banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 18:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Pravopis na internetu
PostPoslato: 13 Sep 2009, 21:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2009, 15:00
Kako gledate na sve prisutniju "modu" da se u internetskoj pisanoj komunikaciji, sve manje vodi računa o elementarnom pravopisu. Svi možemo primjetiti da je pismenost koja se danas praktikuje u internet saobraćaju katastrofalna. Smatrate li da je poštovanje pravopisa u bilo kom obliku pismenog saobraćaja, ( pa i na internetu) sastavni dio opšte kulture svake osobe i da njegovo ignorisanje, zapravo, govori ne samo o nivou pismenosti pojedine osobe, nego i o njenom stepenu kulture?

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2009, 21:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Dobra tema, mada mislim da je već bila, a i nisi trebao/la otvoriti dve. Ali dobro... (:

Elem, šta da ti kažem...?

Činjenica je da ko je NE PISMEN ( ((: ) ne možće ni na internetu biti pismen, bez obzira što gleda druge pismene... A, i, čini mi se da ti ljudi jednostavno ne obraćaju pažnju na to.

I, koliko sam vidio, uglavom su to mladi, rijetko sam sreo osobu preko 40 godina, sa završenom, barem, srednjom školom, "relativno urbanu", da nije bila "e-pismena".

Takođe se slažem s tobom da to jeste stvar elementarne kulture i opšteg obrazovanja, mada ne mora da znači, sreo sam i par ljudi koji tako pišu (mala slova, izostavljanje određenih interpunkcijskih znakova i slično, "ch", "sh", veliko slovo (na kom je inače akcenat, npr.) u pola riječi, itd...) čisto jer im je "ćeif", a i dosta zatucainh, glupih, primitivnih, itd kojima ne možeš odbiti pero što se gramatike tiče.

Valjda varira od osobe do osobe, raspoloženja (i meni nekad dođe) i još raznih faktora...

Ali, da je nepismenost na internetu prisutna - prisutna je.
Mada, opet, postaje i u novinama, o dikciji spikera da ne govorim, a tek šta sve možeš pročitati u pismenim vježbama u osnovnim i srednjim školama - da ti muka dođe.

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2009, 21:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Tvoj post, ali malo prepravljen:
Jurivaka je napisao:
Kako gledate na sve prisutniju "modu", da se u internetskoj pisanoj komunikaciji sve manje vodi računa o elementarnom pravopisu? Svi možemo primjetiti, da je pismenost, koja se danas praktikuje u internet saobraćaju, katastrofalna. Smatrate li da je poštovanje pravopisa u bilo kom obliku pismenog saobraćaja - pa i na internetu - sastavni dio opšte kulture svake osobe, i da njegovo ignorisanje, zapravo, govori ne samo o nivou pismenosti pojedine osobe, nego i o njenom stepenu kulture?

inace mislim da je bila vec ovakva ili slicna tema pa pogledaj malo po arhivi a ako nije onda sorry :)

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2009, 21:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Ala si ga opravio, svaka ti cast :roll: :roll:

Ne smeta mi ignorisanje velikog slova i par sitnih greskica koje se prave iz ciste lijenosti, nikad zbog toga necu pomisliti da je neko nepismen. Ali, zato postoji puno drugih stvari po kojima se vrlo lako moze zakljuciti ko je stvarno nepismen a kome je samo lakse kuckati bez shifta i caps lock-a.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2009, 22:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Digresija, za oaj upitnik su u pravu, ostalo je moglo ali nije moralo. I nemoj sitničariti. :P

BLAFF, slažem se...

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2009, 01:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Digresija je napisao:
Jurivaka je napisao:
Kako gledate na sve prisutniju "modu", da se u internetskoj pisanoj komunikaciji sve manje vodi računa o elementarnom pravopisu? Svi možemo primjetiti, da je pismenost, koja se danas praktikuje u internet saobraćaju, katastrofalna. Smatrate li da je poštovanje pravopisa u bilo kom obliku pismenog saobraćaja - pa i na internetu - sastavni dio opšte kulture svake osobe, i da njegovo ignorisanje, zapravo, govori ne samo o nivou pismenosti pojedine osobe, nego i o njenom stepenu kulture?

inace mislim da je bila vec ovakva ili slicna tema pa pogledaj malo po arhivi a ako nije onda sorry :)

U pravu si za upitnik :D Za ostalo nisi. Inače, nisam našao ovu temu, možda nisam dobro gledao.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2009, 07:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Nije da tema nije ljepljiva viewtopic.php?f=8&t=8825 ;)

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2009, 08:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Najgora je napisao:
Nije da tema nije ljepljiva viewtopic.php?f=8&t=8825 ;)

Vidio sam tu temu, ali sam smatrao da se ona odnosi na pravopis uopšte, a ja sam htjeo da potenciram, upravo, pravopis na netu, zbog toga što je tu najviše prisutan.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2009, 09:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

To što si "htjeo" da potenciraš dovoljno govori o tvojoj kompetenciji :)

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2009, 09:28 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Meni licno ne smetaju pravopisne greske. Pogotovo ne na forumima ili netu. (Ne)Pismenost se oslikava u izrazavanju a ne u pravopisu. :P

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2009, 09:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Digresija je napisao:
Jurivaka je napisao:

Jel' to programer .. to gura znak interpunkcije gdje god stigne :D :lol: Il' je to bilo da se doprinese dramaturgiji teksta .. svako malo stilska pauza? :D

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2009, 10:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Meni je svejedno kako neko pise ali mi smeta podmuklost kojom vecina ukazuje na neciji pravopis, i to se obavezno desi onda kad zele nekoga trijumfalno da ponize.

Pravopis na internetu; primjetio sam da losije pisem nego prije, cesto mi se desi da nisam siguran kako da napisem neku rijec, najvise zbog pogresnih savjeta na onoj temi "Pravopis" koji su me zbunjivali. Poceo sam nesvjesno obracati paznju na to kako pisem a posto sam presao sa jednog pravopisa na drugi to se pokazalo kao fatalno. Bolje koristiti jedan pravopis ispravno nego pomijesati dva. Uglavnom, sada slusam svoju jezicku intuiciju koja me do sada dobro sluzila kad je u pitanju jezik i ne odlazim na temu "Pravopis".

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2009, 10:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Hristov je napisao:
Meni je svejedno kako neko pise ali mi smeta podmuklost kojom vecina ukazuje na neciji pravopis, i to se obavezno desi onda kad zele nekoga trijumfalno da ponize.

Meni nije svejedno, ali ovo si lijepo rekao (primjetio).

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2009, 10:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:

To je taktika koja uvijek pali .. jel' ostanes bez argumenata u diskusiji .. napadni neciju pismenost .. a, realno, malo ko od nas ovde pise 100% gramaticki ispravne postove. Druga stvar je kada neko recenicu napise na klasicnom tarzan dijalektu .. pa se svi tomu slatko nasmijemo .. ono o cemu Hristov govori je zaista ruzno (mada sam ja poprilicno siguran da sam i ja, vjerovatno neopravdano, imao slicnih izleta u ovih par godina na forumu :oops: :D )

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2009, 11:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Najgora je napisao:

A tvoja pimjedba na izraz "htjeo", dovoljno govori o tvome poznavanju pravopisa????
Ako nisi znala, u ravnopravnoj upotrbi je i izraz "htio", s tim što je pravilnije reći "htjeo". Zašto? Zato što se u ekavici kaže: "hteo", a kao što je pozbato, kratko e u ekavici, zamjenjuje se, u ijekavici, sa "je", a dugo e, sa "ije".

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2009, 11:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pitam se sta li ti ljudi misle kad nekoga "uce" pravopis, da li su svjesni da ni oni ne znaju pisati kako treba a imaju obraza da drugoga prave glupim. To me podsjeca na diskusije tipa ko je seljak a ko malogradjanin i onda se jave velikogradjani jel'te pa objasnjavaju natenane kako prepoznati seljaka, a pri tome nisu svjesni kako njih neko drugi vidi. Sjetih se kad mom drugu stigao tetak i tetka iz BL u posjetu, i on sad njih kao najavljuje: "Sad ces vidjeti sta su ti pravi nepatvoreni Banjalucani, ovo nisu neke tamo pridoslice". Ja kontam ajd da vidim o kakvom se to gospodinu radi. Kad dosao covjek, psuje ko kocijas iz Juzne Srbije :lol: :D

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2009, 11:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jurivaka je napisao:
Najgora je napisao:

A tvoja pimjedba na izraz "htjeo", dovoljno govori o tvome poznavanju pravopisa????
Ako nisi znala, u ravnopravnoj upotrbi je i izraz "htio", s tim što je pravilnije reći "htjeo". Zašto? Zato što se u ekavici kaže: "hteo", a kao što je pozbato, kratko e u ekavici, zamjenjuje se, u ijekavici, sa "je", a dugo e, sa "ije".

Ok, navedi izvor na koji se pozivaš.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2009, 11:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo pocelo je, nije nam dugo trebalo.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2009, 12:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Najgora je napisao:
Jurivaka je napisao:
Najgora je napisao:

Pobogu, ako poznaješ pravopis i njegova pravila, imaš i izvor. Jedno od pravila koje sam naveo je zamjena kratkog i dugog slova E u ijekavici. Ako znaš to prvilo, sve ti se samo kaže.

E, sad, mene zanima od kakvih referenci ti polaziš kada ocjenjuješ nečiju kompetetnost? Možda ne pimaš savjete. Ipak ću ti dati jedan. Uvijek budi vrlo oprezna kada ocjenjuješ druge i vodi računa o kentekstu.
Kakve, recimo, ima veze nečija kompetentnost sa postavljanjem neke teme? I nekompetentan može pitatati, zar ne?

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2009, 12:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Jurivaka je napisao:
Najgora je napisao:
Jurivaka je napisao:

naravno. a u svakom pravilu ima izuzetaka, stoga, nasa gramatika je kompleksna, treba dosta citati i imati dobrog ucitelja, jer se tamo najprije uci, je li tako?
da sad ne razglabamo je li htio ili htjeo, bezze kad skoro svi znamo kako treba.
internet je bez cenzure, pise svak svasta. a da se tome stane u kraj, trebalo bi na svakom jeziku zaposliti po 20 lektora da ispravljaju.
evo da su pjesmice, pa ajd, ali ovako... pa tako mozemo da ocijenimo sugovornika koliko je tezak... :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]