banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 13:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Torlački jezik
PostPoslato: 11 Sep 2010, 12:53 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 17 Jul 2010, 09:21
Torlački jezik svojatali su Bugari i Srbi kao svoj dijalekat, pa bi voleo da znam šta mislite dali je to poseban jezik ili je dijalekat jednog od pobrojana dva jezika ?
Lično smatram da se Torlački jezik odcepio iz sastava bugarskoga jezika jer je daleko sličniji bugarskom nego srpskom i zato bi danas trebalo da ga se prizna za nezavisan jezik. Problem nastaje kad se pogleda raširenost ovoga jezika u Srbiji jer 1/3 istočne i jugoistočne Srbije priča ovim jezikom, pa dolazi do problema etničke pripadnosti Torlaka Bugarskoj naciji ili Srpskoj naciji, mislim da je i tu stvar opšte jasna Torlački narod je posebna etnička nacija nastala izdvajanjem od bugarske matice, moji stavovi se zasnivaju na naučnim argumentima i jezičkom korenu.
Evo šta se priča po svetu o jeziku Torlačkoga naroda;
Slika
http://www.experiencefestival.com/torla ... of_torlaks
http://www.servinghistory.com/topics/To ... Literature
http://www.bulgariagovernment.com/image ... 93-927.png
Slika
Ovo sam preneo sa jednog lingvističkog sajta da možete da vidite lingvističke stavove:

** '''Torlakian language''' (Torlački jezik)
Torlakian dialects (Torlački dijalekti);
# Svrljig-Zaplanje subdialect (Svrljinško-Zaplanjski)- (in speech of Serbia)
# Prizren-Morava subdialect (Prizrensko-Moravski)- (in speech of South-East Serbia in Kosovo and North-East Macedonia)
# Timok-Lužica subdialect - (in speech of Estern Serbia and Western Bulgaria)
# Belogradchik subdialect - (in speech of Bulgaria and minority Bulgar of Serbia)
# Vidin-Lom subdialect - (in speech of North-West Bulgaria)
# Byala Slatina-Pleven subdialect - (in speech of North Bulgaria)
# Tran subdialect - (in speech of North-West Bulgaria)
# Botevgrad subdialect- (in speech of West Bulgaria)
# Vratsa subdialect- (in speech of West Bulgaria)
# Ihtiman subdialect- (in speech of West Bulgaria)
# Elin Pelin subdialect- (in speech of West Bulgaria)
# Sofia subdialect- (in speech of West Bulgaria)
# Samokov subdialect- (in speech of West Bulgaria)
# Dupnitsa subdialect- (in speech of West Bulgaria)
# Kyustendil subdialect- (in speech of West Bulgaria)

Vrh

Tema posta: Re: Torlački jezik
PostPoslato: 11 Sep 2010, 13:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Mislim da ljudi koji pricaju torlackim dijalektom, elem eto ti moje misljenje, nisu posebna nacija...
Ili Bugari ili Srbi... Kad bi oni bili posebna nacija, onda bi na podrucju Rusije imali preko 200 nacija...
(ili 2000, stvarno nisam siguran a nisam mogao pronaci podatak koliko se razlicitih jezika govori na podrucju Rusije)...
Smatram da za naciju treba malo vise od jezika.

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 13:13 
Voajer
Voajer

Torlački jezik treba da bude zvaničan jezik jugoistočne Srbije i zapadne Bugarske sa glavnim gradom u Niš. Razloge za ove argumentovane stavove nalazim u tome šta breba da se sačuva jezičko nasleđe ovoga plemena, nažalost srpska lingvistika nije našla za shodno da se potrudi da integriše torlački jezik u sastav srpskog a bugarski bi jedino mogao da proguta toralčki pod svoj dijalekat zbog sličnosti, zato treba se obnovi kodifikovana norma za ovaj jezik da ne nestane sa balkana.

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 13:23 
Voajer
Voajer

Ja sam Torlak i kad bi sada pričao torlačkim jezikom vi me nebi mogli razumeti, razumete da me boli duša kad vidim da mi maternji jezik izumire. Zar ne shvatate da je bogatstvo sačuvati ovaj jezik i videti njegovo pravo bogatstvo. Jedan deo lingvističara smatra da se je torlački jezik odcepio iz pra raškog dijalekta od kojeg se razvio Kosovsko-Resavski i nešto docnije Šumadijsko-Vojvođanski a sa vremenom da je prihvatio uticaj bugarskoga šta isto može da bude tačno. Ali ako je u pitanju srpski jezik i njegov dijalekat, zašto ga ne integriše u zvanični srpski standardni jezik pa tako sačuva njegove prelepe oblike.

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 13:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Torlak je napisao:
Ja sam Torlak i kad bi sada pričao torlačkim jezikom vi me nebi mogli razumeti, razumete da me boli duša kad vidim da mi maternji jezik izumire. Zar ne shvatate da je bogatstvo sačuvati ovaj jezik i videti njegovo pravo bogatstvo. Jedan deo lingvističara smatra da se je torlački jezik odcepio iz pra raškog dijalekta od kojeg se razvio Kosovsko-Resavski i nešto docnije Šumadijsko-Vojvođanski a sa vremenom da je prihvatio uticaj bugarskoga šta isto može da bude tačno. Ali ako je u pitanju srpski jezik i njegov dijalekat, zašto ga ne integriše u zvanični srpski standardni jezik pa tako sačuva njegove prelepe oblike.

Naravno da treba da se sacuva... Zanima me da li se ti izjasnjavas/osjecas kao Torlak ili kao Srbin ili Bugarin...

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 16:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Torlak je napisao:

Vidi,moj tata je Piroćanac.Nema stvari koju više mrzi od Bugara.Ne samo on,nego komplet njegova rodbina.I ti sad kažeš da on nije Srbin nego neki Torlak?

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 16:04 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
I,btw,ti si milojkos,pišeš iz Hrvatske i bićeš banovan,a ova tema zaključana kao i sve ostale koje otvoriš.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]