Gizzzmo je napisao:
@ Garfield>
Tehnike u dzudou se dijele na 3 velike grupe>
1. tehinka padova
-naprijed
-nazad
-u stranu
2. tehnika u stojecem stavu
-rucna
-bocna
-nozna
-pozrtvovana (naprijed, nazad, u stranu)
3. tehnika u parteru
-zahvati
-gusenja
-poluge
a ne znam odakle ti tehnike udaraca u vitalne tacke, jer se zna da je dzudo sport u kome nema udaraca.\
vidim, napisao si da je zabrenjeno u takmicarskom dzudou, ali isto tako u ovoj sportskoj vjestini NEMA tehnika udaranjem, osim u samoodbrani, ali to nije judo.
Dalje, odavno nema kazni kei koku i shido, vec samo shido 1, shido 2 i shido 3. Ili to ne znas, ili nisi procitao sta si prekopirao, ili nisi upucen u izmjene.
I ne cudi me. Kad vidim kako svi sude. Po pravilima starim 5-10 godina. Nekad ne mogu da se nacudim primitivizmu i zaostaloscu- ne mislim konkretno na tebe, nego na sudjenje uopste...
Za ligu me bilo sramota sto uopste treniram taj sport. Nisam vidjela 2 ispravne sudijske odluke. Sve je otislo u pravcu u kojem nikad nije trebalo.
Dzudo u RS je jako los.
Pa jeste li vidjeli one zenske ekipe?? Kadetkinje ase takmice za seniore, sve okacile crne pojaseve, a ne znaju ga ni svezati, a ni ponasati se na strunjaci dostojanstveno.
Ne znaju ni hodati po strunjaci.
Tako sam bijesna sto je dzudo degradiran u smislu da trenerove cerke imaju 2. DAN, a veze nemaju o zivptu.
O moj Boze!
Nikad losija liga!!!
Tako da Brada, nisi nisat propustio. Nije kao nekada. 4-5 muskih i 3 zenske ekipe. katastrofa.
Sve lazni dzudisti.
OD SRCA VAM HVALA NA PODRSCI
SVE JE U REDU STO JE GORE NAPISANO SAMO IMAJU ATEMI WAZA-TEHNIKA UDARACA;I NADAM SE DA CE VAM STARIJI JUDISTI TO POKAZATI:ISTINA DA SE NE PRIMJENJUJE U SPORTSKO JUDOU
ISTINA JE DA NEMA KAZNE CHUI I DA IMA SAMO SHIDO I HAMSOKU MAKE
osnovne podjela tehnika u judou
--------------------------------------
-stojeci stav-tachi waza
na tlu-ne waza
tehnike bacanja-nage waza
stim sto se nage waza djeli na
-nozne-ashi waza
-bocne-koshi waza
-rucne-te waza
-pozrtvovane-sutemi waza
a ne waza na