Ako ja ne zelim ono sto ti zelis, ne trudi se, molim te, da mi dokazes da je ono sto ja zelim pogresno;
ili, ako ne vjerujem ono sto ti vjerujes, zastani malo prije nego pocnes da me ubjedjujes;
ili, ako osjecanja pokazujem jace, odnosno slabije od tebe u istim situacijama, dopusti mi da to ipak ucinim onako kako mi odgovara;
ili, ako nesto radim na nacin koji se razlikuje od nacina kako ti radis to isto, dozvoli mi.
Ne zahtjevam od tebe da me potpuno razumijes, bar ne sada; to cu , mozda, traziti tek kad osjetim da od mene hoces naciniti kopiju sebe....
Mozda sam tvoj bracni drug, mozda radni kolega, tvoj roditelj, ili jednostavno, prijatelj.. I dok ostvarujem svoje zelje, pokazujem svoja osjecanja ili izrazavam vjeru, ti otvori svoje srce i dopusti da u njega udje i razvija se saznanje da nije sve pogresno sto je razlicito od tvoga. Prihvati me onakvu kakva jesam - to je prvi korak koji mozes uciniti ako hoces da me razumijes...
Jednog dana, ako me ikada stvarno shvatis, vidjeces da u tome kakva sam postoji mnogo lijepog. I tada ces, nadam se, osjetiti snaznu potrebu: ne da me mjenjas da bih bila kao ti, nego da me cijenis, priznas,podrzis i volis....
|