banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 21:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Jan 2010, 22:55 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
http://news.yahoo.com/s/ap/20100128/ap_ ... t_salinger

NEW YORK – J.D. Salinger, the legendary author, youth hero and fugitive from fame whose "The Catcher in the Rye" shocked and inspired a world he increasingly shunned, has died. He was 91.

Salinger died of natural causes at his home on Wednesday, the author's son, actor Matt Salinger, said in a statement from Salinger's longtime literary representative, Harold Ober Associates, Inc. He had lived for decades in self-imposed isolation in a small, remote house in Cornish, N.H.

"The Catcher in the Rye," with its immortal teenage protagonist, the twisted, rebellious Holden Caulfield, came out in 1951, a time of anxious, Cold War conformity and the dawn of modern adolescence. The Book-of-the-Month Club, which made "Catcher" a featured selection, advised that for "anyone who has ever brought up a son" the novel will be "a source of wonder and delight — and concern."

Enraged by all the "phonies" who make "me so depressed I go crazy," Holden soon became American literature's most famous anti-hero since Huckleberry Finn. The novel's sales are astonishing — more than 60 million copies worldwide — and its impact incalculable. Decades after publication, the book remains a defining expression of that most American of dreams: to never grow up.

Salinger was writing for adults, but teenagers from all over identified with the novel's themes of alienation, innocence and fantasy, not to mention the luck of having the last word. "Catcher" presents the world as an ever-so-unfair struggle between the goodness of young people and the corruption of elders, a message that only intensified with the oncoming generation gap.

...

(ostatak texta na linku gore)

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2010, 23:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Ono sto je najzanimljivije je da u navodno, ostalo jako puno rukopisa. Valjda je normalno da ako ne objavljuje 45 godina tu i tamo nesto ostane. Ja sam Lovca u zitu citao, nazalost, jako rano i nisam ga nikad dozivio na pravi nacin...i sjecam se kad sam otisao u biblioteku i trazio nesto slicno, bibliotekarka mi je preporucila Tomasa Pincona :D

Za one koji ne znaju Pincon je jos misteriozniji od Selindzera, nikada nije promovisao ni jednu svoju knjigu, nije dao ni jedan intervju niti se ikada slikao.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 12:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Citao sam lovca,ali je nisam nesto posebno dozivio,koliko sam ocekivao i koliko su ga hvalili.Vise me je fascinirala njegova licnost.Valjda je zabranio da se objavljuju njegova djela poslije smrti,a pogotovo da mu se knjige ekranizuju.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 16:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
selinger je mogao da si priusti to sto je radio. lovac je stvarno posebna knjiga. 8)

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2010, 10:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Povučen viješću o Selindžerovoj smrti i ja konačno uzeh da pročitam Lovca.......Za sada mi se sviđa.....Jesam li kao oni koji su tražili knjigu pokojnog Patrijarha,nakon njegove smrti,a ja kukao na njih :oops:

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2010, 12:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Ajde sad, _zoka, glavu gore. Meni je bilo koji motiv koji nas tjera da ucinimo nesto dobro (za sebe ili za druge), dobar, ma kakve okolnosti stajale iza njega. Zato, uzivaj, maaaan :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]