banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jun 2025, 09:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 339 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Maj 2010, 12:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
left4dead je napisao:
Onda promijeni pelene :D
Bezveze je sto pljujes po necemu o cemu nemas pojma, a o tome da se ovaj covjek kojeg ismijavas bavi necim 40 godina i da je u tome jedan od najpriznatijih ljudi u Evropi i da ne pricamo. Sve da je jedan od boljih u bilo cemu, to treba postovati. Ako aikido poznajes bolje od njega, kapa dole, ako ne (a mislim da je ovo drugo) onda dozvoli da pretpostavim da treniras ili se jednostavno palis na MMA i da ti je omalovazavanje svake vjestine/sporta koja nije MMA zacin zivota.

Ne pljujem nego se smijem, zato sto je smjesno. :lol: Mogao bi se ovaj lik ovim i 100 godina baviti ali meni je ovo opet provala, cak i kada uzmem u obzir da je ovo demonstracija. A to sto je poznat u ovome ne mjenja komicnost ovog klipa. Jedino sto mogu da priznam, gledajuci ovaj klip, je okretnost ovog saradnika. :) Mozda je covjek talentovan za gimnastiku ili umjetnicko klizanje. :lol:
I ne mogu da ti dozvolim da pretpostavljas jer su ti pretpostavke pogresne. I jos jedna komicna situacija je da ti nekome kazes da se pali.
Jedino sto ti nije komicno je ovo o pelenama. Stvarno, faznon je star najmanje 20 god.

tengu je napisao:
Lef4Dead je u pravu pljuvati po drugim borilackim vjestinama ukoliko ih nisi probao je odraz ne postivanja. Da samo jedna borilacka vjestina je superirona u odnosu na ostale onda te ne bi trebalo da postoje. Znam neke instruktore tkz. MMA koji su bili kod nas na treningu pa nisu mogli fizicki izdrzati trening, kao ni Judoke. Medjutim to ne znaci da je njihovo lose ili da imaju los trening, vec samo da im se trening bazira na nekim odredjenim stvarima, ili odredjenim tehnikama a pri tom zanemaruju neke druge djelove borilackih vjestina jer ih smatraju ne interesantnim ili "efikasnim".

Evo konkretno iz klipova koje ste postavili, stvarno ne vidim razlog zasto bi se zainteresovao a aikido. Ne treba biti naucnik da se vidi da ovo ne moze proci ako oba ucesnika vrhunski ne saradjuju. Od prilike je dovoljan samo ocni vid.
I nisam ulazio u to koja je vjestina superiorna.
I ne znam s kim si ti trenirao, jesu li to MMA instruktori ili Judoke i ko su ti ljudi. Uglavnom to ne utice na sadrzaj ovog klipa...

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 12:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Besparica je napisao:
Evo konkretno iz klipova koje ste postavili, stvarno ne vidim razlog zasto bi se zainteresovao a aikido. Ne treba biti naucnik da se vidi da ovo ne moze proci ako oba ucesnika vrhunski ne saradjuju. Od prilike je dovoljan samo ocni vid.

Apsolutno tačno.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 20:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jan 2010, 11:14
@ besparica:
Prvo u vezi fazona: "dosao sam do tog rjesenja nezavisno od drugog autora" :D , u toku pisanja posta mi je palo na pamet, nisam ni znao da vec postoji :D
Drugo, djelomicno si u pravu kada kazes za saradnju asistenta, ali u ovakvim demonstracijama u aikidou kao i nekim drugim vjestinama se trazi odlicna saradnja osobe koja je uke, tj. koja napada. Ta osoba mora znati da pravilno popusti stisak ili napad kao i da pravilno padne (sto nije nimalo lako kada vas neko baca a ne padate sami). Ako bi napad izvodio neko ko ne saradjuje, bilo bi gadnih povreda, a to vazi i za trening. U situaciji koja ne bi bila demonstracija ili trening, vec samoodbrana, izvodi se i atemi ukoliko je to potrebno prije ulaska u tehniku. To omeksa napadaca. Znaci, ovo sto vidis ovde ne bi tako izgledalo "na ulici",vec bi ovaj isti lik to izvodio i brze i agresivnije, uz atemi, a napadac bi upravo svojom nesaradnjom sebe doveo u jos losiju situaciju. BTW, saradnik je majstor aikidoa i karatea, pa je zato okretan, za talente ne znam :)
PS-znaci, stvarno se ne palis na MMA? :)

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 08:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To onda nije borenje, nego sport, mada bi bilo pravilnije definisati ga kao umjetnost pravljenja poluga.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 09:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

left4dead je napisao:
@ besparica:
Prvo u vezi fazona: "dosao sam do tog rjesenja nezavisno od drugog autora" :D , u toku pisanja posta mi je palo na pamet, nisam ni znao da vec postoji :D
Drugo, djelomicno si u pravu kada kazes za saradnju asistenta, ali u ovakvim demonstracijama u aikidou kao i nekim drugim vjestinama se trazi odlicna saradnja osobe koja je uke, tj. koja napada. Ta osoba mora znati da pravilno popusti stisak ili napad kao i da pravilno padne (sto nije nimalo lako kada vas neko baca a ne padate sami). Ako bi napad izvodio neko ko ne saradjuje, bilo bi gadnih povreda, a to vazi i za trening. U situaciji koja ne bi bila demonstracija ili trening, vec samoodbrana, izvodi se i atemi ukoliko je to potrebno prije ulaska u tehniku. To omeksa napadaca. Znaci, ovo sto vidis ovde ne bi tako izgledalo "na ulici",vec bi ovaj isti lik to izvodio i brze i agresivnije, uz atemi, a napadac bi upravo svojom nesaradnjom sebe doveo u jos losiju situaciju. BTW, saradnik je majstor aikidoa i karatea, pa je zato okretan, za talente ne znam :)
PS-znaci, stvarno se ne palis na MMA? :)

Sve to fino zvuci ali se to ne vidi. U vecini tehnika je i ne vidim nikakav stisak a i oni sto se vide, rekao bih da ne mogu kontrolisati protivnima, osim ako nisi jak kao Herkules. :) Al' u tom slucaju ti i ne trebaju borilacke vjestine. :lol: Najvise sto se vidi je kako ovaj lik plese oko ovoga majste.

Inace, cijeli ovaj koncept poluga iz vedra neba mi je skroz neuvjerljiv. Mozda nekada moze proci na nekim bliskim distancama ali mislim da to jako tesko ide.

Spoiler:
PS- stvarno me brine to sto se interesujes na sta se ja palim. Nisam ti ja za to druze. Ako te ta prica interesuje, obrati se forumasu Drugacijem. :lol:

Daljac je napisao:
To onda nije borenje, nego sport, mada bi bilo pravilnije definisati ga kao umjetnost pravljenja poluga.

Ne znam da li je sport. Postoji li neko takmicenje, borba, nadmetanje u aikidou?

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 10:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne, ne postoji. Zato je bliža ona druga definicija.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 11:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Savladavanje vjestina koje se vecinom oslanjaju na poluge ide puno teze i sporije nego onih koje se oslanjaju na udarce. Ono sto ovaj video zaista ne pokazuje je aikido-kretanje tori-ja (onog koji se brani), koje je najcesce kruzno mada moze biti i pravolinijsko. Tim kretanjem tori izmedju ostalog postize ma-ai, tj. pravilnu distancu kojoj je cilj protivnika drzati na onoj udaljenosti koja nam odgovara. Nisam najbolje razumio ono sa "polugama iz vedra neba", ali ako je tuca vidno neizbjezna, niko ti ne brani da udarcem isprovociras udarac ili hvat i da onda ides u odbranu. Aikido je efikasan kao i bilo koja druga vjesina, dakle veoma efikasan ako ga koristi covjek koji je posvecen treningu. Da nije tako, elementi aikidoa se ne bi koristili u policiji (navodim primjer Tokijske policije za suzbijanje nereda) i nekim jedinicama vojske sirom svijeta (navodim 63. padobransku brigadu, sada bataljon u sastavu Specijalne brigade Vojske Srbije). Ne koriste se sve tehnike, jer im neke nisu ni korisne,sto vazi i za svaku drugu vjestinu. Upitna ( i to veoma) je i upotrebna vrijednost MMA u situacijama borbe protiv vise protivnika. Sjecam se nekog dokumetarca u kojem je MMA "borac" (ne znam kako se to zove) imao protiv sebe par likova iz Izraela ( krav-maga). U jednom momentu se nasao u parteru sa protivnikom a ostali su prisli i poceli ga sutati nogama. Ne vidim poentu u realnoj situaciji tolikog insistiranja na parteru, nezdravo je. S druge strane neke stvari mi se i svidjaju, mada mi se kao laiku cini da su svi ti momci mladi i u ekstra formi. Sta bude kad imaju 50-55 god?

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 12:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aikido uopšte nije primjenljiv u realnoj borbi, osim ako se ne tučeš protiv nekoga ko ne zna makar mahati rukama. Poluga je zakonitost koja mora imati tri stvari da bi bila urađena: tačku oslonca na kojoj praviš polugu, silu kojom praviš pologu i smjer u kojem praviš polugu. Ako ukineš bilo koji od ova tri elementa, ukinućeš polugu. A to je izuzetno lako, jer svi koji se bave polugama polaze od pretpostavke da je ruku veoma lako uhvatiti u borbi i da ju je, ako je već uhvaćena, veoma lako saviti. Ali, kontre koje se rade na poluge koje primijenjuje aikido i naša policija su toliko smiješne i jednostavne da je obično nevjerovatno. Pored toga, poluga najčešće podrazumijeva korišćenje dvije ruke da bi se savladala jedna, a borenje bi trebalo da postoji u sasvim drugim okolnostima, tj. da praviš višak ruku, a ne manjak. Dalje, šta ćemo sa problemom finti iliti "kvarnjaka"?

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 14:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

left4dead je napisao:
Nisam najbolje razumio ono sa "polugama iz vedra neba"
Pa mislio sam ono da tek tako u sekundi namjestas polugu s nogu, da uhvatis covjeka jednom rukom i da on mora da radi salto mortale da mu ne polomis ruku, kako bi ti rekao... U Steven Seagal stilu. :)
To mi je bas nategnuto.
left4dead je napisao:
Sjecam se nekog dokumetarca u kojem je MMA "borac" (ne znam kako se to zove) imao protiv sebe par likova iz Izraela ( krav-maga). U jednom momentu se nasao u parteru sa protivnikom a ostali su prisli i poceli ga sutati nogama.
A jest' im foliska. :lol: Skupilo se nekolikog izraelskih "nidzi" i namlatili covjeka. Pa ko nebi dobio batina? Osim ako u nastavku nije dosao prakticar aikidoa i ispresavijao Jese? :)
Aj ako mozes da se sjetis koji je to dokumentarac, da pogledamo.

Daljac je napisao:
Aikido uopšte nije primjenljiv u realnoj borbi, osim ako se ne tučeš protiv nekoga ko ne zna makar mahati rukama. Poluga je zakonitost koja mora imati tri stvari da bi bila urađena: tačku oslonca na kojoj praviš polugu, silu kojom praviš pologu i smjer u kojem praviš polugu. Ako ukineš bilo koji od ova tri elementa, ukinućeš polugu. A to je izuzetno lako, jer svi koji se bave polugama polaze od pretpostavke da je ruku veoma lako uhvatiti u borbi i da ju je, ako je već uhvaćena, veoma lako saviti. Ali, kontre koje se rade na poluge koje primijenjuje aikido i naša policija su toliko smiješne i jednostavne da je obično nevjerovatno. Pored toga, poluga najčešće podrazumijeva korišćenje dvije ruke da bi se savladala jedna, a borenje bi trebalo da postoji u sasvim drugim okolnostima, tj. da praviš višak ruku, a ne manjak. Dalje, šta ćemo sa problemom finti iliti "kvarnjaka"?

I poluge mogu biti upotrebljive ali u odredjenim uslovima, momentima i situacijama. Slazem se da je poluge mnogo teze raditi od onoga sto demonstrijaju aikodoasi. A ovi potezi sto radi nasa policija je, koliko sam vidio, ono tipa jedan lik uperi pistolj a drugi pridje i zavrne osumnjicenom ruku. :) Mozda je dobro za obuzdavanje onih divljanera i huligana koji su vec obradjeni pendrecima :), ali onako sam, nenaoruzan ici na nekog ozbiljnijeg... :scratch:

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 23:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

@ besparica- pokusacu nekako to da iscprkam, mada je problem sto ne znam kako se dokumentarac zvao, znam da nije bio iz jednog dijela vec iz vise epizoda i da su u svakoj od njih dvojica Amerikanaca isli od zemlje do zemlje i trenirali poneku vjestinu pa su onda sparingovali sa likovima iz kluba gdje su trenirali. Trebalo je valjda da primjene ono sto su naucili ali se mnogo puta desilo da u jednom trenutku predju na MMA u cemu su bili dobro utrenirani sto je nekako i logicno. Da je vise epizoda bilo znam jer sam gledao krav-magu, džudo i neku vjestinu iz jedne od onih manjih azijskih zemalja (nit se sjecam imena drzave, niti vjestine). Strpi se par dana, vjerovatno cu pronaci. Poenta je moje price bilo to da je instinktivno usao u borbu u parteru, kao da je mislio da ovi ostali nece nista uraditi.

@ Daljac - svjestan sam toga sta poluga mora da ima, ali ako npr. kote gaeshi i irimi-nage nisu primjenjivi onda ne znam sta je primjenjivo. Takodje, nerade se sve poluge na jednoj ruci, ima ih koje se rade na vratu a i na kicmi. Aikido ima i bacanja a ne samo poluge, ima i gusenja, ima i rukovanje stapom umjesto kojeg nam u prirodi i na ulici moze posluziti bilo kakva sipka slicne duzine. Pomenuo sam atemi, brz i jak udarac u grlo, bradu, nos, zube, pleksus, uho itd. ciji je cilj da omeksa i uspori protivnika, nakon cega se radi glavni dio poluge. Ono mahanje rukama ce biti ili smanjeno ili ga nece ni biti poslije atemija. Cini mi se da ti treniras kung-fu, ako se ne varam, pa mi je jasno zasto ne vjerujes u poluge (u sustini kung- fu je udaracka vjestina, zar ne?).
PS- ne znam sta nasa policija trenira, ali ne trenira aikido, to znam. Stavise, mislim da ovi obicni panduri ( znaci ne racunam jedinice za podrsku i spec. policiju)i ne treniraju nista vec imaju neki kraci kurs na akademiji "Borenje" ili tako nesto. Neki od policajaca samoinicijativno treniraju realni aikido, karate, džudo, boks itd u klubovima kao i svi mi ostali.

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 09:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kinesko borenje koje treniram u samom temelju ima udaranje i šutiranje, ali i sve ostale faze borenja koje mogu da ti padnu na pamet, a koje su smislene u samom kontekstu borenja.

Što se poluga tiče, stvar sa njima je identična kao i sa bacanjima. Uslovi za njeno izvođenje moraju biti savršeni da bi ona uspjela.

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 09:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
left4dead je napisao:
@ besparica- pokusacu nekako to da iscprkam, mada je problem sto ne znam kako se dokumentarac zvao, znam da nije bio iz jednog dijela vec iz vise epizoda i da su u svakoj od njih dvojica Amerikanaca isli od zemlje do zemlje i trenirali poneku vjestinu pa su onda sparingovali sa likovima iz kluba gdje su trenirali. Trebalo je valjda da primjene ono sto su naucili ali se mnogo puta desilo da u jednom trenutku predju na MMA u cemu su bili dobro utrenirani sto je nekako i logicno. Da je vise epizoda bilo znam jer sam gledao krav-magu, džudo i neku vjestinu iz jedne od onih manjih azijskih zemalja (nit se sjecam imena drzave, niti vjestine). Strpi se par dana, vjerovatno cu pronaci. Poenta je moje price bilo to da je instinktivno usao u borbu u parteru, kao da je mislio da ovi ostali nece nista uraditi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zHi1ekrF9Qg[/youtube]

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 10:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Po mom mišljenju, krav maga je nasilje i samo nasilje.

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 22:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

@ hristov - Da, to je to. Samo sto me sjecanje prevarilo pa sam mislio da je usao u parter sa protivnikom, a on usao sam u parter :D "Not to the floor, not to the floor! Now you are dead!"

@ daljac - jeste krav maga nasilna ali je je bilo nuzno stvoriti je takvu kakva jeste i stvoriti je brzo. Dan danas sluzi svrsi u njihovoj vojsci i policiji. Da je ona "nasilje", to se ne bih slozio. Sto se tice poluga, pokusao sam to objasniti, tu se nikako ne slazemo, ali nema veze, svako ima pravo na svoje misljenje, pa tako i ti i ja. Sto se tice kineskog borenja, ako pri tome mislis na kung fu, ako sam ikada pozelio trenirati neku udaracku vjestinu to je bio kung-fu. Ali ne vjerujem da bih imao ni vremena ni snage trenirati dvije kompleksne vjestine, + posao + sitna djeca, krupna zena :D itd.
Nego da te nesto pitam. Ponekad bi na netu naisao na tvrdnju da se kung-fu stara o tijelu vjezbaca na poseban i sjajan nacin. Mozes li mi objasniti o cemu se radi, misli li se tu na kondicionisanje i razgibavanje ( ovo zadnje i u samim tehnikama), vi imate dosta tehnika koje traze veliku razgibanost, jel to to ili...?

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2010, 08:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

И није и јесте.
Кинеско борење познаје једну одређену врсту снаге која се постиже вјежбама које су познате као "ћи кунг". Сама концепција тих вјежби се заснива на повећању броја мишићних влакана и на јачању тетивних веза, јер то у великој мјери дефинише брзину. Снага коју данас препознајемо као типичну набилданост је у кинеском борењу отежавајућа околност, јер такав мишић не може одрадити "мекану" технику, тј. због контракције која се појави при крају сваке технике не може наставити са сљедећом. Такође, постоје одређене врста разгибавања, али само да би се, опет, ојачао одређени тетивни дио који је закржљао и који у самој борби служи да покупи ногу или да је постави под необичним углом који би био немогућ да нема тих одређених вјежби. Пртимјера ради, постоји ситуација у борби када је твоја нога, посљедицом блока или ударца испружена и треба да ради сљедећу технику, што подразумијева да мора да остане у том одређеном, испруженом положају без обзира да ли ће је нешто покушати "очистити". Е, неке од ових вјежби дефинише мишић тако да твоју испружену ногу не може помјерити никакав ударац уколико то, наравно, није некакво сјечиво или бодеж. Како год, концепција тих вјежни се заснива на сасвим другачијим облицима стицања снаге и одређене разгибаности од оних које сам видио док нисам почео тренирати конеско борење. У суштини је прича једноставна - да би могао смјестити велику силу у нешто, то нешто мора бити снажно.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2010, 17:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Spoiler:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zHi1ekrF9Qg[/youtube]
Nidje veze. Ne znam samo sta ovo govori? Mozda da deset likova moze da prebije jednog? To znam i bez krav maga-e. :lol:
Kao treniraju mentalitet tipa spremni smo na sve. Mislim da je vecina nas spremna na sve ako smo dovoljno ugrozeni. Zna svako napucati u jaja, zabiti prst u oko ili fishhook-irati nekog i sl... Nema tu puno filozofije.

Daljac je napisao:
Снага коју данас препознајемо као типичну набилданост
Snagu ovako mogu da prepoznaju ljudi koji nisu svjesni razlike izmedju bodybuilding-a i treninga snage, eksplozivnosti i kondicioniranja za borca ili za neki sport.
Ljudi ne znaju da veci misic ne mora da znaci jaci misic.
Spoiler:
Slika

Spoiler:
Desno misic bilderice koji se najeo kreatina. :D

Jos je tu faktor eksplozivnosti i brzine koja se poboljsava trenigom koji nema veze sa nabildavanjem.
Jos jedna stvar, dosta su drugaciji napori na tjelo prilikom bildanja i prilikom borbe (bilo da je RL borba ili sportska borba). Izmedju ostalog to ima veze i sa jacanjem tetivnih veza o kojima je Daljac pricao.

Sto se tice borilackih vjestina, meni se licno najvise svidja SAMBO, ali mislim da je mala sansa da se pojavi neko iole strucan da to radi u BL. :(

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2010, 20:07 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Sep 2004, 08:57
Besparice ja ne treniram aikido :) jos uvjek treniram i vodim treninge i nisam ja postavio taj klip :)))

Druga stvar, Daljac definisi pojam realnog borenja posto kazes da je Aikido neupotrebljiv u realnoj borbi i da se poluge ne mogu primjenjivati ukoliko nisu ispunjene sve tri tacke koje si naveo.

Trece kako kod poluga, bacanja pa tako i kod udarca rukom ili nogom situacija mora biti savrsena da bi proslo, ali savrsena jer se ti moras sam izboriti za nju, moras odraditi razbijanje Kuzushi pripremiti bacanje i izvrsiti bacanje. Da zbog toga se mnoge vjestine i zovu JUTSU a ne MMA ili KRAV MAGA.

I za kraj vise treninga pa i kros treninga prije nego donesete zakljucke mogli biste se gadno iznenaditi

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 10:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Када кажем реално борење мислим на преживљавање.

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 11:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Sep 2004, 08:57
Prezivljavanje podrazumjeva sve, pa cak i ubiti - samo je pitanje koliko je vas ovdje spremno to uciniti da bi prezivjeli. Pricati kako bi polomio ruku ili nogu nekome je jedno ali uciniti to kad si u pravoj poziciji da to uradis je nesto drugo, isto tako je i kad je u pitanju ubiti. MMA nije realno borenje jer podrazumjeva ugovoren mec, ugovoren protivnika, kategoriju, skoro isti nivo znanja ili skill u MA, tacno odrjedeno vrjeme borenja,znaci = PROPISE
Realna borbena situacija znaci da ce se napad desiti bilo gdje i bilo kad, da neces znati kakav ti je protivnik ili kakva je njegova vjestina ali tvoja "tehnika" mora biti takva da moze da se nosi sa bilo kim.

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 11:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Apsolutno se slažem sa svime što si napisao, ali baš apsolutno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 339 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]