left4dead je napisao:
Nisam najbolje razumio ono sa "polugama iz vedra neba"
Pa mislio sam ono da tek tako u sekundi namjestas polugu s nogu, da uhvatis covjeka jednom rukom i da on mora da radi salto mortale da mu ne polomis ruku, kako bi ti rekao... U Steven Seagal stilu.

To mi je bas nategnuto.
left4dead je napisao:
Sjecam se nekog dokumetarca u kojem je MMA "borac" (ne znam kako se to zove) imao protiv sebe par likova iz Izraela ( krav-maga). U jednom momentu se nasao u parteru sa protivnikom a ostali su prisli i poceli ga sutati nogama.
A jest' im foliska.

Skupilo se nekolikog izraelskih "nidzi" i namlatili covjeka. Pa ko nebi dobio batina? Osim ako u nastavku nije dosao prakticar aikidoa i ispresavijao Jese?
Aj ako mozes da se sjetis koji je to dokumentarac, da pogledamo.
Daljac je napisao:
Aikido uopšte nije primjenljiv u realnoj borbi, osim ako se ne tučeš protiv nekoga ko ne zna makar mahati rukama. Poluga je zakonitost koja mora imati tri stvari da bi bila urađena: tačku oslonca na kojoj praviš polugu, silu kojom praviš pologu i smjer u kojem praviš polugu. Ako ukineš bilo koji od ova tri elementa, ukinućeš polugu. A to je izuzetno lako, jer svi koji se bave polugama polaze od pretpostavke da je ruku veoma lako uhvatiti u borbi i da ju je, ako je već uhvaćena, veoma lako saviti. Ali, kontre koje se rade na poluge koje primijenjuje aikido i naša policija su toliko smiješne i jednostavne da je obično nevjerovatno. Pored toga, poluga najčešće podrazumijeva korišćenje dvije ruke da bi se savladala jedna, a borenje bi trebalo da postoji u sasvim drugim okolnostima, tj. da praviš višak ruku, a ne manjak. Dalje, šta ćemo sa problemom finti iliti "kvarnjaka"?
I poluge mogu biti upotrebljive ali u odredjenim uslovima, momentima i situacijama. Slazem se da je poluge mnogo teze raditi od onoga sto demonstrijaju aikodoasi. A ovi potezi sto radi nasa policija je, koliko sam vidio, ono tipa jedan lik uperi pistolj a drugi pridje i zavrne osumnjicenom ruku.

Mozda je dobro za obuzdavanje onih divljanera i huligana koji su vec obradjeni pendrecima

, ali onako sam, nenaoruzan ici na nekog ozbiljnijeg...