banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 12:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Okt 2007, 10:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
Citiraj:
Zvezda prodala Grcima finale 1971. godine!!!
Sreda, 10. oktobar 2007. 10:16

Crvena zvezda prodala je Panatinaikosu plasman u finale Kupa evropskih šampiona 1971. godine, tvrdi udovica generala Jorgosa Papadopulosa, čelnog čoveka vojne hunte koja je tada vladala Grčkom.

Fotina Papadopulos, piše "Press", priznala je grčkoj televiziji da je čuveni revanš u kome je PAO, posle poraza od 4:1 u Beogradu, savladao Zvezdu 3:0, bio namešten i da je rezultat te utakmice dogovoren na "mnogo važnijem mestu nego što je fudbalski teren"!

"Sećam se da smo te godine igrali odlično. Sve nam je polazilo za rukom do tog polufinala sa Crvenom zvezdom, kada smo u prvoj utakmici u Beogradu doživeli žestok poraz. Bila nam je potrebna pobeda od 3:0 u revanšu, a ostalo mi je u sećanju da mi je to izgledalo potpuno nemoguće. Kada sam sela u svečanu ložu, okrenula sam se ka tadašnjem predsedniku Panatinaikosa i rekla mu da sam jako zabrinuta. U istom trenutku osetila sam ruku svog supruga na kolenu. Poluglasno mi je rekao: "Nema potrebe da se brineš. Kupili smo utakmicu. Zar misliš da smo imali pravo da stvar od državnog interesa prepustimo slučaju? Zvezda će dobiti veliki novac za to što će nas danas pustiti", ispričala je svoja sećanja Fotini Papadopulos.

Gospodja Papadopulos prisetila se i da je utakmici u Atini prisustvovao i tadašnji ambasador SFRJ u Atini. Prema njenim rečima, i on joj je potvrdio da je utakmica nameštena.

"Kada mi je mužrekao da je rezultat utakmice dogovoren, ljudi iz uprave Panatinaikosa potvrdno su klimali glavom. Onda sam shvatila da ambasador SFRJ sedi toliko blizu nas da je sigurno sve čuo. 'Opusti se, Foti, čovek ne zna ni reč grčkog jezika', rekao mi je muž. Možete samo da zamislite kako sam se osećala kada mi je ambasador na poluvremenu na čistom grčkom jeziku rekao da se ne brinem i da je rezultat određen na mnogo važnijem mestu nego što je fudbalski teren", rekla je ona.

Revanš meč protiv Panatinaikosa u Atini doskora je bila jedna od najvećih misterija u istoriji najtrofejnijeg srpskog kluba. Mnoge su legende ispričane o toj utakmici, a najčuvenija je ona koja govori da su Grci tada poslužili Zvezdine igrače otrovanom supom, medjutim, izgleda je crveno-belima finale Kupa šampiona te 1971. godine uskratio neko iz vrha tadašnje države.

U ispovesti "Kuriru" tadašnji predsednik Crvene zvezde Nikola Bugarčić, kao i mnogi igrači koji su učestvovali u "atinskom debaklu" tvrde da niko iz kluba nije učestvovao u nameštanju, ali ističu da postoje sumnje, ne i dokazi da je bilo neregularnosti.

Osamdesetsedmogodišnji Bugarčić kaže da bi posle tri i po decenije priznao da je učestvovao u prljavoj raboti, ali nije.

"... Pa, sad bih vam priznao, imam već toliko godina da nemam razloga da se plašim istine. Mnogo bismo više para dobili da smo se plasirali u finale i došli do prilike da pobedimo Ajaks", rekao je izmedju ostalog Bugarčić.

Milovan Djorić, bek Zvezde sedamdesetih godina, uverava da igrači nisu bili umešani u nameštanje, ako ga je bilo.

"Zašto bismo namestili polufinale kad smo imali premiju od 20.000 dolara? Da li smo bili drogirani? Pravo da vam kažem, ručak je bio veoma čudan. Posle tog meča karijere su nam krenule strmoglavo nadole. Prodavali smo se za siću. Jedan Dragan Džajić je otišao u Bastiju za 200.000 dolara, a mi za mnogo manje od toga", rekao je Djorić.

Prva utakmica izmedju Crvene zvezde i Panatinaikosa odigrana je 14. aprila 1971. godine u Beogradu. Za Zvezdu zbog crvenog kartona u prethodnom meču nije nastupio Dragan Džajić, ali su crveno-beli ipak pobedili 4:1. Na tribinama "Marakane" bilo je 100.000 ljudi, a golove su postigli Ostojić (3) i Janković. Trener Zvezde Miljan Miljanić u revanšu 28. aprila izveo je isti sastav kao i u prvom meču, a Grci su već u 1. minutu poveli. Do kraja meča postigli su još dva gola i otišli u finale, koje je odigrano na londonskom "Vembliju". Tamo su poraženi od Ajaksa 2:0.

:drinking:

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 10:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Citiraj:
piše "Press"

Citiraj:
U ispovesti "Kuriru"

Dovoljno je...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 10:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Знаш за ону,
Кукују се на трафици, а нису новине... - Курир

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 10:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Da je ranija faza takmičenja, povjerovao bi, ali prodati prolaz u finale, neprocjenjivo!!! Opet tu su Grci, ali ne vjerujem!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 10:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
http://www.youtube.com/watch?v=g5f52sfyBa8
Evo nje i uzivo

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Nitro je napisao:
Citiraj:
piše "Press"

Citiraj:
U ispovesti "Kuriru"

Dovoljno je...

I Politika je objavila

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 15:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sondri je napisao:
Opet tu su Grci

I Cigani :lol: dje ce gora kombinacija :D

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 15:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Kad pogledate godinu kada se to desilo bice vam jasno da o tome nisu odlucivali celnici Zvezde vec komunisticki vrh.

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 19:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2007, 03:39
Pa prodaju se utakmice i danas sto nebi i onda. Opste je poznato da je Miljanic imao velikog udjela u tome, svaki igrac je dobio tv nakon utakmice, a nakon tako dobre igre u Beogradu jednostavno je nemoguce da su toliko slabo odigrali u Grckoj, pogotovu sto je tada igrao jedan od najboljih Zvezdinih timova svih vremena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 22:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Inače je ovo toliko bespotrebna i besmislena priča, kakvu otprilike tabloidni mediji poput Pressa i inače koriste kao jeftine trikove za povećanje tiraža... Koga uopšte sada briga, za to što se neka babuskara nakon 36 godina sjetila da kaže istinu, kao da je u najmanju ruku, čuvala tajnu o Kenedijevom ubistvu. Pa čak i da je ovo navedeno istina, a stvarno bi se o tome dalo raspravljati, ne vidim uopšte poentu potenciranja ovoga, ali evo...

Nije uopšte tajna da su Zvezda i Partizan, bili debelo pod uticajem vodećih političkih struktura u vrijeme stare Jugoslavije, s tim da je taj uticaj, bio daleko izraženiji u godinama, malo iza rata. Da su tadašnja državna rukovodstva iskoristila fudbalske klubove za ostvarivanje dobrih međudržavnih odnosa, ne bi uopšte trebalo nekoga da iznenadi. Ima i protivteza ima i teza u prilog tome... Gledajući isključivo sa sportskog aspekta, koji bi klub bio lud da, pet godina nakon velikog uspjeha njegovog vječitog rivala (plasman Partizana u finale Kupa šampiona 1966.), propusti priliku da makar izjednači taj uspjeh, ako ne i da postigne nešto više?
Gledajući sa političkog aspekta, otišlo bi se u duboku i komplikovanu istoriju tadašnjeg socijalističkog režima, tadašnje spoljne politike i tada veoma komplikovanih Zvezda - Partizan odnosa, što opet vuče za sobom zadiranje u vrh tadašnje vlasti, povlači za sobom pokojnog Tita, Aleksandra Rankovića i Bog zna šta sve ne.
Sve u svemu - daleka istorija, osim ako UEFA u borbi protiv neregularnosti, ode tako daleko da kazne podijeli naknadno, sa sitnim zakašnjenjem od 36 godina...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 23:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2006, 13:15
ama zvezda je najaca njih ni supa ne moze da sprijeci ? hahahaha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 09:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
То нема везе са фудбалом. То је политика, и вријеме у ком се то дешавало. Неко из врха државе је узео паре, а играчи и Миљанић су морали да послушају и да се поклопе. Продали су причу о отреованој храни и то је то.
Играчи Звезде добили колор телевизоре од Грка пред утакмицу (то је тад било чудо технике).
Некон те утакмице никли рефлектори на нашем стадиону.
Управа звезде се није жалила на Џајићеву суспензију.
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ovo mi lici na utakmicu Partizan-Makabi Tikva

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 15:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:58
zar zvezda nije srpski, buntovnički klub, koji je uvijek bio uperen protiv komunističke vlasti i u nemilosti iste???

ili sam ja krivo shvatio...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 16:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
zar zvezda nije srpski, buntovnički klub, koji je uvijek bio uperen protiv komunističke vlasti i u nemilosti iste???

ili sam ja krivo shvatio...

Krivo si ti shvatio mnogo toga.

Pa postoji varijante ove priče po kojoj tadašnje državno rukovodstvo nije htjelo da Zvezda u kratkom roku izjednači uspjeh Partizana, koji je bio vojni klub i miljenik tadašnje vlasti, pa je između ostalog i zbog toga došlo naređenje iz najvišeg državnog vrha, da Zvezda ne uđe u finale. Po drugoj varijanti, od tadašnjih para je završen stadion, po trećoj su igrači jednostavno otrovani, po četvrtoj su isplaćeni kolor televizorima i bla bla bla. Kao što rekoh stvari od prije 36 godina, čija je rekonstrukacija pokrenuta svjedočenjem jedne babe, koja je eto "otvorila Pandorinu kutiju" tim iskazom. Bezveze...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 16:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nitro je napisao:

Pa postoji varijante ove priče po kojoj tadašnje državno rukovodstvo nije htjelo da Zvezda u kratkom roku izjednači uspjeh Partizana, koji je bio vojni klub i miljenik tadašnje vlasti, pa je između ostalog i zbog toga došlo naređenje iz najvišeg državnog vrha, da Zvezda ne uđe u finale.

Svasta ce coek cuti na ovom forumu :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 16:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja cuo da je TITO bio vatreni Partizanovac i naredio da Zvezda izgubi u suprotnom ce sve fubalere i rukovodstvo Zvezde poslati na goli otok :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 18:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mile Novković, bivši bek Crvene zvezde
Tvrdim, meč je bio namešten

http://www.blic.co.yu/sport.php?id=15767

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2007, 00:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ja cuo da je TITO bio vatreni Partizanovac

Tito, partija, crno - bela armija...

Ne vuci me za jezik, jer pokojni Maršal i jeste bio veliki Partizanovac, zajedno sa svim ostalim generalima tadašnje JNA, koji su sjedili u najužem rukovodstvu. Uostalom to i nije baš neka tajna, kad je Partizan i osnovan kao klub pod okriljem tadašnje JNA. Aj' da ne otvaramo ponovo tu priču.

A o ovoj Zvezdinoj utakmici sad može da se javi na hiljade ljudi, koji će tvrditi da imaju dokaze da je utakmica namještena ili prodana i šta onda? I dalje ne vidim neki smisao ove rasprave...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2007, 07:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
Nitro je napisao:
A o ovoj Zvezdinoj utakmici sad može da se javi na hiljade ljudi, koji će tvrditi da imaju dokaze da je utakmica namještena ili prodana i šta onda? I dalje ne vidim neki smisao ove rasprave...

jes' vala..........kao i uvijek ciganska posla :lol:

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]