CETNIK je napisao:
O Boze, greska, sad vidim da sam citirao "CETNIK"-a, ma nista zato moje misljenje govori za se, a moram priznati da i u meni ima jedan mali "CETNIK", isto misli i isto bi radio, a imaju i ona druga dvojica, no hvala Bogu sve trojica ostase malci, a izmedju njih izrastao cijeli covijek. Ne vjerujete, evo pogledajte!
To je samo pocetak razumijevanja
istina se krije mnogo dublje, na samoj povrsini svega sto je svjetsko prenstvo bilo.
U tom sto je ucinio Zidane je slika cijelog spektakla, odraz u ogledalu sto svjetsko prvenstvo jeste. Jedna izrezirana predstava. u koju je cijeli svijet uvucen, ali se pokazala u pravom svijetlu. A sto i ocekivati u ovakvom svijetu. Casa je mnogima vec odavno bila prepuna, Zidane je pljunuo na nju i prevrnuo je pred ocima svijeta. Da li ce jednoga dana zazaliti za tim sto je ucinio, svakako, kad smrtni cas dodje i kad znas da prilike vise nece biti nikad, tada suoceni sa strasnom realnoscu vidimo sve sto smo u zivotu propustili uciniti bolje, i sve bi popravili. Smrt je nezgodna. Znam iz iskustva.
Ti koji si nitko i nista na ovome svijetu ipak postojis, jer razmisljas, slazes i zelis razumijeti, ali si zaboravio da je Zidane vec danima utkan u sliku svijeta, a na njemu, svijetu, se jos mnogo toga desava. Kamo srece da je zlo zavrsilo svoj krvavi pohod na Materazzijevim grudima, zaboravljas djecu po Iraqu, Afganistanu, i da ne nabrajam, sve znamo, sve vidimo, sve nam je pred ocima, nista vise nije sakriveno, bas kako za ovo vrijeme i obecase prorostva. U moru nepravde, lazi i prevare, u moru ponizavanja i izivljavanja nad nejacima, u moru nasilja u kojem zivimo zasto nas Zidaneov potez tako pogadja. Sav problem nastaje jer smo od trkaca i zonglera sa loptom napravili bogove, jer su nam glumci i manekenke postali bozanstva, a oni nam uvijek iznova pokazuju da su samo ljudi i da od nas nista nisu drugaciji. Uprkos slavi, novcu, ugledu, uprkos moci, ljudima se uistinu nemoguce uzdignuti nad svoju ljudskost, a ona je ono sto je, kratke pameti, eksplozivna, nestrpljiva, uskogrudna, ponosita, uzdignuta.
Porediti Zidanea i Materazzija kao umjetnike u fudbalskoj igri bilo bi neumjesno, ali sticajem okolnosti eto igrali su zajedno tekmu, Lipi je onaj kojemu bi najprije tebalo izvaditi crveni karton, jer je on zaista sjajnom Zidaneu suprostavio igraca koji ima srca i zelje, ali ne i pameti i znanja.
Moze li se italijanski selektor pravdati da svoje igrace ne poznaje, i sta su ucinili italijani poslije ovoga skanadala. Zadovoljni su titulom i slave pobijedu. Da imaju i malo ponosa ponudili bi se ponoviti tekmu, i stvar izgladiti, ali kako, u tom slucaju bi morali priznati da nisu bogovi, da grijese, morali bi se pokajati, ...nije li u cijelom svijetu slika ista, kao da u svim nacionalnim savezima manje vise sjede Kranjcari i Markovici. Meni je slicnost prapantna. Nigdje ponosa, nigdje plemenitosti, nigdje vitestva, sve prljavo, sve mutno, sve sa racunicama iza ledja, sve sa zadnjim namjerama. U svim drzavama drmaju Stimci i Mamici, trguju ljudima, a prlijepa sportska igra koju mi jos zovemo fudbal je umrla odavno. Uzalud se neki kao Zidane i slicni, a znamo kako ih je malo, trude. Uprkos tome sto svaki akt nasilja duboko osudjujem, cijeli moj zivot sam zrtva i znam o cemu govorim, sklon sam misliti da Zidane nije imao zlih namjera prema tome igracu, meni on izgleda kao da je htio ubiti zlo u njemu. Takodje se nadam da ce se Materazzi probuditi iz kome i ozdraviti, pomiriti sa suigracem i uspostaviti plemenitiji odnos prema svijetu u kojem zivi i ljudima.
Da u FIFI ima itko svijestan i posten, radi ocitog vrijedjanja igraca od strane publike u tekmi za trece mjesto je bilo jako tuzno. I tu a i finalnu tekmu bi trebalo ponoviti, to je najmanje sto bi se moralo uciniti, ali tesko da ce se desiti ista bitno. Zasto?
Pa onda bi se trebalo potegnuti jos mnogo pitanja, cijelo more, a to se nikome ne da, ***e se njima za svijet i postenje, za buducnost svijeta i nogometa, oni znaju da smo sve i tako vec ****bali, ovo malo od zivota sto im je ostalo ne mijenjajte nista, njima je vec sve na mjestu. To je istina o tom slucaju. Tolika lova se vrti u tom sportu, i toliko arogantnih, naduvenih tipova bez karaktera i bez vrline mijesa strene, trguju ljudima kao sa stokom, nemaju obzira ni obraza, sve da zadovolje svoj mali egoizam. sta mislite koliko put se u svlacionicama svijeta prije tekme culo, "onaj da ti slucajno nije prosao, a pogotovo s loptom, kosi rusi lomi, samo ne smije proc, sudije su tolerantne, a ako i dobijes karton, sad nam je vazno, kasnije ce biti bolje, dakle danas ne smijemo izgubiti." A onda igrace odnose na nosilima, kakva je to igra i kakva umjetnost. A tome je kriva FIFA i njena sveta pravila koja su kao malte ne Boziji zakon, jer se eto ne mogu promijeniti. Da bi se u fudbal opet povratilo vitestvo, trebalo bi najprije promijeniti FIFU, a onda udariti po nacionalnim savezima. Tko bi to mogao pokrenuti? Navijaci!? ne budimo smijesni. Mora ovo propasti, nevalja pet lipa, a i fudbal onda s time. Ili ce me FIFA demantirati. Tako i u HR mogu biti ucinjene samo parcijalne promijene, bogovi nece sa svojih prijestolja, male rokade kojima se narodu mazu oci i i dalje nude lazi i manipulacije nista nec promijeniti, u Hrvatskoj zapravo jedino sto valja i sto funkcionira su navijaci, i zbog toga mi je jako drago, skoro pa bih mogao biti ponosan. A uspijeh nase repke kao i mnogih drugih je izostao jer su u opci interes bili umijesani mnogi privatni interesi, sto bi moralo biti nedopustivo kad se o reprezentaciji radi.
Nema sumnje da propadamo i da ce mo propasti, ovaj svijet nema buducnosti, ovakav ne moze prezivjeti, varaju se gorko oni koji misle da moze, neizlijeciva bolest je vec nacela bice svijeta i bice planete. Mogao bi uz samo malo dodatne gluposti slucaj Zidane- Materazzi prerasti u zadnji veliki rat. Mislite da bulaznim. Strah me je koliko sam u pravu. Ni Gavrilo Princip nije mogao sanjati a jos manje oni uz njega da ce ono sto su namjeravali uciniti imati tako strasne posledice. A posledice ne izostanu nikad, one dolaze sigurno kao smrt sto dolazi.
Pogledjte danas ostale vazne vijesti. Krv, rat, ubistva, zlocini, nasilja, prevare, otimacine, protijerivanja, pljacke, ...pa onda samoubistva, pedofilija, lazi, osude, kletve, prijetnje, sijanje straha, trgovina ljudima, odbacivanje svakog zakona i pravila, sloboda, ...pa onda Anistonka veli da je Brad peder i nastran, a da je i Angelina nastrana i lezbijka, u Indiji covijek progutao otrov cijanid i napisao kakvog je ukusa, u SAD izmislili jednu tabletu koja rijesava pitanje pijenja tone lijekova, sad je u fazi samo sto nije, jedna od najpostenijih institucija na svijetu poslije Vatikana, Americki institut za hranu i lijekove, samo sto nije dala zeleno svjetlo za prodaju, ...pa onda RADNICI Đ. ĐAKOVIĆA U RATNOJ DRAMI
39 Hrvata u obruču izraelske odmazde na Libanon
U ratnom vihoru koji je nakon izraelske vojne intervencije pogodio Libanon zatekla se i skupina hrvatskih radnika iz...
Napad na Libanon
Hizbullah raketirao izraelske gradove
Hizbullah
Izraelci će morati popustiti
Dossier
Izraelski upadi u Libanon
HRVATSKI HAAG SANKCIJE ŠOKANTNO
Prvi u novu sudnicu idu Norac i Ademi Policajci kažnjeni zbog kopanja po Kirinovu dosjeu Diler u gaćicama kćerke skrivao pola kg heroina
Gdje god pogledas sloboda i demokracija, to je sto se ljudi tice, a priroda odgovara, potresima, pozarima, poplavama, olujama, na zemlji se izivljavamo kao zlocinci u nedavnom ratu kao sto su se izivljavali na nemocnim zenama, i poslije svega izjavljujemo da imamo nadu, i ponavljamo, radjaj zemljo vitezove, kad te ovako lijepo silujemo.
Sta je u cijelom tom cudu slucaj Zidane, ali mozemo ga radi specificnosti i uzeti tako, a ako tako uzmemo, Zidane je na vec napisano i samo stavio tacku.
Rasizmu i elitizmu u fudbalu nisu mogli naci kraj ni pedantni nijemci, sva njihova inventivnost i rad na tome da svjetsko prvenstvo bude olicenje tolerantnosti, i plemenitosti u igri nisu iskorijenila zlo. Ono je progovorilo i izrazilo se na sve strane tokom prvenstva, pa tako mnogi odose kuci prazna srca i pored iskrenog nastupa, a Fifa tome zlu daje podlogu svojim odbijanjem da se u fudbal uvede sve najsavremenije, eve najbolje da bi se igraci zastitili i igra bila pravedna. O Italiji ne bih gubio rijeci, zao mi je za uistinu velike njihove igrace koji su eto imali zalosnu sudbinu zivjeti sa ostalima, a vidjelo se kako igraju posteno. Prelijepo je vidjeti u FR repki razne vjere i nacije, ali jedan ideal i sloga i vjera da se moze i dostici. Ne mogu ne izraziti simpatije za ekipu sastavljenu sa raznith strana svijeta tako reci, ali koja igra fudbal, a igra ga tako da ako i izgubi fudbal nije izgubio. Lipi je stavljajuci Materazzija nasuprot Zidaneu svjesno onemogucio fudbal, i zadao mu smrtni udarac, ali sto ses, zivimo u svijetu u kojemu se pobijedi ne gleda u zube,
Zato adio svijete