Popokatepetl je napisao:
Besparica je napisao:
Vecina tradicionalnih vjestina je specijalizovala samo jedan segmet borbe, dok je druge zanemarila ili se jako malo bavi njima. U tom smislu misim da su nekompletne.
Ali su te vještine taj segment razvile do savršenstva, i u tome je njihova ljepota i moć. Iako cijenim MMA, njegova upotrebljivost seže samo do određene granice, jer, iako pokriva nekoliko segmenata borenja, čini to površno.
Ne bih se slozio da se to cini povrsno. A i razlicita su nam misljenja sto se tice specijalizacije. Mislim, svaka cast kada neko jedan segment borbe usavrsi. Ali takav borac je jednodimenzionalan.
Evo, mogu sebe da postavim u neku hipoteticku situaciju.
Momak iz Slavije, koji trenira vise godina, se natakeri na mene... E sada ja imam solidan udarac, vjerujem da bih mogao da srusim vecinu ljudi, ali slozicete se da je glupost pesniciti se sa bokserom. Znam i osnove borbe na zemlji, nista posebno, ali sam uvjeren da bih imao ogromnu prednost nad nekim ko nema nikakvog znaja iz te oblasti. I na taj nacin bih sebi znacajno povecao sanse.
Zar ne bi bilo bezze da "ja" pariram liku koji je doveo segment boksanja do "savrsentva"?
Desetak treninga u parteru ne bi znacajno narusilo boksersku vecinu, ali bi mu sigurno povecali sansu da odbrani taj pokusaj rusenja i da me zakuca.
Eto, u ovim teoretskim pricama svako moze natjerati pricu na svoju vodu...
Svejedno, moje misljenje je da ipak treba traziti balans izmedju svih segmenata borbe.
Popokatepetl je napisao:
U istočnjačkim vještinama značajnu ulogu igra tradicija, i to je ono što mi zapadnjaci teško shvatamo. Navikli smo ići linijom manjeg otpora
Meni to ne smeta. Nikada nisam isao linijom manjeg otpora, makar sto se treninga tice.
Daljac je napisao:
Kinesko borenje je specijalizovano za sve vrste borenja. Pa tako i za parter, samo što se on uči dosta kasnije, jer je veoma komplikovan i iscrpljujući.
Pa u tome je i ljepota.