banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 18:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 277 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2007, 09:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2007, 13:53
[quote="brada"]tesko je odrediti ko je favoriti jer se za to takmicenje svi pojacavaju ali mislim da je rade licina i srpski soko u prednosti.
Ipak je domacin na kraju bio prvi...tj.''Rade Licina''...u finalu su vrlo tijesno pobijedili ''Pantere'' iz Bijeljine...a treba napomenuti i da su se susreli i u grupnoj fazi,i da je j.k.''Rade Licina'' bio bolji...!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2007, 12:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Dzudo (Judo) je kreacija japanskog ucitelja fizickog vaspitanja, doktora Kanoa (Jigoro Kano) koji je kao ekspert dzudzice (jujitsu), drevne japanske borilacke vestine ciji nastanak datira oko 230 godine pre Hrista, osnovao novu skolu borilackih vestina koju je nazvao Kadokan dzudo - taj termin dzudo je zapravo nastao od japanskih termina ju - koji znaci neznost, mekocu, fleksibilnost i do - koji znaci put, nacin, ucenje - jer je osnova dzudoa da se protivnikova tezina, snaga i zamah iskoriste protiv njega, te da se protivnik izbaci iz ravnoteze, obori i zadrzi u tom polozaju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2007, 14:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

JUDO
JU - nježan, lagan
DO - put ili način
Judo je borilačka vještina i sport nastao u Japanu. Judo je nastao iz borilačke vještine Jujutsu. Osnivač Judo-a je Prof. Jigoro Kano (1860-1938).

Sadržaj
1. Istorija
2. Trening
3. Stepenovi
4. Tehnike
5. Sport
6. Za Kraj

1. Istorija
1860. - Rođen je Jigoro Kano u Kobe-u / Japan.
1877. - Jigoro Kano je upisan na Tokyo Imperial University. Počinje se baviti borilačkom vještinom Jujutsu.
1882. - Jigoro Kano je sa 9 učenika osnovao Kodokan Institut (mjesto za učenje puta) gdje je razvijao i usavršavao Judo. Judo se iz Japana raširio po cijelom svijetu.
1951. - Osnovan IJF – International Judo Federation.
1964. - Judo je uvršten na Olimpijske igre (za muškarce), 1992. (za žene).

2. Trening
Judoka (osoba koja trenira Judo) trenira u kimonu / judogi (bijele ili plave boje). Judogi (gi = odjeća) se veže pojasem u boji. Judo se trenira na Tatami-ju (strunjačama) u Dojo-u (prostorija za treniranje).

3. Stepenovi
Postoji 6 učeničkih (Kyu) i 10 majstorskih (Dan) stepenova. Judoke stepenove stiču na polaganjima za pojaseve koja se održavaju u judo klubu i na judo seminarima.
Naziv Stepen Boja pojasa
Rokyu 6. Kyu bijeli
Gokyu 5. Kyu žuti
Yonkyu 4. Kyu narandžasti
Sankyu 3. Kyu zeleni
Nikkyu 2. Kyu plavi
Ikkyu 1. Kyu smeđi

Shodan 1. Dan crni
Nidan 2. Dan crni
Sandan 3. Dan crni
Yondan 4. Dan crni
Godan 5. Dan crni
Rokkudan 6. Dan crni ili crveno-bijeli
Shichidan 7. Dan crni ili crveno-bijeli
Hachidan 8. Dan crni ili crveno-bijeli
Kudan 9. Dan crveni
Judan 10.Dan crveni

4. Tehnike
1. Tehnike bacanja (nage-waza)
• Ručne tehnike (te-waza)
• Bočne tehnike (koshi-waza)
• Nožne tehnike (ashi-waza)
• Požrtvovane tehnike prema naprijed (ma-sutemi-waza)
• Požrtvovane tehnike ustranu (yoko-sutemi-waza)
2. Tehnike u parteru (katame-waza)
• Držanja (osaekomi-waza)
• Gušenja (shime-waza)
• Poluge na rukama (kansetsu-waza)
3. Tehnike udaraca u vitalne tačke (atemi-waza)
• Tehnike zabranjene u sportskom takmičenju

5. Sport
Judo takmičenje se održava u sali za takmičenja koja mora da zadovolji određene standarde. Borilište je pokriveno strunjačama (tatami) i sastavljeno je iz borilačkog prostora (širine 8 x 8 m > 10 x 10 m) i sigurnosne zone (širine 3 m) ta dva prostora su podjeljena sa zonom opasnosti (1x1 m - sastavni dio borilačkog prostora) koja je označena strunjačama crvene boje. Prostor za takmičenje je površine 14 x 14 m > 16 x 16 m.
Judo sport ima poseban sistem bodovanja a pobjeda se može ostvariti bacanjem, tehnikom odrađenom u parteru ili pobjedom na bodove.
Sistem bodovanja
Ippon = 10 Bodova (pobjeda)
a) Kada takmičar uz kontrolu baci protivnika pretežno na leđa sa znatnom snagom i brzinom.
b) Kada takmičar drži protivnika u osaekomi-waza (držanje) a ovaj se ne može osloboditi 25 sekundi.
c) Kada se takmičar preda, udarajući dva ili više puta rukom / nogom ili kaže maitta (predajem
se) a što je rezultat primjene neke tehnike držanja, shime-waza (gušenje) ili kansetsu-waza (poluga na rukama).
d) Kada je takmičar onesposobljen uslijed neke tehnike (gušenje) ili kansetsu-waza (poluga na rukama).
Ekvivalent: Ako je jedan takmičar kažnjen kaznom hansoku-make (kazneni bodovi), drugi se proglašava pobjednikom.
Waza-ari = 7 Bodova (2 x Waza-ari = pobjeda)
a) Kada takmičar uz kontrolu baci protivnika, ali tehnika ima nedostatak u jednom od 3 elementa
potrebnih za ippon (bacanje pretežno na leđa sa znatnom snagom i brzinom ).
b) Kada takmičar drži protivnika u osaekomi-waza (držanje), iz kojeg se ovaj ne može osloboditi za 20 sekundi ili više ali manje od 25 sekundi.
Ekvivalent: Ako jedan takmičar bude kažnjen kaznom keikoku (kazneni bodovi) njegov protivnik odmah dobiva waza-ari.
Yuko = 5 Bodova
a) Kada takmičar uz kontrolu baci protivnika, ali tehnika ima djelomičnih nedostataka u dva od tri elementa
potrebnih za ippon.
Primjeri:
1. djelomični nedostatak u elementu (pretežno na leđa) i jednom od ostala dva elementa (brzina) ili (snaga).
2. (pretežno na leđa), ali nedostatak u ostala dva elementa (brzina) i (snaga).
b) Kada takmičar drži protivnika u osaekomi-waza (držanje) iz kojeg se ovaj ne može osloboditi 15 ili više sekundi, ali manje od 20 sekundi.
Ekvivalent: Ako je jedan takmičar kažnjen sa chui (kazneni bodovi) , drugi natjecatelj odmah dobiva yuko.
Napomena: Bez obzira na broj dosuđenih yuko (bodova) nikakav njihov broj ne može biti jednak jednom waza-ari. Ukupan broj objavljenih yuko (bodova) mora biti registrovan. Npr. Takmičar kojemu je dosuđen 1 x waza-ari pobjeđuje takmičara kojemu je dosuđeno 2 x yuko.
Koka = 3 Boda
a) Kada takmičar uz kontrolu baci protivnika na jedno rame, stražnjicu ili bok s brzinom i snagom.
b) Kada takmičar drži protivnika u osaekomi-waza (držanje) iz kojeg se ovaj ne može osloboditi 10 ili više sekundi, ali manje od 15 sekundi.

Ekvivalentan: Ako je jedan takmičar kažnjen sa shido (kazneni bodovi) drugi takmičar odmah dobiva koka.

Napomena: Bez obzira na broj dosuđenih koka (bodova) nikakav njihov broj ne može biti jednak jednom yuko ili waza-ari. Ukupan broj objavljenih koka (bodova) mora biti registrirovan. Npr. Takmičar kojemu je dosuđen 1 x yuko ili waza-ari pobjeđuje takmičara kojemu je dosuđeno 2 x koka.

Bacanje protivnika na prednji dio tijela, koljena, ruke ili laktove, smatra se kao bilo koji napad. Isto tako i osaekomi-waza (držanje) do devet sekundi smatra se samo kao napad.

6. Za Kraj
Kada te guraju vuci, kada te vuku guraj.
Popusti da bi pobjedio.
Judo je sport, borilačka vještina i način življenja. Judo kao sport pomaže u razvoju tijela, Judo kao borilačka vještina pomaže u samoodbrani a Judo kao način življenja pomaže u razvoju uma i karaktera.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2007, 15:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Brada,mislim da je ovo bilo neophodno na pocetku ovog foruma...ipak malo informacija nikom ne skodi,a malo ko ih zna...!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 12:07 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Sep 2007, 18:02
garfield
drago mi je na izvjescu sa ekipnog takmicenja i da je rade licina pobjedio jer mi je to uvijek bio drag klub.
a i za ovo sto si postavio mislim da ima na prvoj i drugoj stranici mozda nisi vidio .
ipak hvala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 13:48 
Pripravnik
Pripravnik

HARAU TSURI KOMI ASHI
--------------------------------

izvodi se kada tori ide na ukea.
momenat je kad uke povlaci nazad desnu nogu,tori tada iskoraci desnom nogom napred ,a lijevo pokupi ekeovu desnu u pravcu njegovog kretanja,vukuci rukama snazno prema sebi i ulijevo.
prije nego sto pocne da vuce rukama prema sebi,potrebno je da malo gurne ukea da bi izazvao reakciju prema napred.
tehnika moze biti efikasna samo uz dobro sihronizovan rad ruku i noge koja kupi.

nastavlja se...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2007, 19:42 
Pripravnik
Pripravnik

AHMED FATKIĆ ODLIČAN U 1.HJL
Rojeka, 10.12.2007.- Ahmed Fatkić član judo kluba «Una» iz Bihaća završio je svoj nastup za judo klub «Rijeka»u ovogodišnjoj judo ligi HJS, sa 4 pobjede, 3 poraza i 1 neriješen ishod je njegov učinak u 1.HJL.
Treneri kluba Huse i Fićo su zadovoljni njegovim učinkom u judo ligi, a ako kažemo da je u dvije borbe izgubio od Talijana i Rusa, to znači da HJL i nije baš bezazlena, jer klubovi u Hrvatskoj Judo Ligi se pojačavaju, a ove godine pojačali su se sa, pored gore spomenuti, i sa Slovencima i Bosancima.
Na kraju i sam izjava Slaviše Bradića glavnog trenera «Rijeke» dovoljno govori o našem takmičaru:
- Kao glavni trener JK “Rijeka“, mogu slobodno na kraju ocijeniti da je Ahmed opravdao reputaciju koju sam usmeno dobio od trenera «Une».
Naime u svim borbama maksimalno je pokazivao volju za pobjedom i što je jako bitno, koristi se osjećajima i znanjem pravog juda. Evidentno je da je njegovo znanje u NE WAZI veliko, a uz godine koje predstoje sa znanjem će definitivno steći i iskustvo. Njegove morfološke karakteristike odlično koristi i uz kvalitetan rad kao što je do sada imao, podršku bliže i šire okoline koju će zasigurno trebati kada dostigne veći nivo natjecanja, rezultat i majstorstvo u judu svakako će biti na vrlo visokoj razini. Naravno ukoliko sve bude po planu računamo na njega i dogodine.».

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2007, 16:45 
Pripravnik
Pripravnik

MEĐUNARODNI TURNIR ;BOŽIĆNI KUP 07;

Opet kući sa medaljama
* Osvojeno 22 medalje: 2 zlatne i 11 srebrenih i 9 bronzanih i
pehar za 3 mjesto ekipno

Duga Resa, 15.12.2007.- Zlatne medalje osvojili su Mirza Omerdić i Adema Dervišević, srebrene osvojili su Tarik Skalić, Amar Halilagić, Ena Alagić, Selma Halilagić, Ena Kurbegović, Esma Alagić, Harun Sadiković, Anamarija Franjić, Azra Kliko, Ajla Hrnjica i Tarik Jusufhodžić, a bronzane su pripale Harisu Tutiću, Arminu Mujagiću, Emiru Mahmutoviću, Eni Mahmutović, Azri Topčagić, Aidi Pervanić, Emini Kliko, Alminu Okanoviću i Omeru Subašiću.
U ekipnom plasmanu judo klub Una je osvojio treće mjesto

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2007, 21:16 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 07 Maj 2007, 10:57
auuuu bre al ste napisali sve i svasta al vidim da niko nije bas zainteresovan za ovo al neka sta je tu je,et nedavno je bila liga i mi smo bili prvi :) sta da kazem bilo tjesno.... poludio sam u zadnjoj borbi kad su radili Mile i onaj (djedica) iz pantera :) liga je bila solidna panteri su zadavali najveci problem,a kraijina nam je bila najlaksa :) rezultat je pokazo al et sta je tu je :) zeza nemam nist protiv krajine
A tema je bila Judo u RS i BiH a ne istoria juda...moze dobor doci al ima sajtova dje se moze naci vise o judu i ljepse napisano i slikovito itd...
vidim malo nasi imena judista iz BL,Bjeljine....treba pisati o nasim iako malim rezultatima al sta je tu je opet.
I brada iz kog si ti kluuba i koje si god ne da mi se sve ovo cita mozda pise a ja nisam vidio,i dje treniras ili si trenirao i koji si pojas da kazem..
Atrenutno stanje juda je lose ne mozemo da poredimo judo pre rata i ovaj sad...to je ne uporedivo
I danas je tesko nekog navuci da trenira judo bude tu dosta male djecice al sa vremenom na vreme on prestanu svidi im se nesto drugo i napuste...to se ne moze promjeniti
I potrebno je mediske pozornosti al to je tesko dobiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 20:51 
Pripravnik
Pripravnik

KATA GURUMA
momenat kad uke iskoraci desnom nogom naprijed
tori udje svojom desnom nogom medju ukeove noge i spusti se u jigo tai.
lijevom rukom vuce iznad svoje glave,a desnom obuhvati ukeovu desnu butinu i uspravi se zajedno sa ukeom na ramenima.
baca ga na svoju lijevu stranu,privlaceci svoju lijevu nogu desnoj.
vazno je da tori ne savije kicmu prema naprijed,nego da mu je gornji dio tijela uspravan i kada dize ukea da cak ima osjecaj da je nagnut prema nazad.

moram napomenuti da je ovo kata guruma koja se radi u kati.
dok borilacka kata guruma ima vise varijanti
-------------------------------------------------------
nastavlja se.....
------------....
ko hoce da cita neka cita
isto ako ima gdje bolje-bujrum
vec sam napisao koji sam pojas ako nekog interesuje pronacice.
sve informacije mozes cuti od banjaluckih prijeratnih dzudista
dovoljno ti je moj nick da kazes-brada.
--------------------------------------------------------------------[/b]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 15:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
@ Garfield>

Tehnike u dzudou se dijele na 3 velike grupe>
1. tehinka padova
-naprijed
-nazad
-u stranu
2. tehnika u stojecem stavu
-rucna
-bocna
-nozna
-pozrtvovana (naprijed, nazad, u stranu)
3. tehnika u parteru
-zahvati
-gusenja
-poluge

a ne znam odakle ti tehnike udaraca u vitalne tacke, jer se zna da je dzudo sport u kome nema udaraca.\
vidim, napisao si da je zabrenjeno u takmicarskom dzudou, ali isto tako u ovoj sportskoj vjestini NEMA tehnika udaranjem, osim u samoodbrani, ali to nije judo.

Dalje, odavno nema kazni kei koku i shido, vec samo shido 1, shido 2 i shido 3. Ili to ne znas, ili nisi procitao sta si prekopirao, ili nisi upucen u izmjene.

I ne cudi me. Kad vidim kako svi sude. Po pravilima starim 5-10 godina. Nekad ne mogu da se nacudim primitivizmu i zaostaloscu- ne mislim konkretno na tebe, nego na sudjenje uopste...

Za ligu me bilo sramota sto uopste treniram taj sport. Nisam vidjela 2 ispravne sudijske odluke. Sve je otislo u pravcu u kojem nikad nije trebalo.
Dzudo u RS je jako los.
Pa jeste li vidjeli one zenske ekipe?? Kadetkinje ase takmice za seniore, sve okacile crne pojaseve, a ne znaju ga ni svezati, a ni ponasati se na strunjaci dostojanstveno.
Ne znaju ni hodati po strunjaci.
Tako sam bijesna sto je dzudo degradiran u smislu da trenerove cerke imaju 2. DAN, a veze nemaju o zivptu.
O moj Boze!
Nikad losija liga!!!

Tako da Brada, nisi nisat propustio. Nije kao nekada. 4-5 muskih i 3 zenske ekipe. katastrofa.
Sve lazni dzudisti.

Poslednji put menjao Gizzzmo dana 24 Dec 2007, 15:53, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 15:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@ gigoptic>

Mnogo su ti smijesna ona pitanja o tome ko je brada , koje je godiste i koji ima pojas:)
hahah

Pozdrav Bradi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 19:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2007, 21:59
Brada je legenda banjaluckog foruma..
:notworthy: Legendo samo nastavi,zelim ti svako dobro...I tebi Gizmo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 00:57 
Pripravnik
Pripravnik

Gizzzmo je napisao:
@ Garfield>

Tehnike u dzudou se dijele na 3 velike grupe>
1. tehinka padova
-naprijed
-nazad
-u stranu
2. tehnika u stojecem stavu
-rucna
-bocna
-nozna
-pozrtvovana (naprijed, nazad, u stranu)
3. tehnika u parteru
-zahvati
-gusenja
-poluge

a ne znam odakle ti tehnike udaraca u vitalne tacke, jer se zna da je dzudo sport u kome nema udaraca.\
vidim, napisao si da je zabrenjeno u takmicarskom dzudou, ali isto tako u ovoj sportskoj vjestini NEMA tehnika udaranjem, osim u samoodbrani, ali to nije judo.

Dalje, odavno nema kazni kei koku i shido, vec samo shido 1, shido 2 i shido 3. Ili to ne znas, ili nisi procitao sta si prekopirao, ili nisi upucen u izmjene.

I ne cudi me. Kad vidim kako svi sude. Po pravilima starim 5-10 godina. Nekad ne mogu da se nacudim primitivizmu i zaostaloscu- ne mislim konkretno na tebe, nego na sudjenje uopste...

Za ligu me bilo sramota sto uopste treniram taj sport. Nisam vidjela 2 ispravne sudijske odluke. Sve je otislo u pravcu u kojem nikad nije trebalo.
Dzudo u RS je jako los.
Pa jeste li vidjeli one zenske ekipe?? Kadetkinje ase takmice za seniore, sve okacile crne pojaseve, a ne znaju ga ni svezati, a ni ponasati se na strunjaci dostojanstveno.
Ne znaju ni hodati po strunjaci.
Tako sam bijesna sto je dzudo degradiran u smislu da trenerove cerke imaju 2. DAN, a veze nemaju o zivptu.
O moj Boze!
Nikad losija liga!!!

Tako da Brada, nisi nisat propustio. Nije kao nekada. 4-5 muskih i 3 zenske ekipe. katastrofa.
Sve lazni dzudisti.

OD SRCA VAM HVALA NA PODRSCI
SVE JE U REDU STO JE GORE NAPISANO SAMO IMAJU ATEMI WAZA-TEHNIKA UDARACA;I NADAM SE DA CE VAM STARIJI JUDISTI TO POKAZATI:ISTINA DA SE NE PRIMJENJUJE U SPORTSKO JUDOU
ISTINA JE DA NEMA KAZNE CHUI I DA IMA SAMO SHIDO I HAMSOKU MAKE

osnovne podjela tehnika u judou
--------------------------------------
-stojeci stav-tachi waza
na tlu-ne waza
tehnike bacanja-nage waza

stim sto se nage waza djeli na
-nozne-ashi waza
-bocne-koshi waza
-rucne-te waza
-pozrtvovane-sutemi waza

a ne waza na
-tehnike kontrole-osae komi waza
-tehnike gusenja-shime waza
-tehnike poluga-kansetsu waza

i
tehniku udaraca
atemi waza

tehnike padova
mae ukemi-pad naprijed
ushiro ukemi -pad nazad
yoko ukemi -pad na stranu
-pad na plecke
-pad sa jedne sake
-pticiji pad

mislim da sam vec to napisao ali evo da jos jednom ponovimo
ipak veliko hvala na javljanju

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 01:29 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2007, 09:06
I ja sam trenirao dzudo, ali se nazalost raspao dzudo klub u doboju.... Inace bi svima preporucio da se bave ovim sportom!!! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 21:40 
Pripravnik
Pripravnik

HANE MAKI KOMI
---------------------------------

izvodi se slicno kao hani goshi,samo se pretezno koristi zamah vlastitog tjela.
lijeva ruka vuce oko sebe,a desna prolazi ukea u desno,pri cemu ukeova nadlaktica dolazi pod torijev desni pazuh,gdje je tori i fiksira.
desna noga torijeva je savijena i na njoj dize ukea
a baca ga rotirajuci se u lijevo oko sebe
i padajuci na svoj desni bok ,pri cemu uke pada na ledja.
sve ovo treba izvesti kontinuirano u jednom zamahu.
poslije realizovanja tehnike,tori ne smije pasti na ukea,nego pored njega.
i tad dolazi u poziciju da plasira zahvat ili polugo ako se bacanje ne okvalifukuje kao ippon.

sve ove tehnike objassnjavam iz desnog garda

nastavlja se...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2007, 11:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Toliko sam procitala strucne literatura i nigdje se se izdvaja "Tehnika udaraca u vitalne tacke". A nisam se s ovim susrela ni u praksi.
Brada, napisi nesto vise o ovome.
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2007, 12:17 
Pripravnik
Pripravnik

ATEMI-WAZA = ATE-WAZA (Udarci) + MI-WAZA (vitalne tocke)

dijele se u

UDE-ATE ili udarci rukama i

ASHI-ATE udaci nogama.

U Kodokan judou udarci se limitiraju na ove dvije grupe, bez obzira sto
udaraca i tehnika udaraca ima puno vise.

Ovi su odabrani kao mogucnost, zbog mogucnosti izvodjenja pod utjecajem
ekstremnog stresa.

UDE-ATE :-udarci rukom
Yubi-saki-ate
Ago-oshi
Ryogan-tsuku
Suri-age
Tegatana-ate
Nname-uchi
Kiri-oroshi
Ushiro-dori
Hiji-ate
Ushiro-ate
Ago-hiji-ate
Ushiro-dori

ASHI-WAZA udarci nogama

Hiza-gashira-ate
Ryo-te-dori
Hiza-otoshi
Sekito-ate
Ke-age
Mae-geri
Mawashi-geri
Kakato-ate
Ushiro-geri
Yoko-geri
Ashi-fumikomi

MI-WAZA vitalne tocke

U klasicnom judo Atemi to su :

1. Tendo
2. Uto
3. Kasumi
4. Dokko
5. Jinchu
6. Kachikake
7. Sui getsu
8. getsu ei
9. Denko
10. Myojo
11. Tsuriage
12. shiatsu-kansetsu

U Kodokan judou izucava se uporaba Atemi-waza je u cilju onemogucavanja napadaca
da razmislja o bilo cemu drugom osim boli.
Ne mozete misliti o dvije stvari istovremeno. To jednostavno ne moze
biti ucinjeno. Ukoliko mislite o tome stvo vas je udarilo sto se cesto
tada ne mozete razmisljati o udaranju !
Vrlo je vazno da razvijete mogucnost da nadjete i udarite u podrucja koja
su gore navedena pod bilo kojim i kakovim uvjetima.
Vas zivot ili zivoti vasih voljenih mogu se jednog dana naci ovisni
o vasoj sposobnosti upotrebi Atemi-waza.
eto najvjerovatnije su vas treneri ucili sto su vitalne tacke i gdje se nalaze-od glave pa do pete-ima ih dosta. -mada mnogi treneri to izbjegavaju jer ima nas svakakvih :cry:
obicno kad covjeka uhvatite za vrat i gusite prva njegova reakcija da vas uhvati za ruke mada ima milion drugi mogucnosti da se oslobodi,ali on se nemoze koncentrisati i ide sa rukama gdje ga boli.

i da su novine sa kioska mogu upotrebiti kao oruzje :wink:

ok gizzzmo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2007, 12:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala na odgovoru.
Mada znam da su mae geri, ushiro geri, mawashi geri i ostalo udarci koji se upotrebljavaju u karateu.
Da, znam da je judo bazican u tom smislu.
I sigurna sam da u danasnjem judou skoro nikad necemo sresti udarce kao element ucenja ili borbe, osim mozda na istoku. Jesam li u pravu? Zapadna skola ne uci tako... bar mi se cini.
Govorim o savremenom...

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2007, 13:58 
Pripravnik
Pripravnik

Gizzzmo je napisao:
Hvala na odgovoru.
Mada znam da su mae geri, ushiro geri, mawashi geri i ostalo udarci koji se upotrebljavaju u karateu.
Da, znam da je judo bazican u tom smislu.
I sigurna sam da u danasnjem judou skoro nikad necemo sresti udarce kao element ucenja ili borbe, osim mozda na istoku. Jesam li u pravu? Zapadna skola ne uci tako... bar mi se cini.
Govorim o savremenom...

Pozdrav

tako je
ucila si sigurno samoodbranu u judou
udarci nogama -nemogu se nazvati drugacije vec ma,ushiro joko geri itd znaci od tih udaraca si ucila kako se odbraniti a da bi naucila neces zvati karate borca vec judistu koji ti sparinguje zar ne.
znaci svaki judista trebao bih poznavati anatomiju bar u onolikoj mjeri da zna koje su vitalne(osjetljive)tacke
mada mislim da ce vam vasi treneri dati odgovore na to.
neznam dali poznajes kate(formu) i vidjeces da u katama za vise pojaseve su zastupljena atemi waza.
ok gizzzmo-hvala na javljanju i koliko je u mojoj moci nace mo odgovore.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 277 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]