan. Svi ste bili u pravu, pljuvali ste nas posle prve utakmice sa Španijom, sada imate još više razloga za tako nešto.
Naveliko se priča o sujeti kod igrača?
- Sujeta je čudo. Tu je osnovni problem.
Da li ste se trudili da sve to rešite na vreme?
- Imali smo niz sastanaka, ali to nije bilo dovoljno. Pričali smo sve i svašta još pola sata u svlačionici posle poraza od Francuske. Ne bih da ulazim u detalje ko je šta rekao. Reći ću samo jedno: bila je to ružna slika. Kad bih vam prepričao detalje samo bih me još više bilo blam – rekao je Željko Rebrača.
LIČNI PRIMER(I)
MOŽDA su stariji mogli da utiču na ponašanje mlađih reprezentativaca.
- Ne znam na koji način mogu da utičem na nekoga. Ne kažem da su drugi krivi, i ja sam krivac, staviću sebe na prvo mesto. Mogu samo ličnim primerom i ponašanjem da pokažem odnos prema timu. Pitanje je da li to neko može da shvati. Nisu ni mene Divac, Savić ili Paspalj jurili i vukli za uši - priča Rebrača.
NBA SVE POKVARIO
REBRAČIN savet klincima koji će ubuduće nositi plavi dres:
- Da budu gladni titula, da podrede sebe kolektivu i da ne razmišljaju o draftovima. Nemojte pogrešno da shvatite, ne aludiram na nekog posebno, govorim samo kakva je situacija. Ti draftovi, odlasci u NBA, sve su pokvarili. Da smo mi ostali normalni, da razmišljamo na drugačiji način, ne bi se ovo desilo.
D. J. Bužić
|